Bilförsäljaren tar hand om klubban

En pensionerad bilförsäljare från Bromma, Peter Wiklund, 66 år, har valts till ny ordförande i SHL-klubben Leksands IF. Han efterträder Mats Ekelund som valt att lämna efter endast ett år på posten.

-Jag är trött, nu blir det lugnare i mitt liv. När jag kommer hem ska jag kasta mig i Västannorrstjärnen och svalka ner mig, sade Mats Ekelund efter stämman till Falu-Kuriren.

En pensionerad bilförsäljare från Bromma, Peter Wiklund, 66 år, har valts till ny ordförande i SHL-klubben Leksands IF. Han efterträder Mats Ekelund som valt att lämna efter endast ett år på posten.

-Jag är trött, nu blir det lugnare i mitt liv. När jag kommer hem ska jag kasta mig i Västannorrstjärnen och svalka ner mig, sade Mats Ekelund efter stämman till Falu-Kuriren.

Våren och sommaren 2023 var det hela havet stormar i föreningen.  Fyra mötestillfällen krävdes för att få en styrelse på plats i den ideella föreningen och bolaget Leksands IF AB.  Hot och trakasserier och supportrars försök att ”kidnappa” föreningen var en följetong i dalabygden. 

Mats Ekelund har haft klubban i både den ideella föreningen och i bolaget. Det blev för mycket.

- Min slutsats är att det blev för mycket att ratta två styrelser. Jag var delvis omedveten vad jag gav mig in på, erkänner Mats Ekelund, född skåning, bankman i grunden och med sommarbostad i Dalarna.

Peter Wiklund har sommarhus i Tällberg och var ledamot i styrelsen i början av 2010-talet. Han är bördig från Borlänge.

Vid stämman var han försiktig med vad som blir viktigast att börja med.

-Jag vill återkomma med det, när jag har organisationen klar för mig, sade Peter Wiklund.

En besvärande kvarnsten är det ekonomiska utfallet för säsongen 2023-2024  minus 11,5 miljoner före skatt.  Före årsmötet ifrågasattes vd. Andreas Hedblom, men Mats Ekelund betonade ännu en gång att styrelsen hatt fullt förtroende för Hedblom. Därmed kunde ansvarsfrihet beviljas och ingen reserverade sig mot beslutet. 

En motion om digital röstning fick bifall på tre att- satser, och avslag på två, enligt styrelsens motionssvar.  Anders Ahlgren, centerpolitiker, och som väckt frågan var nöjd.

-Det gick enligt plan. Vi ville ha en utredning för att säkerställa att ingen enkelt kan ta över Leksands IF genom digital rösträtt.  Om föreningen blir utsatt för en attack ska vetskapen finnas för hur man ska agera, sade Ahlgren.

Kommande fredag, den 5 juli, har Leksands IF Ishockey AB, sin årsstämma. Eftersom Mats Ekelund inte är valbar väntas Anders Gärdback, 52, år, bosatt i Djura utanför Leksand, föreslås som ny ordförande.

Han har över 20 års erfarenhet som företagsledare och är i dag ordförande för Moderskeppet, ett digitalt utbildningsföretag.

-Jag har haft dialog med valberedningen, och mitt beslut har mognat fram. Jag måste känna att jag har något att bidra med, förklarat Anders Gärdback.

Utöver Mats Ekelund lämnar även företagaren och entreprenören Keith Karlsson, Borlänge styrelsen.  Tidigare spelaren Tobias Forsberg, som skadades svårt vid en seriematch 2018, föreslås väljas för en ny mandatperiod.

Vad som återstår att se är om de stridande falanger av anhängare som utgör Leksands Superstars kan  godkänna valberedningen arbete och de nya styrelser som nu valts.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.