"Håll tummarna för Kettering Town"

Den fjärde omgången av FA-cupen spelas på lördag och jag tycker att ni ska hålla tummarna för Kettering Town från Northamptonshire. Det handlar förstås om den klassiska kampen David mot Goliat (möter Roy Hodgsons Fulham hemma på Rockingham Road), men också om medmänsklighet, sponsorskap och klassiska matchtröjor.

Lite då och då poppar namnet Kettering Town upp, inte bara för att laget kallas ”The Poppies”, engelska för blomman Vallmo - utan för att man ju haft en del profiler i klubben. Ron Atkinson var ung och grön manager här i början av 1970-talet och återfanns ju sedan på flotta adresser som Manchester United, Atletico Madrid och Aston Villa. En viss Paul Gascoigne försökte sig 2005 på en managerkarriär här, vilket höll i hela 39 dagar…

Som att svära i kyrkan

Men den person som alla sponsorer och klubbar kan skänka en tacksamhetens tanke till är Nordirlands och Wolverhamptons gamle stjärna Derek Dougan. När han kom till Kettering 30 år före Gascoigne hände det otänkbara saker. Dougan gick till företaget Kettering Tyres och skrev ett sponsoravtal, värt 5 000 pund mot att företagets logo syntes på matchtröjorna.

Det var som att svära i kyrkan och det engelska fotbollsförbundet fick panik, gav order om att reklamen skulle bort och så blev det också.

Men irländare vore inte irländare utan ett visst mått av envishet, så Dougan tryckte upp nya tröjor nu med texten ”Kettering T” och hävdade att det stod för Town och inte Tyres.  England skrattade och förbundet tänkte och tänkte. Fyra månader senare kom besked att ”reklamen” skulle bort, annars väntade böter på 1 000 pund. Kettering och Dougan gav sig, men bara tillfälligt.

Tröjreklam blev tillåtet

Efter att ha studerat bland annat Bayern Münchens framgång med sponsorer, skrev Kettering, Derby County och Bolton Wanderers till engelska förbundet och förespråkade att förbudet mot tröjreklam skulle upphävas.

Överraskande nog sade förbundet ja till detta i juni 1977. För Derby betydde det så småningom svenska Saab på bröstet, men för ”The Poppies” ingenting. Ingen ville vara sponsor till ett lag i ”lingonserien”. Liverpool blev för övrigt två år senare det första ”stora” laget med tröjreklam, för Hitachi.

Alla klubbdirektörer och kassörer i engelska klubbar kan skicka en tacksamhetens tanke till Dougan och Kettering Town. Eller ännu hellre skicka en del av sina sponsorintäkter till det som 33 år efter Dougans ”kupp” i dag finns på Ketterings matchtröjor.   

Ketterings FA-cupsaga, där man med 2-1 i alla matcher slagit ut Notts County, Eastwood Town och Lincoln City., samt i kvalet Burton Albions (3-0) är extremt uppmärksammad i Storbritannien. Laget har nämligen ”reklam” på sina matchtröjor för hjälporganisationen Interpal, med budskapet ”Palestinian Aid”.

Vill uppmärksamma Palestinafrågan

Kettering Towns ordförande, 30-årige Imraan Ladak, chef på ett rekryteringsföretag i Milton Keynes, tyckte att Palestinafrågan behövde uppmärksammas. Så kom den krigsliknande situationen i Gaza och politiker, kyrkan, hjälporganisationer och vanligt folk, hängde på.

Men uppmärksamheten riskerar att komma av sig sedan ITV, som har sändningsrätten till FA-cupen, sagt att man inte vill sända matchen i någon kanal, till allmänhetens förtret. Detta trots att Imraan Ladak förklarat att Kettering Town avsäger sig alla inkomster från just tv-rättigheterna.

Så Roy Hodgson, ta det inte personligt, men jag hoppas att Kettering Town skräller ordentligt med en ”bomb” som det faktiskt går att tycka om.

Roger Andersson

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.