Sensationellt beslut av Gevalia

Gevalia är en klassisk idrottssponsor. Varumärket och Brynäs elithockey tycks nästan ha växt samman under mer än 20 års partnerskap. Men inget är heligt, för nu går parterna skiljda vägar och klubben går miste om ett miljonbelopp.

Gevalia väljer att hoppa av som huvudsponsor för den gamla mästarklubben: ”Det är klart att det inte är ett roligt besked att få. Vi är fortfarande inte klara med avtalet men vi har fått beskedet att de kommer att sänka sponsorsumman och gå ifrån huvudsponsorskapet. Det är trist och olyckligt men den bistra verklighet vi lever i”, säger Sven Engwall, marknadschef på Brynäs IF, till Gefle Dagblad.

Gevalia eller rättare sagt, Kraft Foods, har tagit beslutet att kraftigt minska satsningen i Brynäs och uppgifter gör gällande att företaget halverar sponsorsumman. Ännu har ingen representant från Kraft Foods velat förklara beslutet, men bakgrunden ska vara minskad marknadsandelar.

– Den lokala anknytningen finns inte där och den högsta ledningen ser annorlunda på det hela. Men jag vill också betona att Gevalia kommer att finnas med som fortsatt samarbetspartner och ingå i förstafemman även om alla detaljer inte är klara, förklarar Engwall.

Samarbetet mellan Brynäs och Gevalia inleddes på 1960-talet och företaget med logon har varit mer eller mindre självskrivet i mer än 40 år. Kaffefabriken ligger kvar i Gävle medan ägarna, Kraft Foods, Sverige har kontor i Upplands Väsby.

- Vi för diskussioner hela tiden med olika företag och vi vet att det är stenhårt arbete från marknadssidan som gäller. Men i det här läget är det knepigt att hitta någon som är beredd att gå in med så mycket pengar. Vi jobbar med att ta in flera samarbetspartners på olika nivåer och kanske inte ha någon uttalad huvudsponsor, säger Sven Engwall till Gefle Dagblad.

Sven Engwall är för övrigt släkt med grundaren till Gevalia, Victor Th. Engwall som lanserade varumärket i Sverige 1920. Efter 120 år som familjeföretag såldes det 1971 till Kraft Foods. Gevalia är Nordens största kaffemärke. Kaffet produceras i Gävle som är Gevalia på latin. (Källa: GD)

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.