”Jävla utpressning"", säger RF:s jurist

Sponsorn godkänner inte nomineringen av ny ordförande i elitklubben. Det går så långt att RF:s chefsjurist Christer Pallin tar till storsläggan:- Det är en jävla utpressning, en skandal från sponsorns sida!
Kent Alatalo måste säga nej till  att bli innebandyklubben Bodens ordförande.
Orsaken är att en av föreningens sponsorer kräver det. Tidningen Norrländska Socialdemokraten godkänner inte Alatalo.
Skälet är att denne är försäljningschef på konkurrenten, Norrbottens-Kuriren. Med honom som ordförande skulle NSD dra in sponsorstödet till IBK Boden med motiveringen att ”det går inte att stödja en förening som styrs av konkurrenten”.

IBK Boden riskerade att tappa ca 100 000 kr och det har inte föreningen råd med. Därför tvingas man meddela Alatalo att han inte kan få uppdraget.
 – Detta är ett klart fall av otillbörlig påverkan på föreningslivet. Att en sponsor går in och ställer krav på organisationen i en förening är ohemult, säger Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin och fortsätter:
 – Det är en jävla utpressning, en skandal från sponsorns sida. Rena maffiametoder, menar en mycket upprörde Pallin.
Han säger det i Norrbottens-Kuriren, Luleås stora tidning vid sidan om NSD, och den det handlar om jobbar alltså som försäljningschef på just Norrbottens-Kuriren.  

RF:s chefsjurist är dock maktlös. Kan ni verkligen inte göra något?
– Nej, det handlar ju om föreningsdemokrati. IBK Bodens medlemmar har rätt att välja vem de vill som ordförande. Men väljer man fel ordförande så tappar man pengar. Vad är det för sorts sponsring?.
NSD:s tidningschef Lennart Håkansson väljer att lämna följande kommentar:
– Jag tycker inte att RF är tillräckligt insatta i sakfrågan för att kommentera frågan.

Det är intressant att ta del av Fritidsnämndens ordförande, Mårten Ströms synpunkter:
– Man läser på deras ledarsida om hur de slåss för demokrati. Men jag tycker inte att man lever som man lär. Här har man gått in och satt sig på en ideéll förening och dess demokratiska principer. Jag tycker att NSD har gått över gränsen, säger Ström.
Uppgifter gör gällande att NSD anser att Kent Alatalo skulle  kunna få insyn i NSDs affärer. Men det enda klubben får veta och vill veta är sponsorbeloppets storlek.
I Norrbottens-Kuriren pågår en debatt där läsarna ger sina åsikter.
Där finns alltifrån synpunkter från gemene man som reagerar för det snedvridna till företagaren som absolut inte skulle sponsra en förening, där ordförande är anställd eller representant för huvudkonkurrenten.
 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.