Miljonskulderna tar Santhe hand om

Hösten 2019 räddade Santhe Dahls pengar Växjö DFFs elitlicens.

Nu är det dags igen.

68-åringen är storägare och ordförande i Vidakoncernen, där han tidigare var koncernchef.

-Jag tröttnar inte på att lägga in flera miljoner varje år på att stödja klubbens ekonomi, men på kort sikt behövs fler sponsorer, deklarerar Sathe Dahl själv.

Han  konstaterar att han under åren gjort både hyfsade och bra affärer och erinrar om 

- En del tycker säkert att detta är ett tokigt engagemang, men jag tror på Växjö DFF-Det finns ett A-lag som öser in mål och har ett bra ledarteam och det finns en bra sammanhållning i föreningen.

Aldrig sett laget

Han har också medgett att han aldrig sett laget spela,

I en annan intervju har Träpatronen Santhe Dahl hävdat att hemligheten bakom sina affärsframgångar är att han varit ”på rätt plats vid rätt tillfälle Namnet Vida Arena, hockeytemplet i Växjö, kommer också från Sveriges största sågverkskoncern med bland annat 12 sågverk och cirka 1250 anställda.

Växjö DFF AB ägs av Santhe Dahl Invest AB (59,2 procent), Växjö DFF (23,7 procent), Ambrion Invest AB (15,4 procent, Johnny Lindman ägare, tidigare sportchef) och övriga (1,7 procent)

I senaste bokslutet gjorde Växjö DFF AB en rekordförlust på 5 065 000 kronor, efter finansiella poster, gäller alltså för 2021.Då spelade laget i Damallsvenskan, men fick stiga ner till Elitettan. 

Täckelsen faller tungt och är svår att fånga upp i ekonomiska termer då omsättningen var omkring  6 miljoner.

Hamnat i samma situation igen

Karl Jansson, VD i Växjö DFF AB skingrar inte höstdimmorna när han i dagarna kommenterade nuläget i tidningen Smålandsposten:

-Det ekonomiska läget i driften liknar det vi hade föregående säsong

Om ekonomisidan misslyckats med att peaka är den sportsliga delen ett stort glädjeämne.  

A-laget leder nämligen 14-lagsserien – Elitettan - efter 22 matcher med hela 8 poäng och med 69 gjorda mål och bara 12 insläppta. Andraplatsen delas av IK Uppsala, IFK Norrköping och Alingsås FC United.

Laget leds av den välutbildade och meriterade tränaren Olof Unogård, 34, som kommer från Bollnäs och har redan hunnit med att föra upp ett lag i damfotbollens högsta serie, Hammarby IF DFF och även tränat topplaget Linköping FC.

Locktonerna från den publik- och penningstarka damfotbollen i England finns där runt hörnet

Publiksnittet i Elitettan, när samtliga lag har spelat 11 hemmamatcher, två hemmamatcher per lag återstår, ligger på 200. Högst snitt har Norrköping med 637 personer, följt av Uppsala på 330 och Växjö på 292. Publikintäkterna för Växjö DFF på sina hemmamatcher räcker inte till att betala en av domarnas resekostnader.

I Damallsvenskan är publiksnittet 835 personer och toppas av Hammarby IF med 2617. Därmed borde hela domarkostnaderna täckas av publikintäkterna och även bli till ett överskott.

Curt Einarsson

Briefing : Johan Svedbom             Källa: Smålandsposten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.