Miljonvärvningar och bandykrig

Sveriges kanske bäste bandyspelare byter klubb – och höjer sin lön. Från ca 40 000 kronor i månadslön i Edsbyn till ännu bättre betalt hos arvfienden Bollnäs. Därmed blir konkurrensen i Hälsingland ännu mer infekterad.

Edsbyn har dominerat svensk bandy de senaste åren. Mycket tack vare skicklige Per Hellsmyr som med fart och finess väglett laget till segrar och SM-titlar i mängd.

Nu väljer han plötsligt att tillsammans med bäste kompisen Pär Törnberg byta klubb och valet kunde egentligen inte vara värre. Bollnäs är en ärkerival till Edsbyn och har fått stå i skuggan i flera år. Edsbyn har ideligen erövrat nya framgångar medan Bollnäs hamnat i skymundan.

Ingen vill prata pengar

Nu blir det en helt annan kamp. När Bollnäs snor två av Edsbyns storstjärnor blir styrkeförhållanden bra mycket jämnare.

- Det är ett beslut som vuxit fram och nu känns det inspirerande. En makalös utmaning, helt enkelt, sa Per Hellmyrs som inte alls ville prata pengar.

– Det blir ett stort steg, men det var nu eller aldrig om jag någonsin skulle testa något annat i min karriär. Dessutom ville jag absolut stanna kvar i en bygd där jag trivs så bra, betonade Pär Törnberg som inte heller var intresserad av att diskutera ersättningen.

Utmaningar hit eller dit, naturligtvis är det just lönen som har fällt avgörande. Men Bollnäs sportchef Sören Persson, erfaren sedan många år inom bandyn, envisades med att påstå att det inte handlade om fantasilöner:

- Nej, absolut inte, faktum är att den totala lönebilden i klubben blir lägre den här säsongen blir lägre än den senaste.

Fick inga nya bud från Edsbyn

Men för att värva Per Hellsmyr, tidigare proffs en säsong i Raketa Kazan, och en forward av Pär Törnbergs klass handlar det om rekordstora belopp för bandyn. När spelarna på måndagen deklarerade sina beslut var det slut på en längre tid av spekulationer.

Edsbyn gick tidigt ut och meddelade att ersättningarna skulle sänkas och det gällde samtliga spelare i truppen. I det läget sa Hellsmyr och Törnberg upp sina kontrakt.

- Efter säsongen sade båda två upp sina kontrakt. Då vill man ju inte spela kvar. Och vad hade de då varit att ha kvar? säger Stefan Karlsson, Edsbyns sportchef, som då valde att inte ta nya förhandlingar: "Nej, då valde vi att ligga lågt. De får stå sitt kast".

- Men är förvånad över att Hellmyrs går till Bollnäs. Han har pratat så mycket om Ryssland...men han kanske inte fick något erbjudande. Det här gör att det hettar till mellan klubbarna, medger Stefan Karlsson.

För honom och övriga i Edsbyn blev den senaste säsongen annorlunda. Klubben tappade SM-titeln och har nu förlorat tre tongivande spelare, Förutom Hellsmyr och Törnberg även Christian Mickelsson som vill spela i Sirius. Dessutom blir tränaren Franco Bergman ny förbundskapten.

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.