Nils van der Poel får Bragdguldet

Svenska Dagbladets Bragdguld 2022 tilldelas  skridskoåkaren och den särklassige Nils van der Poel, 26 år. Inte bara två OS-guld övertygade Bragdjuryn utan också fantastiska personlighet och hans träningsmetoder. Ingen hade sett en liknande karriär…

Den särklassige bilden. Pappa van der Poel följer ett av guldloppen i OS och är lugnet personifierat medan övriga är desto mer upphetsade. Dt var ju ändå jakten på ett OS-guld.

Hamn blev Sveriges främste olympier vid spelen i Peking, men inte bara det  han kom att stå för en helt ny träningslära som som blev till framgångsrecept i många idrotter.

Desutom, på det viset han mottog framgångarna, berömmet och intresset runt sin träning och sin person var både nytt och avvikande.

– Jag vet inte vad jag ska känna. För mig är det någonting jag gjorde då, sa van der Poel efter Den glansfulla OS-perioden, då och meddelade med bestämd röst att nu fick det vara sluttävlat.

Från ett enkelt boende och anonym som person i Trollhättan till en idag helt förändrad tillvaro. Numera bor han i Göteborg och är en av landets mest kända idrottare, och ofta anlitad som föreläsare. Dessutom har han ett stort uppdrag som träningsambassadör för Ski Star, och det handlar inte bara om skidåkning utan om träning året runt.

Men ni minns väl Van der Poels bragdsäsong…

OS-ttiteln på 5000 meter säkrades efter en rysare där van der Poel åkte ifrån tvåan Patrick Roest under de sista 100 meterna efter en raketspurt. På 10000 meter var det en ren uppvisning och styrkedemonstration. Han förbättrade sitt eget världsrekord och vann loppet med över 13 sekunder.

Han pustade ut under maximalt en minut, hittade orden och lät meddela att nu hade han gjort sitt. Han placerade skridskorna på hyllan. Där stod han med alla sina medaljer ovh vi stod bedundrande tysta med gapande munnar. En sådan fantastisk idrottsman hade vi aldrig sett förut. Lägga av när han var som bäst och när nya medaljer väntade Men i dag har Erik van dr Poel backat lite. Han kan tänka sig att start i IOS 2026.

Senare på säsongen tog han ocksåSveriges första allround-VM-titel (via alla distanser,500-1500-5000-10000 m) på 49 år. 

 – utan att ha stängt dörren heltför en kommande satsning mot OS 2026.

Fakta

Senaste gången en skridskoåkare fick Bragdguldet var Tomas Gustafson för sina två OS-guld, också på 5000 och 10000 meter, vid OS i Calgary 1988.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.