Fylleskandalen tystas ned

Sponsorerna säger alla samma sak, de litar på Linköpings HC. Fylleskandalen med den störste enskilde sponsorn, Hugo Stenbeck, vid senaste hemmamatchen tystas ned och ordföranden, Christer Mård, avböjer intervju och uttalar sig via mail.

”Att vi väljer att inte kommentera innebär inte att vi inte gör något. Att alltid behöva fatta beslut på mycket kort tid är lätt att kräva men är inte alltid det bästa. Vi arbetar med frågorna”, skriver Christer Mård, LHC:s styrelseordförande, i ett mail till lokaltidningen Östgöta Correspondenten.

Det är dan efter dan efter intermezzot som inte bara idrotts-Sverige utan också finans-Sverige diskuterar. Jan Stenbecks son, Hugo Stenbeck, 29 år, som har fått sympatier för LHC kom full till senaste matchen, stoppades av vakter och hamnade i fyllecell i sex timmar.

LHC:s fastighetssatsning

En dag när LHC hade tänkt berätta om storslagna planer på att köpa fastigheter för att skapa ett mera beständigt flöde av intäkter kom allt intresse att fokuseras runt en skandal.

– Det är nu vi har chansen att bygga en plattform som gör att vi överlever, oavsett om vi kommer etta eller tia i elitserietabellen. Tidigare styrdes allt av det sportsliga resultatet. Det håller inte längre, sa Mike Helber och avsåg det helägda dotterbolaget Ispalatset AB.

– Styrelsen vill binda upp kapitalet i fasta tillgångar. Det är viktigt att också se det i ett längre perspektiv, förtydligade Helber och berättade att utöver själva föreningen – som omsätter drygt 60 miljoner kronor och där A-lagsverksamheten snart bolagiseras – driver klubben fyra utomstående bolag.

Några timmar slog skandalen till.

Sparka ut Stenbeck!

Media högg tänderna i historien och omgående kom kraven om att sparka ut Hugo Stenbeck ur klubben.
Correns sportkrönikör, Christer Kustvik, sparar inte på krutet:

”Det håller inte, Christer Mård. Ska du som ordförande se till att klubben behåller det anseende som byggts upp kan inte LHC förknippas med sån här skit.”

”Det är precis sånt här som LHC inte har råd med. Här jobbar klubben varje dag för att bygga upp sitt varumärke. Sen händer det här”

Mårds ansvar

Att klubbdirektören Mike Helber tycks backa upp Stenbeck oavsett vad som händer, får Kustvik att dra viss slutsatser:

”LHC-ledningen har genom historien visat hårda nypor och gått omdöme vid liknande krislägen, som sexskandalen med Kristian Huselius och Henrik Tallinder. Jag tror att den gör det även den här gången. Annars är den illa ute. Jag tror dock inte det är Mike 'inga kommentarer' Helber som kommer stå för nyporna, utan Christer Mård.”

I Aftonbladet är Lasse Anrell inne på samma linje:
”När Hugo Stenbeck gör bort sig offentligt måste han ta konsekvenserna av det. Eller LHC. Nåt annat finns inte.”

Anrell skriver om att ”Pappa Jan gillade Djurgården. Det gjorde Hugo också men där fick han inte vara med och leka utan valde LHC” och hävdar också att det är en person ”som är van att festa till och säga vad han vill i kraft av sin enorma rikedom och sin därav följande arrogans”.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.