Mika Zibanejad en del av uppgörelsen

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Bakom Brödernas återfinns brödraparet Jonas, 33 år  och Joakim Wiklander, 41 år, båda väl kända i hockeysammanhang.  Joakim är en stor profil för SHL-publiken i Bern Arena i Örebro totalt 244 matcher under sex säsonger.

-Vi har inte tagit över någon förening, däremot har vi skrivit ett långsiktigt, 10 år,  samarbetsavtal som vi hoppas ska vara till gagn för företaget, för Väsby och ishockeyn i Stockholm.

- Jag tror alla är överens om att ett nytt tänk är nödvändigt för ishockeyn här, sammanfattar Joakim Wiklander, vd.

Tillsammans med sin bror Jonas grundade han företaget 2016 I dag finns Brödernas hamburgare på 97 svenska orter och på två orter i Spanien.  Som  ny delägare i företaget har tagits in NHL-proffset Mika Zibanejad.

Från div III till...

-Mika är delägare i våra restauranger och har ingen del i våra strategiska beslut gällande ishockeyn. Han är ju Djurgårdare, påminner Joakim Wiklander.

-Jag vill poängtera att Väsby IK även i fortsättningen svarar för organisation och den sportsliga delen, såväl elitverksamhet som ungdomsishockeyn. Vi från Brödernas ska leda den kommersiella utvecklingen, med vårt stora kontaktnät har vi förutsättningar för det, framhåller Joakim Wiklander.

Redan den här säsongen har Bröderna ett lag i seriespel, Stockholm-serien division III med verksamhet på Värmdö.  Nu blir Vilunda-hallen i Väsby den nya arenan.

Tom Tärnström, klubb och sportchef i Väsby och vars far är bror till AIK och Tre Kronors tidigare back, Dick Tärnström, beklagar att det kommande samarbetet med Brödernas har kantats av grova felaktigheter.

-Här finns ingen dold agenda, kallelse till vårt årsmöte hade gått ut stadgeenligt och det är inte tal om att 51-procentsregeln, som garanterar medlemmarnas inflytande, har satts ut spel, framhåller Tom Tärnström.

-För ishockeyns överlevnad i Väsby IK är dock kommande samarbete mycket viktigt. Som alla elitlag i regionen går vi på knä. Med Bröderna som partner får vi nya och bättre förutsättningar, betonar Tom Tärnström.

”Vilda” Väsby dansade en säsong i dåvarande Elitserien säsongen 1987-1988 efter segrar i play off mot bland annat Frölunda och Hammarby. Sejouren blev ett-årig och den här vintern hör Väsby hemma i AllEttan norra, just nu på tredje plats med chans nå vidare kvalspel till Hockeyallsvenskan.

Johan Wiklander säger oblygt att ett långsiktigt mål är SHL-spel 2030.

Frågan blir då var Brödernas Väsby ska spela. Vilunda-hallen var gammal och sliten redan på 1980-talet men hör här.

Inom Väsby kommun finns planer på en stort omtag för  Vilunda-parken, det naturområde där ishallen ligger.

"Gynnar utvecklingen"

-Ja, det finna stora planer för området i framtiden. Ishockeyn i Stockholm är på nedgång. Det här avtalet ger oss i Väsby chansen att utveckla föreningen inom alla områden. Och kanske möjlighet att klättra i seriesystemet, avslutar Tom Tärnström.

Från Ishockeyförbundet meddelar generalsekreterare Johan Stark att förbundet inte ser några frågetecken över att Brödernas blir en partner till Väsby IK. Det är inte heller aktuellt att ändra namn på föreningen. Vad som diskuteras är hur Brödernas logotype, eller logga, ska utformas på klubbdräkten.

KJELL NILSSON 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.