Johan Olsson tjänade 400 000 kr

Pengarna inom skidåkningen är mycket större än vad många tror. Petter Northug är i en klass för sig med mångmiljonlopp från sponsorer årligen. Johan Olsson VM-succé med dubbla medaljer gav nära 200 000 kr från FIS och därtill 200 000 från Svenska skidförbundet.
En glad Johan Olsson på Arlanda på måndagskvällen. En stor delegation från Åsarnas IF var på plats plus en stort uppbåd av fotografer. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Inför VM höjde Svenska Skidförbundet VM-bonusen. Ett guld blev värt 150 000 kronor och innebar en väsentlig skillnad mot Världscupen där en seger värderas till 50 000 kronor.

400 000 kr till Johan

Johan Ohlsson lyckosamma VM gav ett skaplig tillskott. Han kommer att få totalt 194 500 kronor för segern i femmilen samt andraplatsen på 15 km och en andraplats i stafetten. För de pengarna står internationella skidförbundet, FIS.

Johan kan också se fram emot pengar från Svenska Skidförbundets bonus som hamnar på runt 200 000 kr för de tre lyckosamma loppen.

Sverige tog sex silver och ett guld under skid-VM. Johan Olsson hade stor del i den medaljskörden. Det hade också Ida Ingemarksdotter med sina tre andraplatser (sprint, lagsprint och stafett) och kan se fram emot 115 500 kronor på bankkontot. Plus bonuspengar från Svenska Skidförbundet.

I löneligan följde sedan Emil Jönsson och Charlotte Kalla på dryga 55 000 kronor från FIS.

Sponsorbudget har nästan dubblats

VM-drottningen Marit Björgen tog fyra guld, ett silver och 425 000 svenska kronor. Petter Northug fick nöja sig med 232 000 kronor. Även det norska skidförbundet har systemet med bonuspengar.

Dessutom är sponsoravtalen i dagens skidåkning på en hög nivå. Inte minst gynnas åkarna av att det finns en mängd varumärken när det gäller utrusning. Det är stavar, skidor, valla och kläder m m. Alla företag vill synas med sina loggor och åkarna är de som syns.

Ett bevis är hur Svenska Skidförbundets sponsorintäkter har ökat på fem år från 18 miljoner till 33 miljoner kronor.

Fakta

Prispengar från FIS

Johan Olsson - 194 500 kr
Ida Ingemarsdotter - 115 500 kr
Emil Jönsson - 58 500 kr
Charlotte Kalla - 57 500 kr
Marcus Hellner - 46 500 kr
Anna Haag - 26 500 kr
Calle Halfvardsson - 26 500 kr
Stina Nilsson - 16 500 kr
Emma Wikén - 15 500 kr
Daniel Richardsson - 15 500 kr
Källa: Expressen

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.