Hemlig PR-plan bakom Martas ja

Marta blir kvar i Umeå. Att världens bästa damfotbollsspelare har gett klartecken är en följd av att flera sponsorer har agerat och det intensiva arbetet kulminerade på lördagen när en PR-plan startade.

Marta blir kvar i Umeå. Att världens bästa damfotbollsspelare har gett klartecken är en följd av att flera sponsorer har agerat och det intensiva arbetet kulminerade på lördagen när en PR-plan startade.

 

– Jättekul. Jag trivs jättebra, sa Marta efter att hans lag avslutat säsongen med 5-3 mot tvåan Djurgården.

Egentligen blev hela uppgörelsen klar tidigare i veckan, men allt hemlighölls och från ansvarigt formades PR-taktiken.

Marta skulle själv inte säga något förrän efter lördagens match och i samband med att klubben fick SM-pokalen vid matchen i Stockholm. Därmed skulle tillkännagivandet få maximal effekt med tv-intervjuer och mycket press. Hon förmedlade själv nyheten genom att vara klädd i en tröja med texten ”Marta klar 08”. Lika fräckt var klubbens initiativ att i sista matchen spela i en specialtryckt guldfärgade dress. Och när väl nyheten presenterades kablade sponsorerna ut PR-texter om att det var just deras respektive förtjänst att Marta blir kvar på de svenska arenorna.

Ett av företagen som har ökat sin sponsorinsats är Volkswagen. Dels via Volkswagen Sverige som förser alla spelare i Umeå med bilar och dels lokala återförsäljaren, Motorcentralen.
- Vi såg det som en självklarhet att hjälpa till att rädda Marta kvar i Umeå, säger Sune Joelsson, försäljningschef Motorcentralen i Umeå.

Volkswagen har blivit Umeås huvudsponsor och tog beslutet att utnyttja PR-värdet som ett av de företag som agerade med kraft när oron runt Marta ökade.
- För oss som samarbetspartner till svensk damfotboll är hon guld värd, fastslog Åke Lundberg, marknadschef på Volkswagen.
Puma är också ett företag som har stor betydelse för att Marta stannar ytterligare en säsong. Skoföretaget har förlängt kontraktet med klubben, men framför allt försäkrat sig om världens bästa damfotbollsspelare som reklambärare.
- Det är med stor spänning vi fortsätter den här otroligt givande resan, säger Rickard Kull, Marketing manager på Puma Nordic.

Marta har i flera år varit landets bäst betalda damfotbollsspelare, men får nu ytterligare löneökning och uppgifter gör gällande att hon tjänar drygt 100 000 kronor i månaden.

- Allt känns helt fantastiskt. Dels givetvis för att världens bästa spelare nu är klar för sin femte säsong hos oss, men lika fantastiskt är det stora stöd som vi har fått från såväl företag som privatpersoner i vårt arbete att kunna behålla Marta i Sverige och Umeå IK, säger Umeås sportchef Roland Arnqvist.

 

 

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.