Mångmiljonsponsor i konkurs

Turbulensen runt företaget Fortress Axalux slutar med att Sandviken troligen förlorar sin mångmiljonsponsor. Nu medger Thomas Larsson, vice ordförande, att klubben tvingas stå för alla spelarlöner.
Annons

Marco Engberg är supporter till Sandviken och den drivande bakom företaget Fortress Axalux som har sponsrat klubben med mångmiljonbelopp. Tidigare har Fortress Axalux stått för Daniel Mossbergs, Christoffer Edlunds och Magnus Muhréns heltidslöner.

Fortress i konkurs

Nu råder dock stor turbulens efter avslöjanden om företagets skulder och ombildning och Thomas Larsson, vice ordförande i klubben, svarar på frågan om företagets eventuella avhopp så här:

- Det har jag inte sagt, men det mesta talar för att vi kommer att stå för alla spelarlöner själva, säger Thomas Larsson till Arbetarbladet.

På torsdagen begärdes Fortress Axalux i konkurs sedan Cramo Sverige lämnade in en sökan till Stockholms tingsrätt.. Elva skuldenärer begär 341 584 kronor och den 26 juli är utsatt till konkursförhandling för företaget Smidespartner i Sthlm AB, i klartext Fortress Axalux.

Sandvikens budget för kommande säsong är ännu inte offentlig, men klubben tvingas troligen ta eget ansvar för alla spelarlöner vilket innebär en avsevärd höjning av utgifterna.

Det sker i en klubb som via förra årsmötet hade ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor.

Sensationellt överskott

Dessutom hade Sandviken varken betalat planhyror eller slutfört betalningen för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB och det rörde sig om uppemot 500 000 kronor. Det fanns också skulder på mindre belopp till kommunen och likaså saknar privata leverantörer betalning.

Nu påvisar klubbens årsredovisning ett plusresultat! Det är sensationella siffror. I synnerhet som räkenskaperna slutar med en vinst med en kvarts miljon.

- Mycket glädjande, jag kan inte minnas när vi gick plus senast, säger klubbens vice ordförande, Thomas Larsson, till Arbetarbladet.

Klubben har ökat omsättningen från 9 593 709 kronor till 11 994 226 och gjorde en sammanlagd vinst på 254 317 kronor jämfört med ett underskott på 658 015 kronor i fjol.

Rekonstruktion och biljettförsäljning

Det finns två förklaringar till vändningen. Dels företagets Abstergos rekonstruktionsarbete och dels supportrarnas intresse.

2009/2010 tog klubben in 1 182 333 kronor på biljettförsäljningen, men nu redovisas 4 238 717 kronor (varav 854 943 från World Cup), och en sammanlagd ökning med 3 056 384 kronor.

- Vi har fått kontroll på ekonomin, men har fortfarande mycket att göra. Det finns gamla skulder till leverantörer, säger Larsson i Arbetarbladet.

Han vet också att sponsorbearbetningen måste förbättras. Sandviken tappade här cirka 800 000 kronor, från 5 073 480 till 4 235 608 kronor.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Organisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.