Tjänar 59 miljoner, men vägrar betala skuld

NHL-proffset Robin Lehner, 31 år, har inte bara försatts i personlig konkurs i Sverige. Svea Hovrätt har nyligen fastställt tingsrättens konkursbeslut  gällande ett borgensåtagande på fem miljoner kronor som Lehner vägrat uppfylla.

Nu berättar Sinbin.Vegas,  en sajt som bevakar hans NHL-lag, Vegas Golden Knights, att Robin och hans fru Doyna har ansökt om konkurs förhandlingar enligt kapitel 7 i District of Nevada. 

Paret Lehners förtag, RL Exotic CCC, har enligt konkursansökan ett skuldberg på upp till en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter.

Sinbin.Vegas teckner en närmast osannolik historia där Robin och hans fru är ägare till ett företag som driver en ormfarm. Med skulder som beräknas till mellan 10 och 500 miljoner dollar, vilket motsvarar mellan 100 miljoner och en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner uppskattar enlig konkursansökan värdet på sina egna tillgångar till mellan 10 och 100 miljoner.

En lokal TV-station, KMIZ, har tidigare avslöjat att Lehner redan 2017 köpt en samling exotiska ormar av en man vid namn Ben Renick för 12 miljoner, en summa som skulle betalas av kvartalvis. Strax därefter mördades (!) Renick av sin fru, som för närvarande avtjänar ett 16 årigt fängelsestraff.

Lehner stämdes  för att ha stoppat inbetalningarna. I november 2019 träffades en förlikning mellan parterna. Den nu inlämnade ansökan om konkurs är som det heter ”primärt baserat på företagsskulder som uppstått för att uppbringa pengar till ett företag eller en investering”.

Varken Sinbin.vegas  eller KMIZ berättar om hälsoläget för aktuella exotiska ormar.

Den svenska konkurshärvan briserade i slutet av november 2022  efter dom i Nacka tingsrätt som försatt Lehner i personlig konkurs.

Lehner har enligt tingsrätt, och senare även hovrätt, inte återbetalat ett lån som han gått i borgen för.

Robin Lehner ingick under 2016  ett borgensåtagande gällande 2,5 miljoner kronor till ett bolag som skulle finansiera uppstarten av ett HBV-hem. Bolaget har inte betalat tillbaka pengarna, enligt avtal, till långivaren, vilket tvingade långivaren att vända sig direkt till Lehner.

Han har inte täckt skulden och således inte fullföljt sitt borgensåtagande.  Den uppgår i dag till drygt t5 miljoner kronor. Långivarens advokat, Jonas Edward, har hänvisat till en lagakraftvunnen tredsko-dom som innebär att en tvist avgörs helt i enlighet med kärandens yrkanden, då den andra parten inte infunnit sig till förhandlingen.

Clas Jörgensen, ombud för Robin Lehner, överklagade tingsrättens dom till hovrätten och anförde som skäl att hans huvudman inte fått ta del av alla handlingar och att målet inte sakprövades.

-I en obeståndsbedömning ska ges ett bakåtblickande perspektiv och det känns uppenbart att Lehner har möjlighet att betala aktuell skuld. Han ska därför inte försättas i konkurs, har Clas Jörgensen hävdat.

Är långtidsskadad

Han har också lyft fram att Lehner har sin huvudsakliga verksamhet i USA och att Nacka tingsrätt inte var behörig att ta beslut.

I klagan till hovrätten betonade Clas Jörgensen också att Robin Lehner har ett löpande kontrakt med sin klubb som är värt 59 miljoner årligen till och med år 2025 , och som enligt Jörgensen motsäger tingsrättens dom att hans klient är på obestånd.

Dagens Juridik berättar nu att Svea Hovrätt, två dagar för nyårsafton, inte gjorde några andra bedömningar än Nacka tingsrätt.

-Vad gäller domsrätt, forum, delgivning eller delar vi tingsrättens beslut och det saknas därför skäl för avvisning eller undanröjande, konstaterar Svea Hovrätt.

Robin Lehner är uppväxt i Göteborg och flyttade till Kanada/USA redan hösten 2009. För närvarande är han långtidsskadad, i augusti 2022 meddelade hans lag Vegas Golden Knights, att Lehner väntas tillbaka först hösten 2023.

Psykisk ohälsa

Under säsongen 2018-2019 var Lehner mycket öppenhjärtig om sin psykiska ohälsa. Han rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter. 

Vid säsongslut belönades han med Bill Masterton Trophy, en utmärkelse som går till den spelare som under säsongen visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang. Endast en svensk spelare har tidigare belönats med trofén, det var Anders Hedberg 1985.

Hans tacktal vid Awards-galan väckte stor uppmärksamhet, och beundran.

-Jag skäms inte för att säga att jag lider av psykisk ohälsa, det betyder inte att jag är psykisk svag, sade Robin Lehner.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.