Mångmiljonsponsor i konkurs

Turbulensen runt företaget Fortress Axalux slutar med att Sandviken troligen förlorar sin mångmiljonsponsor. Nu medger Thomas Larsson, vice ordförande, att klubben tvingas stå för alla spelarlöner.
Annons

Marco Engberg är supporter till Sandviken och den drivande bakom företaget Fortress Axalux som har sponsrat klubben med mångmiljonbelopp. Tidigare har Fortress Axalux stått för Daniel Mossbergs, Christoffer Edlunds och Magnus Muhréns heltidslöner.

Fortress i konkurs

Nu råder dock stor turbulens efter avslöjanden om företagets skulder och ombildning och Thomas Larsson, vice ordförande i klubben, svarar på frågan om företagets eventuella avhopp så här:

- Det har jag inte sagt, men det mesta talar för att vi kommer att stå för alla spelarlöner själva, säger Thomas Larsson till Arbetarbladet.

På torsdagen begärdes Fortress Axalux i konkurs sedan Cramo Sverige lämnade in en sökan till Stockholms tingsrätt.. Elva skuldenärer begär 341 584 kronor och den 26 juli är utsatt till konkursförhandling för företaget Smidespartner i Sthlm AB, i klartext Fortress Axalux.

Sandvikens budget för kommande säsong är ännu inte offentlig, men klubben tvingas troligen ta eget ansvar för alla spelarlöner vilket innebär en avsevärd höjning av utgifterna.

Det sker i en klubb som via förra årsmötet hade ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor.

Sensationellt överskott

Dessutom hade Sandviken varken betalat planhyror eller slutfört betalningen för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB och det rörde sig om uppemot 500 000 kronor. Det fanns också skulder på mindre belopp till kommunen och likaså saknar privata leverantörer betalning.

Nu påvisar klubbens årsredovisning ett plusresultat! Det är sensationella siffror. I synnerhet som räkenskaperna slutar med en vinst med en kvarts miljon.

- Mycket glädjande, jag kan inte minnas när vi gick plus senast, säger klubbens vice ordförande, Thomas Larsson, till Arbetarbladet.

Klubben har ökat omsättningen från 9 593 709 kronor till 11 994 226 och gjorde en sammanlagd vinst på 254 317 kronor jämfört med ett underskott på 658 015 kronor i fjol.

Rekonstruktion och biljettförsäljning

Det finns två förklaringar till vändningen. Dels företagets Abstergos rekonstruktionsarbete och dels supportrarnas intresse.

2009/2010 tog klubben in 1 182 333 kronor på biljettförsäljningen, men nu redovisas 4 238 717 kronor (varav 854 943 från World Cup), och en sammanlagd ökning med 3 056 384 kronor.

- Vi har fått kontroll på ekonomin, men har fortfarande mycket att göra. Det finns gamla skulder till leverantörer, säger Larsson i Arbetarbladet.

Han vet också att sponsorbearbetningen måste förbättras. Sandviken tappade här cirka 800 000 kronor, från 5 073 480 till 4 235 608 kronor.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.