Nils van der Poel får Bragdguldet

Svenska Dagbladets Bragdguld 2022 tilldelas  skridskoåkaren och den särklassige Nils van der Poel, 26 år. Inte bara två OS-guld övertygade Bragdjuryn utan också fantastiska personlighet och hans träningsmetoder. Ingen hade sett en liknande karriär…

Den särklassige bilden. Pappa van der Poel följer ett av guldloppen i OS och är lugnet personifierat medan övriga är desto mer upphetsade. Dt var ju ändå jakten på ett OS-guld.

Hamn blev Sveriges främste olympier vid spelen i Peking, men inte bara det  han kom att stå för en helt ny träningslära som som blev till framgångsrecept i många idrotter.

Desutom, på det viset han mottog framgångarna, berömmet och intresset runt sin träning och sin person var både nytt och avvikande.

– Jag vet inte vad jag ska känna. För mig är det någonting jag gjorde då, sa van der Poel efter Den glansfulla OS-perioden, då och meddelade med bestämd röst att nu fick det vara sluttävlat.

Från ett enkelt boende och anonym som person i Trollhättan till en idag helt förändrad tillvaro. Numera bor han i Göteborg och är en av landets mest kända idrottare, och ofta anlitad som föreläsare. Dessutom har han ett stort uppdrag som träningsambassadör för Ski Star, och det handlar inte bara om skidåkning utan om träning året runt.

Men ni minns väl Van der Poels bragdsäsong…

OS-ttiteln på 5000 meter säkrades efter en rysare där van der Poel åkte ifrån tvåan Patrick Roest under de sista 100 meterna efter en raketspurt. På 10000 meter var det en ren uppvisning och styrkedemonstration. Han förbättrade sitt eget världsrekord och vann loppet med över 13 sekunder.

Han pustade ut under maximalt en minut, hittade orden och lät meddela att nu hade han gjort sitt. Han placerade skridskorna på hyllan. Där stod han med alla sina medaljer ovh vi stod bedundrande tysta med gapande munnar. En sådan fantastisk idrottsman hade vi aldrig sett förut. Lägga av när han var som bäst och när nya medaljer väntade Men i dag har Erik van dr Poel backat lite. Han kan tänka sig att start i IOS 2026.

Senare på säsongen tog han ocksåSveriges första allround-VM-titel (via alla distanser,500-1500-5000-10000 m) på 49 år. 

 – utan att ha stängt dörren heltför en kommande satsning mot OS 2026.

Fakta

Senaste gången en skridskoåkare fick Bragdguldet var Tomas Gustafson för sina två OS-guld, också på 5000 och 10000 meter, vid OS i Calgary 1988.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.