Mika Zibanejad en del av uppgörelsen

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Bakom Brödernas återfinns brödraparet Jonas, 33 år  och Joakim Wiklander, 41 år, båda väl kända i hockeysammanhang.  Joakim är en stor profil för SHL-publiken i Bern Arena i Örebro totalt 244 matcher under sex säsonger.

-Vi har inte tagit över någon förening, däremot har vi skrivit ett långsiktigt, 10 år,  samarbetsavtal som vi hoppas ska vara till gagn för företaget, för Väsby och ishockeyn i Stockholm.

- Jag tror alla är överens om att ett nytt tänk är nödvändigt för ishockeyn här, sammanfattar Joakim Wiklander, vd.

Tillsammans med sin bror Jonas grundade han företaget 2016 I dag finns Brödernas hamburgare på 97 svenska orter och på två orter i Spanien.  Som  ny delägare i företaget har tagits in NHL-proffset Mika Zibanejad.

Från div III till...

-Mika är delägare i våra restauranger och har ingen del i våra strategiska beslut gällande ishockeyn. Han är ju Djurgårdare, påminner Joakim Wiklander.

-Jag vill poängtera att Väsby IK även i fortsättningen svarar för organisation och den sportsliga delen, såväl elitverksamhet som ungdomsishockeyn. Vi från Brödernas ska leda den kommersiella utvecklingen, med vårt stora kontaktnät har vi förutsättningar för det, framhåller Joakim Wiklander.

Redan den här säsongen har Bröderna ett lag i seriespel, Stockholm-serien division III med verksamhet på Värmdö.  Nu blir Vilunda-hallen i Väsby den nya arenan.

Tom Tärnström, klubb och sportchef i Väsby och vars far är bror till AIK och Tre Kronors tidigare back, Dick Tärnström, beklagar att det kommande samarbetet med Brödernas har kantats av grova felaktigheter.

-Här finns ingen dold agenda, kallelse till vårt årsmöte hade gått ut stadgeenligt och det är inte tal om att 51-procentsregeln, som garanterar medlemmarnas inflytande, har satts ut spel, framhåller Tom Tärnström.

-För ishockeyns överlevnad i Väsby IK är dock kommande samarbete mycket viktigt. Som alla elitlag i regionen går vi på knä. Med Bröderna som partner får vi nya och bättre förutsättningar, betonar Tom Tärnström.

”Vilda” Väsby dansade en säsong i dåvarande Elitserien säsongen 1987-1988 efter segrar i play off mot bland annat Frölunda och Hammarby. Sejouren blev ett-årig och den här vintern hör Väsby hemma i AllEttan norra, just nu på tredje plats med chans nå vidare kvalspel till Hockeyallsvenskan.

Johan Wiklander säger oblygt att ett långsiktigt mål är SHL-spel 2030.

Frågan blir då var Brödernas Väsby ska spela. Vilunda-hallen var gammal och sliten redan på 1980-talet men hör här.

Inom Väsby kommun finns planer på en stort omtag för  Vilunda-parken, det naturområde där ishallen ligger.

"Gynnar utvecklingen"

-Ja, det finna stora planer för området i framtiden. Ishockeyn i Stockholm är på nedgång. Det här avtalet ger oss i Väsby chansen att utveckla föreningen inom alla områden. Och kanske möjlighet att klättra i seriesystemet, avslutar Tom Tärnström.

Från Ishockeyförbundet meddelar generalsekreterare Johan Stark att förbundet inte ser några frågetecken över att Brödernas blir en partner till Väsby IK. Det är inte heller aktuellt att ändra namn på föreningen. Vad som diskuteras är hur Brödernas logotype, eller logga, ska utformas på klubbdräkten.

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.