Första april-skämtet som var sant

Det vare ett aprilskämt, trodde många. Men sanningen var den att Uefa hänvisade till ett reglemente och därför gav hamburgerrestaurangen Max order om att slå igen i Borås under U21-EM i fotboll eftersom företaget inte hör till turneringens sponsorer.

– Borås stad har lovat att hamburgerrestaurangen stänger, sa Sture Svensson i arrangörskommittén till Borås Tidning och bekräftade uppgifterna.

Många har reagerat med ilska och reaktionen blir inte mindre när det framkommer dokument som visar det riktiga.
Där regleras reklam och marknadsföring och att Uefa ger Borås Stad dispens anser bedömare är uteslutet.

”Skydda våra sponsorer”

Enbart Uefasponsorer får exponeras på arenorna och att Max-restaurangen ligger i Arena-komplexet i Borås har mindre betydelse.

– Vi måste skydda våra sponsorer, jag kan inte tänka mig någon kompromiss. Det vi kallar ”clean arena” gäller alla stora Uefaarrangemang, så är det på alla Champions Leauge-matcher och andra stora fotbollsarrangemang i Uefas regi, säger Peter Nordenström, ansvarig för Uefa marknadsaktiviteter.

I BT ger han exempel på liknande fall vid EM i sommar:
– I Bern, som är en spelarena, finns ett stort köpcentrum på arenan. Hela affärskomplexet kommer att ha stängt matchdagarna under EM.

Det krav som nu gäller är att Max måste ha täckt sina reklamskyltar, inget varumärke får synas, och restaurangen ska hållas stängd under de fyra aktuella matchdagarna i Borås. Fast i mellandagarna går det bra att sälja hamburgare…

Borås Stad borde ha sett klausulen

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, kan inte annat än bekräfta regelverket:

– Det är Uefas affärsidé att bara marknadsföra sina egna sponsorer. På så sätt har Uefa har ökat sina intäkter och nu betalar organisationen tillbaka pengar till de klubbar som har spelare med i Uefas turneringar. Så om Anders Svensson blir uttagen till EM i sommar kommer Elfsborg att få en del pengar av Uefa, säger Lars-Åke Lagrell.

Det är uppenbart att Borås stad borde ha uppmärksammat klausulen i det ursprungliga avtalet.

– Det framgick tydligt i ansökan vilka krav som gällde den kommersiella delen av projektet, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska Fotbollsförbundets Organisationschef för U21-EM 2009, till Borås Tidning.
En annan konsekvens av Uefas regler är att när Swedbank Arena i Malmö är färdigbyggd och ska användas vid U21-EM blir det under benämningen ”Officiell U21-arena”. Allt för att dölja icke officiella EM-sponsorer.

McDonalds stöder Max

I Borås protesterar många personer och nu får Max oväntad stöd av – McDonalds.

– Alla affärer på Knalleland bör vara öppna under EM-turneringen säger Ulf Wallengren, ägare till tre McDonaldsrestauranger i Borås, samt ordförande i Knallelandsföreningen.

– McDonald’s Sverige har tagit kontakt med McDonald’s Europa för att reda ut vilka möjligheter det finns att övertyga Uefa om att inte kräva att Max och Harald Nyborg ska behöva stänga fyra matchdagar under EM. Vi måste också reda ut vilka juridiska möjligheter det finns att gå vid sidan av avtalet mellan UEFA och sina sponsorer, säger Ulf Wallengren.

Kommunledningen i Borås med kommunalråden Ulrik Nilsson (m), Ulf Olsson (s), och fritidschefen Hans Forsman har träffat Ulf Wallengren och diskuterat ärendet.

Då framkom det att McDonald,s försöker rädda arrangemanget – och Max.

– Det är obefogad kritik att vi i Borås skulle kräva att Max skulle stängas. Därför agerar jag nu direkt mot McDonald’s Sverige och Europakontoret för att försöka hitta en lösning säger Ulf Wallengren.

– Det skulle vara jättetrist om Borås skulle gå miste om turneringen bara för att det finns ett centralt regelverk som Uefa satt upp för sina stora världsarrangemang.
Ulf Wallengren har själv fått kritik.

– För mig personligen har det varit en jobbig tid. Att få kritik för att vårt företag i Borås skulle försöka sätta käppar i hjulet för EM-fotbollen är en fråga som jag inte haft en chans att påverka.

Max vd Richard Bergfors ser positivt på McDonald’s försök till en lösning och berättar också om ett överflöd av sympati från omgivningen, med allt från samtal till flera hundra mail med uppmaningen att inte ge upp.

Läs mer

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.