Fylleskandalen tystas ned

Sponsorerna säger alla samma sak, de litar på Linköpings HC. Fylleskandalen med den störste enskilde sponsorn, Hugo Stenbeck, vid senaste hemmamatchen tystas ned och ordföranden, Christer Mård, avböjer intervju och uttalar sig via mail.

”Att vi väljer att inte kommentera innebär inte att vi inte gör något. Att alltid behöva fatta beslut på mycket kort tid är lätt att kräva men är inte alltid det bästa. Vi arbetar med frågorna”, skriver Christer Mård, LHC:s styrelseordförande, i ett mail till lokaltidningen Östgöta Correspondenten.

Det är dan efter dan efter intermezzot som inte bara idrotts-Sverige utan också finans-Sverige diskuterar. Jan Stenbecks son, Hugo Stenbeck, 29 år, som har fått sympatier för LHC kom full till senaste matchen, stoppades av vakter och hamnade i fyllecell i sex timmar.

LHC:s fastighetssatsning

En dag när LHC hade tänkt berätta om storslagna planer på att köpa fastigheter för att skapa ett mera beständigt flöde av intäkter kom allt intresse att fokuseras runt en skandal.

– Det är nu vi har chansen att bygga en plattform som gör att vi överlever, oavsett om vi kommer etta eller tia i elitserietabellen. Tidigare styrdes allt av det sportsliga resultatet. Det håller inte längre, sa Mike Helber och avsåg det helägda dotterbolaget Ispalatset AB.

– Styrelsen vill binda upp kapitalet i fasta tillgångar. Det är viktigt att också se det i ett längre perspektiv, förtydligade Helber och berättade att utöver själva föreningen – som omsätter drygt 60 miljoner kronor och där A-lagsverksamheten snart bolagiseras – driver klubben fyra utomstående bolag.

Några timmar slog skandalen till.

Sparka ut Stenbeck!

Media högg tänderna i historien och omgående kom kraven om att sparka ut Hugo Stenbeck ur klubben.
Correns sportkrönikör, Christer Kustvik, sparar inte på krutet:

”Det håller inte, Christer Mård. Ska du som ordförande se till att klubben behåller det anseende som byggts upp kan inte LHC förknippas med sån här skit.”

”Det är precis sånt här som LHC inte har råd med. Här jobbar klubben varje dag för att bygga upp sitt varumärke. Sen händer det här”

Mårds ansvar

Att klubbdirektören Mike Helber tycks backa upp Stenbeck oavsett vad som händer, får Kustvik att dra viss slutsatser:

”LHC-ledningen har genom historien visat hårda nypor och gått omdöme vid liknande krislägen, som sexskandalen med Kristian Huselius och Henrik Tallinder. Jag tror att den gör det även den här gången. Annars är den illa ute. Jag tror dock inte det är Mike 'inga kommentarer' Helber som kommer stå för nyporna, utan Christer Mård.”

I Aftonbladet är Lasse Anrell inne på samma linje:
”När Hugo Stenbeck gör bort sig offentligt måste han ta konsekvenserna av det. Eller LHC. Nåt annat finns inte.”

Anrell skriver om att ”Pappa Jan gillade Djurgården. Det gjorde Hugo också men där fick han inte vara med och leka utan valde LHC” och hävdar också att det är en person ”som är van att festa till och säga vad han vill i kraft av sin enorma rikedom och sin därav följande arrogans”.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.