Tjänar 59 miljoner, men vägrar betala skuld

NHL-proffset Robin Lehner, 31 år, har inte bara försatts i personlig konkurs i Sverige. Svea Hovrätt har nyligen fastställt tingsrättens konkursbeslut  gällande ett borgensåtagande på fem miljoner kronor som Lehner vägrat uppfylla.

Nu berättar Sinbin.Vegas,  en sajt som bevakar hans NHL-lag, Vegas Golden Knights, att Robin och hans fru Doyna har ansökt om konkurs förhandlingar enligt kapitel 7 i District of Nevada. 

Paret Lehners förtag, RL Exotic CCC, har enligt konkursansökan ett skuldberg på upp till en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter.

Sinbin.Vegas teckner en närmast osannolik historia där Robin och hans fru är ägare till ett företag som driver en ormfarm. Med skulder som beräknas till mellan 10 och 500 miljoner dollar, vilket motsvarar mellan 100 miljoner och en halv miljard svenska kronor.

Robin Lehner uppskattar enlig konkursansökan värdet på sina egna tillgångar till mellan 10 och 100 miljoner.

En lokal TV-station, KMIZ, har tidigare avslöjat att Lehner redan 2017 köpt en samling exotiska ormar av en man vid namn Ben Renick för 12 miljoner, en summa som skulle betalas av kvartalvis. Strax därefter mördades (!) Renick av sin fru, som för närvarande avtjänar ett 16 årigt fängelsestraff.

Lehner stämdes  för att ha stoppat inbetalningarna. I november 2019 träffades en förlikning mellan parterna. Den nu inlämnade ansökan om konkurs är som det heter ”primärt baserat på företagsskulder som uppstått för att uppbringa pengar till ett företag eller en investering”.

Varken Sinbin.vegas  eller KMIZ berättar om hälsoläget för aktuella exotiska ormar.

Den svenska konkurshärvan briserade i slutet av november 2022  efter dom i Nacka tingsrätt som försatt Lehner i personlig konkurs.

Lehner har enligt tingsrätt, och senare även hovrätt, inte återbetalat ett lån som han gått i borgen för.

Robin Lehner ingick under 2016  ett borgensåtagande gällande 2,5 miljoner kronor till ett bolag som skulle finansiera uppstarten av ett HBV-hem. Bolaget har inte betalat tillbaka pengarna, enligt avtal, till långivaren, vilket tvingade långivaren att vända sig direkt till Lehner.

Han har inte täckt skulden och således inte fullföljt sitt borgensåtagande.  Den uppgår i dag till drygt t5 miljoner kronor. Långivarens advokat, Jonas Edward, har hänvisat till en lagakraftvunnen tredsko-dom som innebär att en tvist avgörs helt i enlighet med kärandens yrkanden, då den andra parten inte infunnit sig till förhandlingen.

Clas Jörgensen, ombud för Robin Lehner, överklagade tingsrättens dom till hovrätten och anförde som skäl att hans huvudman inte fått ta del av alla handlingar och att målet inte sakprövades.

-I en obeståndsbedömning ska ges ett bakåtblickande perspektiv och det känns uppenbart att Lehner har möjlighet att betala aktuell skuld. Han ska därför inte försättas i konkurs, har Clas Jörgensen hävdat.

Är långtidsskadad

Han har också lyft fram att Lehner har sin huvudsakliga verksamhet i USA och att Nacka tingsrätt inte var behörig att ta beslut.

I klagan till hovrätten betonade Clas Jörgensen också att Robin Lehner har ett löpande kontrakt med sin klubb som är värt 59 miljoner årligen till och med år 2025 , och som enligt Jörgensen motsäger tingsrättens dom att hans klient är på obestånd.

Dagens Juridik berättar nu att Svea Hovrätt, två dagar för nyårsafton, inte gjorde några andra bedömningar än Nacka tingsrätt.

-Vad gäller domsrätt, forum, delgivning eller delar vi tingsrättens beslut och det saknas därför skäl för avvisning eller undanröjande, konstaterar Svea Hovrätt.

Robin Lehner är uppväxt i Göteborg och flyttade till Kanada/USA redan hösten 2009. För närvarande är han långtidsskadad, i augusti 2022 meddelade hans lag Vegas Golden Knights, att Lehner väntas tillbaka först hösten 2023.

Psykisk ohälsa

Under säsongen 2018-2019 var Lehner mycket öppenhjärtig om sin psykiska ohälsa. Han rankades under säsongen som en av NHL:s bästa målvakter. 

Vid säsongslut belönades han med Bill Masterton Trophy, en utmärkelse som går till den spelare som under säsongen visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang. Endast en svensk spelare har tidigare belönats med trofén, det var Anders Hedberg 1985.

Hans tacktal vid Awards-galan väckte stor uppmärksamhet, och beundran.

-Jag skäms inte för att säga att jag lider av psykisk ohälsa, det betyder inte att jag är psykisk svag, sade Robin Lehner.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.