Ludvig i spåren på Roberts succéår

För första gången sedan augusti 2017 rankas en svensk golfspelare bland världens tio främsta. Ludvig Åberg är just nu tia efter det sensationella senaste halvåret.
Jeser Parnevik var först att komma in på statuslistan. Han hade sina största framgångar vintern/våren år 2000 och var som bäst rankad sjua i världen. 
En alltid kkoncentrerad RobertKarlsson. Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP

Robert Karlsson, Henrik Stenson och Alex Norén har följt efter och nu ansluter Ludvig Åberg till den exklusiva kvartetten.

Just Ludvig och Robert påminner om varandra. Båda mäter över 190 cm, slår långt och är mycket noggranna. Nu påminns Robert om deras möte.

"Ludvig vann min tävling"

-  Ludvig vann min egen tävling 2020 hemma, Katrineholm Open på svenska goltouren, där jag stod som värd. Det var en speciell tävling. Det var precis då  som proffspelet i Sverige öppnade efter pandemin. Vi hade åtminstone fem spelare  med Europa tour-status vilketvar ovanligt många. Ludvig vann efter mycket starkt särsel och det här skedde nästan tre år  innan han tog steget och blev proffs. Det var fantastiskt att se hur samlad han var under avgörandet. Det syntes redan där och då att han hade en fantastisk potential. Jag hade under en tid samma awingtränare som Ludde så jag har följt  hans utveckling med spänning.
- Han var komplett redan då och jag förstod att han skulle prestera mera, berättar Robert och drar sig till minnes hur fokuserad Ludvig var.
Robert har en lång och imponerande karriär. Han blev proffs 1991 och är den svensk som har vunnit flest internationella tävlingar med inte mindre än elva vinster på Europatouren. Länge stod han i särklass, men  Henrik Stenson är numera uppe i  samma antal.
- Som bäst gick det 2008-09, säger Robert och tänker på topplaceringarna, 4:a i US Open, 5:a i  British Open och 8:a i US Masters.
Dessutom vann han Order  of Merit, som poänglistan då benämndes. Det ledde till en av de största utmärkelserna han fått, uttsedd till Årets idrottsnamn  på Idrottsgalan och även, prisad  tillsamman med Henrik Stenson som Årets  Lag
. Men jag är också stolt över att jag rankades som en av de 50 bästa spelarna på världsrankingenfrån2006 till och med 2013.
Han bodde länge i Monaco, men 2010 tog han beslutet att flytta till USA.
Tillsammans med familjen slog han sig ned i Charlotte som är den tredje största staden i delstaten North Carolina.
- jag hade tre skäl, stan ligger bra, geografiskt, jag har ofta nära hem från tävlingar och här finns en bra flygplats.
Och hanär inte långt till ex exklusiv golfbana, Longview Golf Club
Golfen har gett honom oerhört mycket, det är han noga med att betona. Inte minst ekonomiskt, där han idag har byggt en förmögenhet. Jag är väl uppe i runt 20 miljoner dollar i prispengar, Åren på Europatouren gav ju mest.
- Men jag uppskattar också  att också att jag har fått  fått spela två Ryder Cup och varit vicekapten där två gånger.
- Jag har fått uppleva en rad äventyr, spännande möten och bedrifter runt om i världen.. 
Att han har placerat sig bland de tio bästa i alla stortävlingar som Masters, British Open och US Open är imponerande. 
Robert  är ett aktat namn i golfvärlden. 
Det är vad det blev av en knappt tonårig grabb, vars pappa var greenkeeper på Jättorps golfbana utanför Katrineholm. När pojken uteslöt allt annat och ville träna golf ännu mer borrade pappan hål i golvet på andra våningen så Robert kunde träna på att putta.

Tvåbarnspappa

Robert fyller 55 år i höst och är tvåbarnspappa. Kroppen har börjat gnissla. Han opererade menisken i det ena knäet i fjol och i år lät han åtgärda det andra.
- Nu känner jag mig okay och spelsugen. Har kört mycket rehabträning och är beredd. jag hoppas på att kunna starta på Champions Tour här i USA i april
Champions Tour är för tourspelare över 50 år och där spelsr bl a Bernhard Langer, Ernie Els, Rreteif Goosenoch Fred Couples och  Padraig. Harrington. 
-Mycketär idetiskt med PGA, Detär TV-sändningar ideligen och tuff konkurrens.
En rad svenskar kommer och gästspelar, som Niclas Fasth, Joakim Haeggman, Christopher Hanell, , Jarmo Sandelin, och Patrik Sjöland. Alla har startat en eller flera gånger, ofta kvalificerar  de sig in på British Open och USPGA, där startfältet är dubbelt så stort. Resultaten från Europa-touren ger dem möjligheter tillspel de första åren efter 50-årsdagen. Just nu är det enbart Robert som har möjligheten att spela fullt på Champions Tour, men eventuellt får Jesper Parnevik och Michael Jonzon chansen  i år.

Robets kännetecken

Roberts 2023 blev förhållandevis mycket lyckat trots bortavaro i tio veckor efter en meniskoperation. Han spelade in precis över 1 miljon dollar o och hörde till toppen  i poängligan efter två andraplatser och ytterliga fyra ttopp 10-placeringar. Steve Stricker blev totalsegrare.
Robert har under åren behållit sin ödmjukhet som tar sig uttryck på olika sätt Exempelvis har han agerat som mentor åt flera lovande och ambitiösa svenska amatörer och nyblivna proffs. Då delar han med sig av sin kunskap och erfarenhet.
Numera har han också ett gott öga till Ludvig Åberg, en likasinnad.
Thomas Ejderhov

Fakta

Robert Karlssons meriter:

+ Elva toursegrar
+ Vice kapten två gånger  Ryder Cup
+ 35 år som golfproffs
+ Bland  de 50 bästa 2006- 2019
+Vinst World cup (team med Henrik Stenson)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.