Våra två superstjärnor belönas

Stavhopparen Armand Duplantis och simmaren Sarah Sjöström tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2024 för att genom idrottsliga prestationer i världsklass ha satt sig själva och Sverige på världskartan. Det är första gången två idrottsstjärnor får priset samtidigt. Utmärkelsen delas ut av organisationen Svenskar i Världen. 

 

I närmare 40 år har den ideella organisationen Svenskar i Världen delat ut den här utmärkelsen till svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och därigenom satt både sig själva och Sverige på världskartan. 

Överträffar förväntningar

Armand Duplantis och Sarah Sjöströms har tillhört den absoluta världstoppen inom sina respektive grenar under många år. Deras enastående förmåga att gång på gång överträffa förväntningar och leverera idrottsliga prestationer i världsklass är både djupt imponerande och inspirerande, säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg. 
Armand och Sarah kommer att ta emot utmärkelsen i samband med en direktsänd digital prisutdelning senare i höst. 
– Det är en jättestor ära att få priset . För mig är det viktigt att representera Sverige på bästa möjliga sätt när jag tävlar och har landslagskläderna på mig. Jag tror att sport fyller ett viktigt syfte i att ”bring people together” och jag hoppas att jag kan bidra med det genom mina insatser på idrottsarenan, säger Armand Duplantis. 
– Att bli utsedd till Årets Svensk i Världen tillsammans med Mondo är verkligen en stor ära. Det är underbart att vi kan representera Sverige och vara förebilder för såväl svenskar i Sverige som svenskar bosatta utomlands, säger Sarah Sjöström. 
Motiveringen i sin helhet::  
"Att slå rekord efter rekord i stenhård konkurrens är en bedrift som med all rätt väcker beundran och fascination. Förmågan att kunna ladda om och bara några minuter senare åter prestera på topp är något som årets pristagare har lyckats med vid flera tillfällen.  
Årets pristagare är inte bara en person, utan två. Gemensamt för de båda är att de var unga när de slog igenom i mästerskapssammanhang. Den ena har sedan genombrottet hoppat högst i världen och den andra har simmat snabbast i världen. Deras förmåga att överträffa omvärldens skyhöga förväntningar och sätta historiska rekord år efter år är inget annat än en enastående bragd.  
Genom idrottsliga meriter i absolut världsklass har pristagarna satt både sig själva och Sverige på världskartan, och en hel nation hyser dessutom hopp om fortsatta fantastiska framgångar i samband med OS i Paris men även framöver"

Premierade en grupp

I fjol förärades en hel yrkesgrupp, Sveriges krigskorrespondenter, utmärkelsen, och året dessförinnan var det artisten Zara Larsson som fick priset. Tidigare pristagare är bland andra Max Tegmark, Cecilia Malmström, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren.   

Fakta

Om Svenskar i Världen
Svenskar i Världen är en ideell och politiskt oberoende organisation som har funnits sedan 1938. Genom påverkansarbete, information, råd och stöd gör vi det enklare för svenskar att studera, arbeta eller av andra skäl bo utomlands, men också att flytta hem igen. Vi verkar också för att svenskarnas internationella erfarenhet och kompetens ska tas tillvara på bästa möjliga vis. 
www.sviv.se

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Svensk fotbolls 24 distrikt samlas i höst för en unik konferens, dit ordföranden Fredrik Reinfeldt inte är inbjuden, däremot anställda på förbundskansliet i Solna välkomna.
Fotbollskanalens chefredaktör Olof Lundh berättar i en krönika om missnöje och frustration inom fotbollen, och där vittnesmål ondgör sig över den förre statsministerns otillräcklighet och frånvaro. Ja, det är låga odds på att Reinfeldt blir omvald vid 2025 års stämma, om han ens väljer att kandidera.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Nu är främsta idrottsstaden utsedd. Av en 50-mannajury.  Och resultatet – ja, det förutsåg du också. Göteborg är främst, förstås.För tid och evighet var man nära att tillägga.Valet var inte det minsta överraskande.Göteborg är Sveriges bästa idrottsstad 2024 - för.femte gången sedan starten 2011.  Och Partille är tvåa

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.