Miljonvärvningar och bandykrig

Sveriges kanske bäste bandyspelare byter klubb – och höjer sin lön. Från ca 40 000 kronor i månadslön i Edsbyn till ännu bättre betalt hos arvfienden Bollnäs. Därmed blir konkurrensen i Hälsingland ännu mer infekterad.

Edsbyn har dominerat svensk bandy de senaste åren. Mycket tack vare skicklige Per Hellsmyr som med fart och finess väglett laget till segrar och SM-titlar i mängd.

Nu väljer han plötsligt att tillsammans med bäste kompisen Pär Törnberg byta klubb och valet kunde egentligen inte vara värre. Bollnäs är en ärkerival till Edsbyn och har fått stå i skuggan i flera år. Edsbyn har ideligen erövrat nya framgångar medan Bollnäs hamnat i skymundan.

Ingen vill prata pengar

Nu blir det en helt annan kamp. När Bollnäs snor två av Edsbyns storstjärnor blir styrkeförhållanden bra mycket jämnare.

- Det är ett beslut som vuxit fram och nu känns det inspirerande. En makalös utmaning, helt enkelt, sa Per Hellmyrs som inte alls ville prata pengar.

– Det blir ett stort steg, men det var nu eller aldrig om jag någonsin skulle testa något annat i min karriär. Dessutom ville jag absolut stanna kvar i en bygd där jag trivs så bra, betonade Pär Törnberg som inte heller var intresserad av att diskutera ersättningen.

Utmaningar hit eller dit, naturligtvis är det just lönen som har fällt avgörande. Men Bollnäs sportchef Sören Persson, erfaren sedan många år inom bandyn, envisades med att påstå att det inte handlade om fantasilöner:

- Nej, absolut inte, faktum är att den totala lönebilden i klubben blir lägre den här säsongen blir lägre än den senaste.

Fick inga nya bud från Edsbyn

Men för att värva Per Hellsmyr, tidigare proffs en säsong i Raketa Kazan, och en forward av Pär Törnbergs klass handlar det om rekordstora belopp för bandyn. När spelarna på måndagen deklarerade sina beslut var det slut på en längre tid av spekulationer.

Edsbyn gick tidigt ut och meddelade att ersättningarna skulle sänkas och det gällde samtliga spelare i truppen. I det läget sa Hellsmyr och Törnberg upp sina kontrakt.

- Efter säsongen sade båda två upp sina kontrakt. Då vill man ju inte spela kvar. Och vad hade de då varit att ha kvar? säger Stefan Karlsson, Edsbyns sportchef, som då valde att inte ta nya förhandlingar: "Nej, då valde vi att ligga lågt. De får stå sitt kast".

- Men är förvånad över att Hellmyrs går till Bollnäs. Han har pratat så mycket om Ryssland...men han kanske inte fick något erbjudande. Det här gör att det hettar till mellan klubbarna, medger Stefan Karlsson.

För honom och övriga i Edsbyn blev den senaste säsongen annorlunda. Klubben tappade SM-titeln och har nu förlorat tre tongivande spelare, Förutom Hellsmyr och Törnberg även Christian Mickelsson som vill spela i Sirius. Dessutom blir tränaren Franco Bergman ny förbundskapten.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.