Slutstrid om att vara fotbollsbas
Senast den 15 februari väntas Håkan Wifvesson, ordförande i damallsvenska FC Rosengård och ordförande i Fotbollförbundets valberedning meddela vem som blir valberedningens kandidat till ordförandeposten i förbundets styrelse.
Nomineringsprocessen har passerats och som meddelats tidigare har Föreningen Svensk Elitfotbolls ordförande, Simon Öström lyfts fram som kandidat av ett antal Norrlands-distrikt, med stöd av bland annat allsvenska Hammarby och AIK, dam och herrar.
Några andra kandidater har inte anmält intresse hos Wifvesson.
Sittande ordförande, Fredrik Reinfeldt, har i ett tidigt skede meddelat att han drar tillbaka sin kandidatur. om Simon Åström blir det namn som valberedningen föreslår årsstämman den 22 mars.
Nästa steg blir intervjuer med såväl Reinfeldt som Åström.
-Vi vill veta vad vår ordförande har för ambitioner, målen för svensk fotboll, strategier, och hur vi ska nå de målen. Den 15 februari är en lördag, och vi kommer inte att lämna våra förslag en lördag. Men troligt redan fredagen den 14:e, meddelar Håkan Wifvesson.
Fotbollskanalen har uppskattat att Åström har ett övertag, i storleksordningen 60-40, i kampen mot Reinfeldt.
Olika grupperingar
-Det finns de som står bakom Åström, men det är ganska tydligt att vi har en grupp som står bakom även Reinfeldt. Sedan finns det distrikt som inte tagit ställning ännu. Det fanns ju en möjlighet att någon skulle nomineras ytterligare. Hur det ligger till procentuellt har jag inga kommentarer till., säger Håkan Wifvesson.
Valberedningen har redan haft individuella intervjuer med ledamöter i SvFF-styrelsen. Då ska kritik ha framkommit mot Reinfeldts arbete. Situationen är delikat då Simon Åström redan är vice ordförande i styrelsen, invald på SEF-mandatet.
-Det viktiga för oss är att säkerställa att svensk fotboll har så bra utveckling som möjligt. Vår strävan är att vara helt opartiska och inte värdera något på förhand, betonar Håkan Wifvesson.
Värt att notera är att varken Närke-distriktet eller Superettan laget Örebro SK har ställt sig bakom nomineringen av Åström. Där är man inte imponerad av Åström och hans tidigare sejour som vd. i Örebro SK under åtta säsonger 2014-2022.
Som ordförande i SEF har Åström vunnit större förtroende, så till den grad att han nu anses lämplig för att leda svensk fotboll.
Fredrik Reinfeldt har ifrågasatts, från det han grep klubban vid årsmötet 2023. Han har anklagats för att vara inkompetent och osynlig i umgänget med distrikten. Ja-rösten till Saudiarabien och VM 2023 träffade honom hårt, värt att notera är att det var en enlig förbundsstyrelse, inklusive Simon Åström som godkände Saudiarabien. Nej, Åström reserverade sig inte.
"De duckar för ansvar"
Förbundets pressade ekonomi, och rekryteringen av Andrea Möllerberg som generalsekreterare och påbörjade organisationsförändringar har orsakat svallvågor bland kansliets personal.
I drevet mot Reinfeldt har Sportbladet haft en tätposition, senast i raden av arga kritiker är SEF:s tidigare generalsekreterare Mats Enquist som anser att Reinfeldt/Mölleberg duckar för allt ansvar.
-I ett vanligt bolag vore beteendet åt skogen. Det är ingen hemlighet att jag gärna ser ett skifte för ett bättre ledarskap. Det här är inte hållbart, SvFF kan inte bete sig som halvskumt börsföretag, dundrar Mats Enquist.
Bakgrunden är ett personalärende, där SvFF anklagats för att ha försökt köpa en tidigare anställds tystnad.
Mats Enquists ilska backas upp av en arbetsrättsexpert vid namn Tommy Iserskog.
-Avtalet ger inryck av en mycket märklig personalpolitik, och ett försök att juridiska ålägga en tidigare anställd en odefinierad uppförandekod, säger han.
SvFF har avböjt att kommentera med respekt för individen.
Faller Reinfeldt i kommande strid faller också Andrea Möllerberg, rekryterad från det röst starka Stockholms-distriktet, 18 röster. Även hon har fjättrats vid skampålen för bristande kunskap och med svårigheter att hantera sin kanslipersonal.
Precis som Reinfeldt har Möllerberg en politisk bakgrund. I sin hemkommun Upplands Väsby företräder hon lokalpartiet Väsbys Bästa och är ordförande i kultur – och fritidsnämnden.
För sina kritiker kan hon lyfta fram Vilundahallen, invigd 2022, en fullstor fotbollshall, 11-spelsplan och som lätt kan delas in i fyra mindre spelplaner med hjälp av ridåväggar som möjliggör för flera lag att träna samtidigt.
Andrea Möllerberg har inte gått i takt SvFF-folket, men hon ska inte klandras för bristande engagemang för fotbollen. Arenan i Väsby har tagits fram under hennes tid i kultur – och fritidsnämnden.
Kjell Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.