Futtiga 3,7 miljoner för en talang

Spektakulära The Sphere i Las Vegas, byggkostnad 2,3 miljarder dollar, och med plats för 18 600 åskådare är skådeplats för helgens NHL-draft, eller spelar auktion där de 32 NHL-lagen väljer spelare för framtiden. Två svenska spelare har valts som nummer ett, Mats Sundin, 1989 och Rasmus Dahlin 2018.

Platser står tomma i ett antal NHL-lag.

 

Draften gäller främst 18-åringar födda mellan 16 september 2005 och 15 september 2006.
  Den svenska årskullen bedöms som svagare än tidigare år och det överraskar om någon  väljs i första rundan.  Förra året valdes Leo Carlsson som nummer två av Anaheim,  han belönades direkt med ett NHL-kontrakt till ett värde av  10  miljoner kronor årligen,  som kan stiga till 30 miljoner om olika bonusar faller in.
 Lagen väljer i viss turordning, baserat delvis på tabellplacering under säsongen. De kan även byta val med varandra eller använda som ”försäljning”  San José Sharks, poängmässigt sämsta lag väljer först, följt av Chicago och Anaheim. Årets Stanley Cup mästare, Florida Panthers, är sista lag vid valurnan i första rundan.
Så pass många som sex svenska spelare valdes i första rundan förra året.
 NHL Central Scouting rankar Växjö Lakers J 20-back Leo Sahlin Wallenius främst av svenska spelare, dock utanför första rundan. 
Andra namn som ligger högt är Djurgården center Linus Eriksson, Modo-forwarden Oscar Pettersson samt ännu en Växjö-spelare, backen Alfons Freij, HV 71:s Gabriel Eliasson och Färjestads Jack Berglund, son till förre spelaren, Christian Berglund. Inte sedan 2010 har en draft genomförts utan att en svensk spelare gått i första rundan. 
Vi ska inte bli förvånade om två norska spelare går redan i första rundan, något som aldrig hänt tidigare, det är duon Stian Solberg, kommande säsong i Färjestad och hans landsman Michael Brandsegg-Nygård, nu i Skellefteå efter en stark säsong i Mora.
Totalt väntas 25-30 spelare, som hade SHL som hemvist förra säsongen, få sina framtidsdrömmar uppfyllda. En av dessa är backen, tjecken Dominik Badinka,  18 år, han spelade 33 matcher för Malmö Redhawks och i Sydsvenskan vittnar sportchef Björn Liljander om NHL:s stora intresse.
-Min telefon har gått varm, jag har väl haft samtal från samtliga 32 klubbar, de gräver på djupet och de vill veta allt.  Hans uppträdande överhuvudtaget, mot andra spelare och så vidare. De lyfter på motorhuven, det är många karaktärsfrågor, berättar Björn Liljander.
På senare år har uppmärksammats att NHL-draftade spelare varit inblandade i olika skandaler i ungdomsåren.
-Har mobbning förekommit? Då är det direkt ett big no-no, säger Liljander.
Den högsta tillåtna lönen för NHL-lagen att erbjuda spelare, draftade  2024 och 2025,  är 975 000 dollar eller 10, 3 miljoner kronor.
  Den svenska klubben, och ytterligare två tidigare klubbar, bland annat moderklubb, , får ekonomisk del av det NHL-avtal som det svenska förbundet, och ett antal europeiska nationer tecknat med NHL.
Jämfört med fotbollens summor är ersättningen till  ishockeyns klubbar pinsamt låg.  Här utgår 3,7 miljoner i ersättning per spelare som skriver NHL-avtal. 
Draftetta i helgen väntas bli Kanadas Macklin Celebrini,  frontspelare i Kanadas segrande JVM-lag i Göteborg vid årsskiftet, 8 poäng (4+4) var hans poängskörd där. Under säsongen har han öst i poäng för Boston University.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

. Tjeckien, världsmästare i Prag i maj,  nobbas av NHL och spelarfacket NHLPA, när ishockeyns ”4 Nations Face Off” arrangeras i Montreal och Boston 13-21 februari 2025.
  Tre Kronor spelar sin första match mot Kanada, 02.00 den 13 februari, övriga lag är USA och Finland. De två främst placerade lagen möts i en final, fredag 21 februari i Boston.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.