Underleverantörer – och sponsorer…

Bo Sundberg är klubbdirektör i Norrköping Dolphins. Men också projektledare hos byggkonsultföretaget Nira. Nu framkommer att många av underleverantörerna vid ett storbygge också är sponsorer till basketlaget och över allt svävar den s k Göteborgsandan.

Majoriteten av de underleverantörer som anlitats av Etablering Norrköping och dess byggkonsult Bo Sundberg för ombyggnaden av Strykbrädan är också sponsorer av Dolphins, avslöjar Norrköpings Tidningar som har synat skandalprojektet som blev 25 miljoner dyrare än vad kommunen hade beräknat.

Ett skandalbygge

I spåren på alla fakta framkommer en dålig kostnadskontroll, hur tidigare vd:n för Etablering Norrköping, Stefan Eklind, av revisorerna inte beviljas ansvarsfrihet för 2011, att kommunalrådet Eva Andersson och andra styrelseledamöter nu ställer sina platser till förfogande efter en massiv kriktik, och hur kommunens jurister förbereder en stämning av Niras AB som har haft projektansvaret.

Med Bo Sundberg som projektledare. Samme Sundberg som står bakom Dolpins och bygget av Stadium Arena.

Det kritikerna också ifrågasätter är kopplingarna mellan en majoritet av företagen som är involverade i Strykbrädan  och basketklubben. Niras och Etablering AB hör till sponsorerna liksom en rad underleverantörer.

"Liknar Göteborgsandan"

Även vd:n vid Strykbrädan, Stefan Eklind har haft ett engagemang i klubbens styrelse.

- Det liknar lite grann Göteborgsandan, säger ordföranden i institutet mot mutor, Claes Sandgren, till NT.

Han anser att det kan finnas ett informellt beslutsfattande där man i botten har en sund önskan att främja kommunen och kanske idrotten, men där man blandar sina roller.

Kanske vill man gynna lokala företeelser för att uppnå något högre mål...

En riktig entreprenör

Bo Sundberg är den hyllade entreprenören som har jobbat hårt för basketsporten i Norrköping. Han drev projektet Stadium Arena och såg till att det förverkligades och han har skapat resurser som innebär att laget har blivit avsevärt starkare.

I dag medger han att många av underleverantörerna också är sponsorer, men han ser inget samband i det.

- De har räknat precis som alla andra, säger Sundberg och tillägger att han som konsult måste ta hänsyn till pris och kompetens.

"Mycket, mycket långsökt"

Sundberg anser att det är långsökt att dra slutsatser utifrån att man är med i olika nätverk.

Claes Sandgren betonar att en konsult i ett sådant här sammanhang ska ha sin fulla lojalitet hos sin uppdragsgivare, som betalat honom för att göra ett så bra jobb som möjligt.

- Något samband med att de är sponsorer finns absolut inte. Då skulle jag inte kunna handla av så många i den här staden, understryker Sundberg.

"Allting blir så långsökt"

- Det som talar emot ett samband är att de här är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling, så där går det inte att göra någonting.

Sundberg framhåller också:

- Allting blir så långsökt om man ska blanda ihop de olika nätverken som finns. Jag är med i Rotary och en massa andra sammanhang. Då skulle man behöva rannsaka alla nätverk jag är med i. Det blir långsökt om man ska dra slutsatser av det.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.