Egna kampen med fjärrkontrollen

Det blev som ett idrottens inferno.

Aldrig någonsin har det väl hänt att tre sporter samtidigt har varit iblandade i avgörande kamper med sådan stor betydelse.

Svenska idrottsstjärnor i kamper med ödeskaraktär i och runt Paris denna soliga eftermiddag 

Respektlöst agerade debutanten, 27-årigeJonathan Edvardsson, oh an gav tonen i handbollslandslaget. Foto:AP Photo/Brian Inganga) OLYBI043

Klockan 16.29 denna fredagseftermiddag i Paris inträffade det historiska.

Egna kampen med fjärrkontrollen

Vi betraktare gick vår kamp -  med fjärrkontrolllen. För det gällde att utnyttja den i hetsen att vara på rätt kanal med rätt idrott och rätt händelsenär det gällde som mest.

Atleterna och förbundsansvariga var väl medvetna om vad som stod på spel - ära, placering, medalj, status och pengar. 

Av ödeskaraktär

Truls Möregårdh kämpade för  att nå finalen i bordtennisturneringen. Han mötte den skicklige brassen Hugo, Calderano.

Handbollslandslaget tog sig an svårspelade  Kroatien. Ett sargat svenskt lag med osäker kapacitet. 

Ludvig Åberg och Alex Norén är Sverige två främsta golfspelare men har haft något  sviktande form och skulle nu mäta sig med världseliten.

Med Jim Gottfridsson avstängd och Felix Claars skadad och allmänt ojämn form fanns det frågetecken runt handbollslandslaget.

Det var obefogat.

Men Sverige spelade ut Kroatien. Oron före start visade sig i beslutsamhet – och en sensationell debut av en ny spelare.

Jonathan Edvardsson fick hoppa in och göra OS-debut när flera svenska stjärnor saknades. Efteråt hyllades han av lagkamraterna.

– Jag är stolt över den grabben, sa Andreas Palicka.

Respektlös debutant

jonathan svarade för ett respektlöst agerande och mittnian gjorde tre mål när Kroatien utklassades med 38-27.

Men nämnde Andreas Palicka hade  också viss del i framgången. Nu stod han att känna igen och stängde bitvis målet från påhälsning

Att Sverige hade pressen att vinna mot Kroatien märktes inte mycket utav.

Ändå inledde Kroatiens målvakt Dominik Kuzmanovic sensationellt bra och Sverige hamnade i ett  i ett fyramålsunderläge. Men en svensk timeout ledde till uppryckning och därefter var det svensk karaktär på matchen.

Hans bleka, tomma ansikte

Truls Möregårdh grät  efter sin seger - av lycka.

– Jag har säkrat en medalj och det känns helt galet, tyckte han själv.

Succén fortsätter. Nu ska han spela Sveriges första OS-final i bordtennis på 24 år.

–Jag är chocktillstånd. Jag har gråtit så mycket. Tårarna kom när jag fick träffa föräldrarna, Malte (bror) och Lea (flickvän), säger han i Max.

Truls reaktion efter den avgörande matchbollen blir beständigt i historieavsnitten. Han stod länge kvar med ett förvånat ansiktsuttryck som sa: ”Gick den in?”.

22-åringen trodde inte sina ögon - att faktiskt hade slagit ut tredjerankade Hugo Calderano och var klar för OS-final. Och kom ihåg att han i kvarten vann mot världsettan.

Senast Sverige vann en OS-medalj i singelturneringen i pingis var år 2000. 

Då  förlorade Jan-Ove Waldner mot kinesen Kong Linghu. 

Nu väntar den särklassige

Fan Zhendong blir Truls tuffaste motståndare någonsin.  Söndagens final blir någotalldeles extra.

– Det här är det sjukaste som har hänt mig. Det var verkligen ingen som trodde på mig, inte ens jag själv. Det ska inte gå i ett OS när man är så lågt rankad och alla toppspelare är här.

Till  en mycket exklusiv miljö, cirka fyra mil sydväst om Paris, inte långt från slottet Versailles begav sig  världens främsta golfspelare. Bland dem svenskarna Ludvig Åberg och Alex Norén. På Le Golf National vann Europa Ryder Cup 2018 och nu är banan platsen värd för de olympiska golftävlingarna.

10 000-tals åskådare stod för en invasion och mång av de världsvana och rutinerade stjärnorna erkände att uppmärksamheten överraskade även dem.

Många stjärnor har varit tveksamma till att golf skulle ingå i OS. Efter fredagens 18 hål lät det annorlunda.

Stjärnorna charmade

60 spelare startade här, enligt två representanter för varje nation undantaget

USA som hade fyra spelare.

Ludvig Åberg gick i en treboll med Scottie Scheffler och Rory McIlroy,och runt dem samlades många åskådare. Ludvig har blivit rutinerade och trängseln bekom inte honom. 

– Det är ingen större skillnad mot en vanlig tävling, men i går var vi inne i svenskhuset och kollade på pingis och det var annorlunda. Det är fantastiskt kul att känna att man är en del av det svenska laget, sa Ludvig i en intervju.

Varken han eller Alex Norén  fick till spelet och var anonyma i det kompakta startfältet.

Ludvig medgav, precis som Alex, att han gillar OS, 

–I en vanlig tävling är det inte så stor skillnad på att komma trea eller fyra. Här betyder det allt att om man är bland de tre bästa får man medalj, sa Norén.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.