Tjejer 3 – utvandringen fortsätter

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.

Hanna Bennison beskrivs som en jättetalang. Me nu lämnar även Sverige och fortsätter kariären i England.

Det är ett betydande antal, men de svenska elitklubbarna förmår att lappa igen hålen i lagen på ett beundransvärt sätt. Återväxten är god och det gäller inte bara hur nya spelare kommer via ungdomslagen i elitklubbarna utan också hur rekryteringen ur breddrörelsen fungerar.

I sin tu betyder det att yngre spelare kan se en möjlig framtid i utlandet. Det om något innebär en stark motivation och betyder att de hellre väljer fotboll som sin sport.

Miljonbelopp

Hur mycket pengar det handlar om i damfotboll talas det tyst om. När Hanna Bennison presenterades av Everton och kontrakt över fyra år kom Sportbladet emellertid med uppgifften att kontraktet är värt mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor. 

18-åriga Hanna Bennison från Rosengård har jagats av flera klubbar, och hörde till Connect Mangement Group som också uppgav på Instagram att det rörde sig om ett av de största kontrakten någonsin inom svensk damfotboll”

Everton skriver också på klubbens hemsida att det handlade om en sexsiffrig övergångssumma. 

– Engelska ligan är den mest spännande just nu och det utvecklas väldigt snabbt. Everton vill vara en del av den utmaningen, gör en stor investering och det känns väldigt spännande att vara en del av det, säger hanna till instagramkontot. 

– Det känns fantastiskt att vara här. Jag är fortfarande ung och behöver lära mig mycket, det här är en perfekt miljö för mig att växa i säger hon vidare. 

Hon lämnar Rosengård efter nio år i klubben. 

- Jag är redo

– jag vill testa något annat och jag känner mig redo. Så klart kommer det vara lite svårt men en så stor omställning men framför allt känns det kul att få den här möjligheten.

Tidigare har Everton värvat landslagsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård från FC Rosengård. 

– Det hjälper och det är en trygghet med Anna och Nathalie i laget, säger Hanna. 

Filippa Angeldahl lämnar Göteborg och satsar vidare i Manchester City.

Landslagsmittfältaren köps loss, med två månader kvar på kontraktet med Häcken.

Filippa Angeldahl lyckades mycket bra i OS i Tokyo och erövrade en ordinarie plats i landslaget. Det tände ett intresse i flera internationella klubbar.

Notera -  landslagstruppen i Japan hade dju spelare son nu hör hemma i damallsvenskan, övriga 14 har utländsk adress.

Filippa fick flera anbud och valde slutligen Manchester City. 

kom med nytt bud

- När”City kom tillbaka med ett nytt bud – då gick det fort”, är hennes kommentar.

På det engelska transferfönstrets sista dag köpte City Filippa som hade  två månader kvar på kontraktet med BK Häcken.

- Det känns jättebra för mig att äntligen kunna ta nästa steg i min karriär.  

Därmed, Hanna och Filippa utökar antalet exporter som nu är uppe i 48 spelare, enligt Johan  Rydén, sportjournalist på Borås Tidning, som driver en blogg om damfotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.