Handikappidrotten protesterar

Nu protesterar Handikappidrotten och kräver mer pengar. Det märkliga sker att sponsorernas intresse ökar medan stödet från regeringen och RF blir mindre.
Handikappidrotten kan redovisa elva sponsorkontrakt och det är minst en dubblering jämfört med föregående år. Men förvåningen är stor när stödet från RF och regeringen minskar.

 

Nu har Jonas Jacobsson och Anders Olsson, guldmedaljörer från Aten, samt världsmästarinnan i judo, Elvira Kivi, skrivit ett debattinlägg och kritiserar regeringens resursfördelning.

"Idag finns en märklig skillnad i synen på SOK och Lag Paralympics vilket vi givetvis har svårt att acceptera", menar idrottsstjärnorna.
Sedan Aten 2004 har stödet till det svenska Paralympics-laget halverats. Handikappidrottarna har reagerat och kräver nu mer pengar av regeringen och Riksidrottsförbundet.

Tidigare har SOK på egen hand förhandlat med regeringen och likaså har Handikappidrotten tagit sin diskussion med regeringen. Men RF ville och fick föra Handikappidrottens talan.

- SOK har nu 40 miljoner i stöd från regeringen, att jämföras med vårt årliga tillskott på 5,5 miljoner, säger Hans Säfström, Svenska Handikappidrottsförbundets sportchef, till Svenska Dagbladet.

- Men det vi har reagerat mest på är att det rena paralympicsbidraget för 2007-2008 minskat från sju till fyra miljoner - samtidigt som vår trupp till Peking av allt att döma kommer att bli nära dubbelt så stor som till Aten.

Sent omsider har ändå diskussioner inletts mellan RF och Handikappidrotten som samtidigt har presenterat en åtgärdslista för att Sverige ska bli ett av världens främsta länder inom Paralympics.

- Det handlar om mer elitintensifiering efter samma mönster som SOK har, säger Hans Säfström i Svd.
I atleternas debattinlägg skriver de själva att flera aktiva måste utöva sin sport som proffs.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.