Sensationellt beslut av Gevalia

Gevalia är en klassisk idrottssponsor. Varumärket och Brynäs elithockey tycks nästan ha växt samman under mer än 20 års partnerskap. Men inget är heligt, för nu går parterna skiljda vägar och klubben går miste om ett miljonbelopp.

Gevalia väljer att hoppa av som huvudsponsor för den gamla mästarklubben: ”Det är klart att det inte är ett roligt besked att få. Vi är fortfarande inte klara med avtalet men vi har fått beskedet att de kommer att sänka sponsorsumman och gå ifrån huvudsponsorskapet. Det är trist och olyckligt men den bistra verklighet vi lever i”, säger Sven Engwall, marknadschef på Brynäs IF, till Gefle Dagblad.

Gevalia eller rättare sagt, Kraft Foods, har tagit beslutet att kraftigt minska satsningen i Brynäs och uppgifter gör gällande att företaget halverar sponsorsumman. Ännu har ingen representant från Kraft Foods velat förklara beslutet, men bakgrunden ska vara minskad marknadsandelar.

– Den lokala anknytningen finns inte där och den högsta ledningen ser annorlunda på det hela. Men jag vill också betona att Gevalia kommer att finnas med som fortsatt samarbetspartner och ingå i förstafemman även om alla detaljer inte är klara, förklarar Engwall.

Samarbetet mellan Brynäs och Gevalia inleddes på 1960-talet och företaget med logon har varit mer eller mindre självskrivet i mer än 40 år. Kaffefabriken ligger kvar i Gävle medan ägarna, Kraft Foods, Sverige har kontor i Upplands Väsby.

- Vi för diskussioner hela tiden med olika företag och vi vet att det är stenhårt arbete från marknadssidan som gäller. Men i det här läget är det knepigt att hitta någon som är beredd att gå in med så mycket pengar. Vi jobbar med att ta in flera samarbetspartners på olika nivåer och kanske inte ha någon uttalad huvudsponsor, säger Sven Engwall till Gefle Dagblad.

Sven Engwall är för övrigt släkt med grundaren till Gevalia, Victor Th. Engwall som lanserade varumärket i Sverige 1920. Efter 120 år som familjeföretag såldes det 1971 till Kraft Foods. Gevalia är Nordens största kaffemärke. Kaffet produceras i Gävle som är Gevalia på latin. (Källa: GD)

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.