Tjänar 59 miljoner, men vägrar betala skuld

NHL-proffset Robin Lehner, 31 år, har inte bara försatts i personlig konkurs i Sverige. Svea Hovrätt har nyligen fastställt tingsrättens konkursbeslut  gällande ett borgensåtagande på fem miljoner kronor som Lehner vägrat uppfylla.

Nu berättar Sinbin.Vegas,  en sajt som bevakar hans NHL-lag, Vegas Golden Knights, att Robin och hans fru Doyna har ansökt om konkurs förhandlingar enligt kapitel 7 i District of Nevada. 

Paret Lehners förtag, RL Exotic CCC, har enligt konkursansökan ett skuldberg på upp till en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter.

Sinbin.Vegas teckner en närmast osannolik historia där Robin och hans fru är ägare till ett företag som driver en ormfarm. Med skulder som beräknas till mellan 10 och 500 miljoner dollar, vilket motsvarar mellan 100 miljoner och en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner uppskattar enlig konkursansökan värdet på sina egna tillgångar till mellan 10 och 100 miljoner.

En lokal TV-station, KMIZ, har tidigare avslöjat att Lehner redan 2017 köpt en samling exotiska ormar av en man vid namn Ben Renick för 12 miljoner, en summa som skulle betalas av kvartalvis. Strax därefter mördades (!) Renick av sin fru, som för närvarande avtjänar ett 16 årigt fängelsestraff.

Lehner stämdes  för att ha stoppat inbetalningarna. I november 2019 träffades en förlikning mellan parterna. Den nu inlämnade ansökan om konkurs är som det heter ”primärt baserat på företagsskulder som uppstått för att uppbringa pengar till ett företag eller en investering”.

Varken Sinbin.vegas  eller KMIZ berättar om hälsoläget för aktuella exotiska ormar.

Den svenska konkurshärvan briserade i slutet av november 2022  efter dom i Nacka tingsrätt som försatt Lehner i personlig konkurs.

Lehner har enligt tingsrätt, och senare även hovrätt, inte återbetalat ett lån som han gått i borgen för.

Robin Lehner ingick under 2016  ett borgensåtagande gällande 2,5 miljoner kronor till ett bolag som skulle finansiera uppstarten av ett HBV-hem. Bolaget har inte betalat tillbaka pengarna, enligt avtal, till långivaren, vilket tvingade långivaren att vända sig direkt till Lehner.

Han har inte täckt skulden och således inte fullföljt sitt borgensåtagande.  Den uppgår i dag till drygt t5 miljoner kronor. Långivarens advokat, Jonas Edward, har hänvisat till en lagakraftvunnen tredsko-dom som innebär att en tvist avgörs helt i enlighet med kärandens yrkanden, då den andra parten inte infunnit sig till förhandlingen.

Clas Jörgensen, ombud för Robin Lehner, överklagade tingsrättens dom till hovrätten och anförde som skäl att hans huvudman inte fått ta del av alla handlingar och att målet inte sakprövades.

-I en obeståndsbedömning ska ges ett bakåtblickande perspektiv och det känns uppenbart att Lehner har möjlighet att betala aktuell skuld. Han ska därför inte försättas i konkurs, har Clas Jörgensen hävdat.

Är långtidsskadad

Han har också lyft fram att Lehner har sin huvudsakliga verksamhet i USA och att Nacka tingsrätt inte var behörig att ta beslut.

I klagan till hovrätten betonade Clas Jörgensen också att Robin Lehner har ett löpande kontrakt med sin klubb som är värt 59 miljoner årligen till och med år 2025 , och som enligt Jörgensen motsäger tingsrättens dom att hans klient är på obestånd.

Dagens Juridik berättar nu att Svea Hovrätt, två dagar för nyårsafton, inte gjorde några andra bedömningar än Nacka tingsrätt.

-Vad gäller domsrätt, forum, delgivning eller delar vi tingsrättens beslut och det saknas därför skäl för avvisning eller undanröjande, konstaterar Svea Hovrätt.

Robin Lehner är uppväxt i Göteborg och flyttade till Kanada/USA redan hösten 2009. För närvarande är han långtidsskadad, i augusti 2022 meddelade hans lag Vegas Golden Knights, att Lehner väntas tillbaka först hösten 2023.

Psykisk ohälsa

Under säsongen 2018-2019 var Lehner mycket öppenhjärtig om sin psykiska ohälsa. Han rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter. 

Vid säsongslut belönades han med Bill Masterton Trophy, en utmärkelse som går till den spelare som under säsongen visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang. Endast en svensk spelare har tidigare belönats med trofén, det var Anders Hedberg 1985.

Hans tacktal vid Awards-galan väckte stor uppmärksamhet, och beundran.

-Jag skäms inte för att säga att jag lider av psykisk ohälsa, det betyder inte att jag är psykisk svag, sade Robin Lehner.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.