Nils van der Poel får Bragdguldet

Svenska Dagbladets Bragdguld 2022 tilldelas  skridskoåkaren och den särklassige Nils van der Poel, 26 år. Inte bara två OS-guld övertygade Bragdjuryn utan också fantastiska personlighet och hans träningsmetoder. Ingen hade sett en liknande karriär…

Den särklassige bilden. Pappa van der Poel följer ett av guldloppen i OS och är lugnet personifierat medan övriga är desto mer upphetsade. Dt var ju ändå jakten på ett OS-guld.

Hamn blev Sveriges främste olympier vid spelen i Peking, men inte bara det  han kom att stå för en helt ny träningslära som som blev till framgångsrecept i många idrotter.

Desutom, på det viset han mottog framgångarna, berömmet och intresset runt sin träning och sin person var både nytt och avvikande.

– Jag vet inte vad jag ska känna. För mig är det någonting jag gjorde då, sa van der Poel efter Den glansfulla OS-perioden, då och meddelade med bestämd röst att nu fick det vara sluttävlat.

Från ett enkelt boende och anonym som person i Trollhättan till en idag helt förändrad tillvaro. Numera bor han i Göteborg och är en av landets mest kända idrottare, och ofta anlitad som föreläsare. Dessutom har han ett stort uppdrag som träningsambassadör för Ski Star, och det handlar inte bara om skidåkning utan om träning året runt.

Men ni minns väl Van der Poels bragdsäsong…

OS-ttiteln på 5000 meter säkrades efter en rysare där van der Poel åkte ifrån tvåan Patrick Roest under de sista 100 meterna efter en raketspurt. På 10000 meter var det en ren uppvisning och styrkedemonstration. Han förbättrade sitt eget världsrekord och vann loppet med över 13 sekunder.

Han pustade ut under maximalt en minut, hittade orden och lät meddela att nu hade han gjort sitt. Han placerade skridskorna på hyllan. Där stod han med alla sina medaljer ovh vi stod bedundrande tysta med gapande munnar. En sådan fantastisk idrottsman hade vi aldrig sett förut. Lägga av när han var som bäst och när nya medaljer väntade Men i dag har Erik van dr Poel backat lite. Han kan tänka sig att start i IOS 2026.

Senare på säsongen tog han ocksåSveriges första allround-VM-titel (via alla distanser,500-1500-5000-10000 m) på 49 år. 

 – utan att ha stängt dörren heltför en kommande satsning mot OS 2026.

Fakta

Senaste gången en skridskoåkare fick Bragdguldet var Tomas Gustafson för sina två OS-guld, också på 5000 och 10000 meter, vid OS i Calgary 1988.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.