Brynäs är höstens sensation i SHL

”Låt hjärtat va me” var en populär TV-serie från Göteborg med artistduon Sonya Hedenbratt och Sten Åke Cederhök.  I SHL-laget Brynäs har hjärtat en central roll, sportchefen Johan Alcén har efter en femtedel av säsongen tagit nykomlingen till en position bland de främsta.

Det är sensationellt, hans lagbygge är en mix av unga och äldre, den gemensamma nämnaren är känslan för Gävle, arenan och för Brynäs, klassikerklubben som varit på dekis men som kvalade in i finrummet på nytt efter 4-1 i matcher mot Djurgården i våras.

Lyckliga Brynäs-fans. Den klassiska klubben är att räkna med ige. Foto Pernilla Wahlman /TT kod 9203

Då som nu med tidigare spelaren Niklas Gällstedt på coachbänken, där han har sällskap av spelarprofiler som Anders ”Masken” Carlsson och Ove Molin.

 Hjärta och klubbkänsla har vägt extremt tungt för Johan Alcén,  Inget lag i SHL har så många spelare som fått sin utbildning i Brynäs, eller har sina rötter i gästrike-bygden.

De kom tillbaka 

 Som JVM-backen Theo Lindstein, skolad i Strömsbro IF, en plantskola som redan på 1960-talet lät tala om sig som moderklubb för målvaktsikonen Leif ”Honken” Holmqvist .

Förankringen i klubben är unik,  de är ”brynäsare” sedan åren på hockeygymnasiet.  De vill vinna något tillsammans

 För spelare i NHL har valet varit självklart. Här fanns inga andra alternativ när karriären var vid en brytpunkt. Eller när karriären krävde ett ”omtag” i SHL.  Inför den här säsongen fyllde Alcén på med ”hemvändare” som Oskar Lindblom, Jakob Silfverberg och backduon Victor Söderström och Christian Djoos. Gotlänningen Johan Larsson hade redan anslutit under 2022.

Jakob Silfverberg hade inte spelat i Brynäs på över 12 år. Han fick ljumma betyg efter sin VM-insats i våras, men har visat alla tvivlare.  Sju poäng (4+3) på 11 matcher, plus fem i plus minus statistiken och  med en speltid på 19,33 per match.

För Gelfe Dagblad har Jakob avslöjat att han gått ned i vikt för att orka spela fler minuter på den större rinken i Sverige.  Han  vill göra skillnad vid sin återkomst och är på god väg att lyckas. 

Jakob revansch

Hans sista säsonger i NHL-laget Anaheim var inte på topp, han tvingades in i en defensiv roll som aldrig varit hans rätta kostym.  Nu får han som 34-åring blomma ut ännu en gång,  publiken i  Monitor ERP Arena tackar och tar emot. 

Klubbdirektör Håkan Svedman kan belåtet notera att arenan oftast är fylld till sista plats, kapaciteten är 7 909 åskådare.

 Ja, hela stan vibrerar av ishockey och de svarta åren med svängdörrar i tränarrum och på sportchefs stol är nu bara paranteser i en historia med 13 SM-guld och där spelaren Tord Lundström med nio SM-guld givetvis har sitt tröjnummer hissat i taket. 

Det var också här Börje Salming spelade tre säsonger på tidigt 1970-tal. 

Förra säsongen i Hockeyallsvenskan var ekonomiskt prövande men publik och partners visade stor välvilja och underskottet stannade vid minus 2,8 miljoner. Det egna kapitalet uppgick vid säsongstarten i höstas till 35,5 miljoner kronor. Ett belopp som delvis förklaras av ett uppskattad värde av den egna arenan Monitor ERP Arena. Ett bokföringstrick i den högre skolan.

Redan vid säsongstarten i september i år varnades för att Brynäs minsann inte var någon vanlig nykomling. Nu är frågan snarare om gästrikarna står distans ut och kan försvara en topplacering. November är av tradition en ”tung” månad för SHL-lagen.

En sällsynt generation

Senast Jakob Silvferberg spelade i Brynäs var säsongen 2011-2022.  Då firade han med SM-guld, seger mot Skellefteå i SM-finalen  och 20 poäng i slutspelet. Han belönades med Guldhjälmen, spelarnas val till säsongens främste spelare.

Spelare som Silfverberg tillhör en generation av spelare som det blir allt färre av. Där hjärtat bestämmer var du ska spela – och inte plånboken. Ja, det är en utdöende generation.

Kjell Nilsson

Fakta

Brynäs vann också torsdagskvällens hemmamatch mot HV71. Det blev 4-3 ovhj nu är laget tabelltvåaefter fjärde raka segern.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med bara drygt en månad till EM står Jamina Roberts, Carin Strömberg och Nina Koppang utan klubb, trodde på de och anhängarna

- Deras norska handbollsklubb,Vipers från Kristiansand, lyckades inte få in 24miljoner vilket var ett krav före måndagen. Men mitt i det dystra uppenbarde sig investerare! - och nu är klubben räddad

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Söndagens kaosderby i allsvenskan fick slutföras under måndagen, sedan supporters till Djurgården skickat in raketer och annan illegal pyroteknik på arenan.

 Ännu har SvFF inte reagerat, med mer än ett uttalande av ordföranden Fredrik Reinfeldt om att beteendet inte äracceptabelt.  Annars avvaktar SvFF, i väntan på den utredning som juristen Anders Hübinette väntas lägga fram, på regeringens uppdrag, i mars 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

I storleksordningen 3,6 miljarder kronor, eller cirka 600 miljoner kronor årligen - det är prislappen för sändningsrättigheterna till svensk herrfotboll, Allsvenskan och Superettan, från och med 2026 års säsong.

Telia, ägd till 35 procent av svenska staten och dotterbolaget TV 4 Play, är fotbollens nya hemvist till och med 2031 år säsong. I den budgivning som ägt rum valde Warner Bros/Discovery att dra sig ur.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.