Damerna räddar Fotbollförbundet

På en parkeringsplats vid Bil-Tema i Katrineholm kom fotbollens generalsekreterare,Håkan Sjöstrand, slutligen överens 2016 med Janne Andersson och denne blev ny förbundskapten.De blev ett tandempar i nästan sex år, men samarbetet fortsätter inte så länge till. Senast den 30 juni 2024 slutar Håkan, efter en uppgörelse med förbundsledningen och frågan är hur länge  Janne blir kvar…

Oavsett, Håkan avslöjar nu att tack vare Jannes A-landslag har SvFF-kassan förstärkts med drygt 400 miljoner kronor via framgångarna fram till nu!

Tack vare damernas strålande insats i VM fick fotbollförbundet 26 miljoner från FIFA. välkomna pengar när herrlandslaget inte genererar intäkter.

Det är uppgörelsens tid i fotbollförbundet och det finns anledning att göra ett ekonomiskt bokslut för förbundskapten Janne Andersson.

 -Det har varit intäkter som vi har använt i olika utvecklingsprojekt, som satsningar på flick – och damfotboll, utbildning av tränare och domare. Självklart har beloppet haft stor betydelse för vår verksamhet, betonar Håkan Sjöstrand.

Han är kvar så länge

Det var inför SvFF:s årsmöte i våras som Sjöstrand tackade för sig, men är kvar i sin roll tills en efterträdare har kommit på plats, eller senast den 30 juni 2024.

Kvalmissen på Friends innebär att förbundet går miste om UEFA:s, det europeiska förbundets, bonus för avancemang till nästa års EM-slutspel i Tyskland. Beloppet uppgår till 9,25 miljoner Euro eller över 100 miljoner kronor.

Efter EM 2021 erhöll SvFF totalt 140 miljoner kronor, avancemang till åttondelsfinal mot Ukraina, förlust efter förlängning, 1-2. 

Förbundet budgeterar aldrig med mästerskapsersättningar, och Sjöstrand  vill noga poängtera att SvFF aldrig förlorar pengar på att inte gå till mästerskap.

Förbundets nyvalde ordförande, tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, valde under onsdagen att inte uttala sig om EM-misslyckandet. I SVT-programmet ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt” från i somras konstaterade han att  en EM-miss är ett tungt slag för svensk fotboll.

-Det slår mot allt det goda som ska bygga vår konkurrenskraft, mästerskapen är de stora penninginsamlarna på herrsidan. Så effekten av att missa en gång är att du förlorar en hel del pengar. Börjar du missa varje gång kommer du helt enkelt resursmässigt att ligga på en lägre nivå än andra,  sade Fredrik Reinfeldt.

Janne Andersson har nu missat två mästerskap i rad, VM i Qatar i somras och nu EM, den lilla halmstrå som finns kvar är inte värt att nämnas. Lägg till fiaskot i Nations League där blågult fallit ned i C-gruppen.

Fredrik Reinfeldt igen:

-Den risk du löper är att det slår mot utvecklingsinsatser, mot föreningsutveckling. Allt det goda som ska vara vår konkurrenskraft. Allt som kan bli extra allting, som vi kan utveckla svensk fotboll med. Så det ärliga svaret är att det spelar väldigt stor roll ( att kvala in till EM).

Ny ledning ska värva nya

Fredrik Reinfeldt, och SvFF:s landslagschef Jens T Andersson, är de som ytterst ansvarar för landslagets ledningsfunktioner. SvFF-styrelsen ska också rekrytera en ersättare för Håkan Sjöstrand. 

 

Fotbolls-Sverige har jublat, men allt har ett slut. Självklart ska ny kapten rekryteras omgående. SvFF bör träffa en ekonomisk uppgörelse med Janne Andersson och lösa honom från det kontrakt som går ut sommaren 2024.

Hans månadslön är idag 361 000 och uppgifter från Skatteverket visar en förvärvsinkomst på  4 300 000 miljoner kronor. 

I uppsnacket i media inför mötet med Österrike lät Janne förstå att han mottagit, men tackat nej, till ekonomiska ”monstererbjudanden”.  Med motivering att han redan hade världens bästa jobb.

Fokus vänds nu ännu starkare än tidigare mot damlandslaget och dess förbundskapten, Peter Gerhardsson, med ett färskt VM-brons i bakfickan och redo för OS-kval, Paris nästa sommar. 

Första uppgiften är världsmästarna Spanien i Göteborg den 22 september, direkt i SVT 2, 18,15. I Sveriges kvalgrupp finns även Schweiz och Italien. Lagen möts i dubbelmöten och endast gruppsegraren kan boka OS-biljett. 

Damerna har ett OS-silver från Tokyo att försvara och räkna med fortsatt stor  uppslutning kring Sveriges fotbollsdamer. Det är dessa som nu är nummer ett på SvFF-kansli i Arenastaden.

 VM-bronset gav en förbundsintäkt på 26 miljoner från FIFA, det internationella förbundet, den högsta ersättningen någonsin. Varje spelare i det svenska laget belönades med 2,1 miljoner kronor. 

Idealisk förbubdskapten

I jämförelse med Janne Andersson är Peter Gerhardsson rejält underbetald med en årsinkomst på 2,7 miljoner kronor.  Då har han ändå  lyft sin lön rejält från 2019 då hans ersättning uppgick till 1,3  miljoner kronor.

-Jag jagar lycka, jag jagar att var nöjd med livet, mer än att jag måste ha lika mycket eller mer än andra, har Gerhardsson sagt i intervjuer.

 En egentligen idealisk förbundskaptenen – rena drömmen för ekonomiansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.