Damerna räddar Fotbollförbundet

På en parkeringsplats vid Bil-Tema i Katrineholm kom fotbollens generalsekreterare,Håkan Sjöstrand, slutligen överens 2016 med Janne Andersson och denne blev ny förbundskapten.De blev ett tandempar i nästan sex år, men samarbetet fortsätter inte så länge till. Senast den 30 juni 2024 slutar Håkan, efter en uppgörelse med förbundsledningen och frågan är hur länge  Janne blir kvar…

Oavsett, Håkan avslöjar nu att tack vare Jannes A-landslag har SvFF-kassan förstärkts med drygt 400 miljoner kronor via framgångarna fram till nu!

Tack vare damernas strålande insats i VM fick fotbollförbundet 26 miljoner från FIFA. välkomna pengar när herrlandslaget inte genererar intäkter.

Det är uppgörelsens tid i fotbollförbundet och det finns anledning att göra ett ekonomiskt bokslut för förbundskapten Janne Andersson.

 -Det har varit intäkter som vi har använt i olika utvecklingsprojekt, som satsningar på flick – och damfotboll, utbildning av tränare och domare. Självklart har beloppet haft stor betydelse för vår verksamhet, betonar Håkan Sjöstrand.

Han är kvar så länge

Det var inför SvFF:s årsmöte i våras som Sjöstrand tackade för sig, men är kvar i sin roll tills en efterträdare har kommit på plats, eller senast den 30 juni 2024.

Kvalmissen på Friends innebär att förbundet går miste om UEFA:s, det europeiska förbundets, bonus för avancemang till nästa års EM-slutspel i Tyskland. Beloppet uppgår till 9,25 miljoner Euro eller över 100 miljoner kronor.

Efter EM 2021 erhöll SvFF totalt 140 miljoner kronor, avancemang till åttondelsfinal mot Ukraina, förlust efter förlängning, 1-2. 

Förbundet budgeterar aldrig med mästerskapsersättningar, och Sjöstrand  vill noga poängtera att SvFF aldrig förlorar pengar på att inte gå till mästerskap.

Förbundets nyvalde ordförande, tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, valde under onsdagen att inte uttala sig om EM-misslyckandet. I SVT-programmet ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt” från i somras konstaterade han att  en EM-miss är ett tungt slag för svensk fotboll.

-Det slår mot allt det goda som ska bygga vår konkurrenskraft, mästerskapen är de stora penninginsamlarna på herrsidan. Så effekten av att missa en gång är att du förlorar en hel del pengar. Börjar du missa varje gång kommer du helt enkelt resursmässigt att ligga på en lägre nivå än andra,  sade Fredrik Reinfeldt.

Janne Andersson har nu missat två mästerskap i rad, VM i Qatar i somras och nu EM, den lilla halmstrå som finns kvar är inte värt att nämnas. Lägg till fiaskot i Nations League där blågult fallit ned i C-gruppen.

Fredrik Reinfeldt igen:

-Den risk du löper är att det slår mot utvecklingsinsatser, mot föreningsutveckling. Allt det goda som ska vara vår konkurrenskraft. Allt som kan bli extra allting, som vi kan utveckla svensk fotboll med. Så det ärliga svaret är att det spelar väldigt stor roll ( att kvala in till EM).

Ny ledning ska värva nya

Fredrik Reinfeldt, och SvFF:s landslagschef Jens T Andersson, är de som ytterst ansvarar för landslagets ledningsfunktioner. SvFF-styrelsen ska också rekrytera en ersättare för Håkan Sjöstrand. 

 

Fotbolls-Sverige har jublat, men allt har ett slut. Självklart ska ny kapten rekryteras omgående. SvFF bör träffa en ekonomisk uppgörelse med Janne Andersson och lösa honom från det kontrakt som går ut sommaren 2024.

Hans månadslön är idag 361 000 och uppgifter från Skatteverket visar en förvärvsinkomst på  4 300 000 miljoner kronor. 

I uppsnacket i media inför mötet med Österrike lät Janne förstå att han mottagit, men tackat nej, till ekonomiska ”monstererbjudanden”.  Med motivering att han redan hade världens bästa jobb.

Fokus vänds nu ännu starkare än tidigare mot damlandslaget och dess förbundskapten, Peter Gerhardsson, med ett färskt VM-brons i bakfickan och redo för OS-kval, Paris nästa sommar. 

Första uppgiften är världsmästarna Spanien i Göteborg den 22 september, direkt i SVT 2, 18,15. I Sveriges kvalgrupp finns även Schweiz och Italien. Lagen möts i dubbelmöten och endast gruppsegraren kan boka OS-biljett. 

Damerna har ett OS-silver från Tokyo att försvara och räkna med fortsatt stor  uppslutning kring Sveriges fotbollsdamer. Det är dessa som nu är nummer ett på SvFF-kansli i Arenastaden.

 VM-bronset gav en förbundsintäkt på 26 miljoner från FIFA, det internationella förbundet, den högsta ersättningen någonsin. Varje spelare i det svenska laget belönades med 2,1 miljoner kronor. 

Idealisk förbubdskapten

I jämförelse med Janne Andersson är Peter Gerhardsson rejält underbetald med en årsinkomst på 2,7 miljoner kronor.  Då har han ändå  lyft sin lön rejält från 2019 då hans ersättning uppgick till 1,3  miljoner kronor.

-Jag jagar lycka, jag jagar att var nöjd med livet, mer än att jag måste ha lika mycket eller mer än andra, har Gerhardsson sagt i intervjuer.

 En egentligen idealisk förbundskaptenen – rena drömmen för ekonomiansvariga.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen