En spektakulär norrman med 1 miljard

Det är den tredje framstöten för en miljardaffär. Eller ska Svenska Spel utnyttja sin förköpsrätt? De allsvenska klubbarna börjar redan räkna på hur 1 miljard ska utnyttjas.

Norrmannen Idar Vollvik vill nu diskutera en affär med Svenska Fotbollsförbundet.

Lagrell träffade Vollvik

I februari i fjol fick uppgifterna näring första gången. I augusti var det dags igen. Jodå, nog ville Vollvik allt köpa allsvenskan och han var beredd att betala stort.

Då, till skillnad mot första gången, fann Lars-Åke Lagrell och förbundets generalsekreterare, Mikael Santoft skäl att ändå träffar norrmannen som ville nå en omfattande marknadsföring via fotbolls-Sveriges främsta serie.

Nu är han tillbaka i rubrikerna och Vollvik upprepar:

Kanske ingen PR-kupp

- Namnet allsvenskan är det tionde bästa varumärket i hela Norden, säger Vollvik.

Kanske var det ändå ingen PR-kupp.

- Jag har fört en dialog med både förbundet och Svensk elitfotboll, säger Vollvik utan att Lagrell eller någon annan från officiellt håll har bekräftat de uppgifterna.

Vollvik når nu ut vid SVT-sport. Han menar i en intervju att han är beredd att satsa 100-200 miljoner kronor om året i sex år.

Lagrell ser en viss vits

De allsvenska klubbarna har börjat räkna hur stor kassaförstärkningen det skulle innebära årligen och genast blir Vollviks tankar till realism och lockelse.

Lars-Åke Lagrell medger också:

- Den ekonomiska delen styr det sportsliga, så det är inte helt ointressant. Han får visa att han menar allvar.

Lagrell kan inte låta bli att lägga till:

- Jag kan se en vits med det.

Svenska Spel ska ge besked

En affär öppnar för en bredare lösning där namnrättigheterna till Superettan och Damallsvenskan också blir till salu.

Hela historien har ett tillägg – vad tycker de ansvariga på Svenska Spel som har första tjing på namnrättigheterna? Där har man också hunnit fundera på frågan sedan första nyheten i februari i fjol.

Vollvik älskar fotboll och har sponsrat klubbarna Brann och Lyn. Han var för övrigt inblandad 2009 när Svennis Eriksson ville rädda Notts County, men blev slutligen aldrig någon finansiär.

Sålde för 2 miljarder

Idar Vollvik har tjänat pengar, i synnerhet när han sålde sitt telebolag Chess till Telenor för 2 miljarder kronor. Pengar som han sedan förlorade till stora delar på aktiespekulationer.

Men snabbt har han återkommit i nya affärer, inte på börsen utan nu har Vollvik återkommit i telebranschen och dessutom satsar han på att sälja barnkläder.

Turerna runt Vollvik innehåller många inslag som väcker viss reaktion.

"Bara en tidningsanka"

Som hur kategorisk Svensk Elitfotbolls ordförande, tillika bankman, Bosse Johansson, var i en intervju med fotbollskanalen.se när Vollviks skulder framkom i fjol.

- Han är inte aktuell för oss, hävdade Johansson.

- Vi har inte hört ett ljud sedan i höstas. Varken träffats eller pratat i telefon. Det där tog jag mer som en tidningsanka. Vi har inte alls haft någon förhoppning eller tro på att göra verklighet av de tankarna.

Vollvik skrattade säkerligen både då och som så många gånger förr. Han är sådan, en entreprenör som har nära de mest ovanliga påhitt. Se här bara:

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.