E.ON och Volkswagen satsar på STCC

Flerfaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom och Patrik Olsson är förarna när energiföretaget E.ON går in i STCC 2009 med två gasdrivna Volkswagen Scirocco. Syftet är att visa på potentialen i biogas - ett mycket miljövänligt bränsle.

Ryktena har surrat under hösten men nu är det alltså offentligt: E.ON ställer upp i STCC 2009, tillsammans med sin huvudpartner Volkswagen.
Tävlingsbilen blir en Volkswagen Scirocco - en bilmodell som begick tävlingsdebut på 24-timmars på Nürburgring i maj 2008. Då vann bilen sin klass och blev totalt elva av 219 bilar.

En gasdriven STCC-bil

Det unika med STCC-versionen av Scirocco är att den är gasdriven.
- STCC är ett utmärkt tillfälle att visa upp Sveriges klimatsmartaste drivmedel - biogas. Den här bilen ser vi som ett nästa steg i vår satsning på biogas till fordon, eftersom den visar att biogas är som alla andra drivmedel - bara bättre, säger Håkan Buskhe, koncernchef för E.ON och fortsätter:

- Satsningen är dessutom ett bra exempel på ett nödvändigt samarbete med övriga aktörer på fordonssidan - i detta fall Volkswagen.

E.ON är landets ledande aktör på biogas. Företaget producerar det förnybara alternativet, bygger tankställen och säljer gas. Det svenska team som ska driva hela satsningen - som till att börja med görs på tre års sikt - är Brovallen Motorsport, med STCC-profilen Tobias Johansson i spetsen.

Tobias har under de nio senaste åren drivit sitt eget privatteam i STCC, men har också ett förflutet inom Audi-teamet KMS.

- När E.ON frågade mig om jag ville ta hand om deras STCC-satsning behövde jag inte fundera särskilt länge. Jag har svårt att tänka mig något mer inspirerande inom svensk motorsport än att få introducera ett helt nytt och dessutom klimatsmart bränsle, säger han.

Fredrik Ekbloms med miljöprofil

Bakom ratten på en av bilarna finns en av de mest framgångsrika inom svensk motorsport genom tiderna - örebroaren Fredrik Ekblom, 38. Han har stor rutin från STCC - ett mästerskap som han vunnit tre gånger tidigare, senast 2007.
- Jag har tävlat i STCC i sammanlagt nio säsonger så att få vara med från starten i ett helt nytt racingkoncept med tydlig miljöprofil känns nytt, fräscht och oerhört spännande, säger han.

Teamets andre förare Patrik Olsson, 20, har internationell erfarenhet efter två år i Volkswagen Polo Cup där han blev tvåa 2006. För Patrik är STCC en dröm han haft i många år.

- Många har tävlat där i flera år och kör mycket på rutin och de kan varenda bromspunkt. Själv ska jag nu skapa mig den rutinen för att kunna utmana om topplaceringar förhoppningsvis mot slutet av säsongen vilket är mitt mål för året på banan, säger han.

För Volkswagen handlar STCC-satsningen om att ge draghjälp till företagets satsning på gasdrivna bilar. I februari lanserar man till exempel Passat TSI EcoFuel, som kombinerar goda prestanda med lång räckvidd. Dessutom har man flera andra gasdrivna person- och transportbilar i sitt modellprogram.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.