En återvunnen Stefan Holm

Stefan Holm, OS-guldmedaljör i höjdhopp, är ny reklammodell för återvinning. Han ska delta i en reklamkampanj som syftar till att lära Sveriges hushåll att källsortera sina mjuka plastförpackningar. Kampanjen, som pågår under vecka 46 och 47, kommer att synas i annonser i dagspress, samt höras i reklamradio.

Sverige är världsledande inom återvinning, och fyra av fem förpackningar och tidningar återvinns redan idag. Nu ska vi svenskar bli ännu bättre, är det tänkt.

- Vi har letat efter en kändis som är etablerad i folkhemssjälen, vi var inte ute efter någon tillfällig såpakändis. Stefan Holm har under nästan 15 år blivit en välkänd och populär person, säger Peter Ingvarsson, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Som en stjärna

Stefan Holm hör till Team Fortum och har varit knuten till McDonalds, Asics, ATG och ProViva. Vid återkommande tillfällen har han ändå utpekats som den med lägsta varumärkesvärdet i förhållande till prestationer under karriären.

Stefan skulle kunna fortsätta sitt idrottande ytterligare några år och tjäna några miljoner, men han vill sluta när han är konkurrensduglig och inte bli ihågkommen som en före detta stjärna.

Han kan se tillbaka på en sista säsong där han har tagit 2,33 och är tvåa i världen i år med personliga utomhusrekordet 2,37. Så sent som förra vintern blev han världsmästare inomhus i Valencia.
32-åringen kan om han vill, men nu vill han inte längre.

Vill slippa pressen

Sedan han tillkännagav att det var sluthoppat har många varit nyfikna på hur han resonerar inför framtiden.

– Jag vet inte. Har inte hunnit tänka så mycket på framtiden men jag ska fundera på det under hösten. Vår generation skiljer sig ju mycket från till exempel våra föräldrar genom att vi prövar oss fram mycket mer och gör nya saker istället för att vara kvar i samma yrke i kanske 40 år.

Han har varit van vid hetluften, men vad händer nu?

– Svårt att veta än, men det blir nog både och. Alla tycker väl om att få uppskattning för det de gör. Men det blir skönt att slippa pressen på att prestera och att ständigt bli omskriven av sportjournalister. Jag tycker ofta att de skriver väldigt onyanserat, det är antingen svart eller vitt, har jag förlorat i några tävlingar så framställs det som att man är på fallrepet och kan räknas bort helt, det där kan irritera mig oerhört.

Av alla förfrågningar, där mycket handlar om att vara föreläsare och delta i olika tv-program, har nu han nu sagt ja till en reklamkampanj med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Ett uppdrag av den art som han förespråkar.

Allt ska återvinnas

Den 1 november förändras källsorteringen av mjuka plastförpackningar i 193 av landets kommuner. Tidigare har hushållen i dessa kommuner slängt mjuka plastförpackningar i hushållsavfallet, nu ska de istället lämnas till materialåtervinning och bli till nya plastprodukter. Detta innebär att landets samtliga hushåll nu ska lämna sina mjuka plastförpackningar till återvinning.

- Den förändrade insamlingen av mjuka plastförpackningar innebär stora miljövinster, säger John Strand, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Tidigare har de flesta mjuka plastförpackningarna bränts i kommunala förbränningsanläggningar. Nu kommer de istället att användas till att producera nya produkter.

Stefan Holm är den som visar vägen.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.