Tjejer 3 – utvandringen fortsätter

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.

Hanna Bennison beskrivs som en jättetalang. Me nu lämnar även Sverige och fortsätter kariären i England.

Det är ett betydande antal, men de svenska elitklubbarna förmår att lappa igen hålen i lagen på ett beundransvärt sätt. Återväxten är god och det gäller inte bara hur nya spelare kommer via ungdomslagen i elitklubbarna utan också hur rekryteringen ur breddrörelsen fungerar.

I sin tu betyder det att yngre spelare kan se en möjlig framtid i utlandet. Det om något innebär en stark motivation och betyder att de hellre väljer fotboll som sin sport.

Miljonbelopp

Hur mycket pengar det handlar om i damfotboll talas det tyst om. När Hanna Bennison presenterades av Everton och kontrakt över fyra år kom Sportbladet emellertid med uppgifften att kontraktet är värt mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor. 

18-åriga Hanna Bennison från Rosengård har jagats av flera klubbar, och hörde till Connect Mangement Group som också uppgav på Instagram att det rörde sig om ett av de största kontrakten någonsin inom svensk damfotboll”

Everton skriver också på klubbens hemsida att det handlade om en sexsiffrig övergångssumma. 

– Engelska ligan är den mest spännande just nu och det utvecklas väldigt snabbt. Everton vill vara en del av den utmaningen, gör en stor investering och det känns väldigt spännande att vara en del av det, säger hanna till instagramkontot. 

– Det känns fantastiskt att vara här. Jag är fortfarande ung och behöver lära mig mycket, det här är en perfekt miljö för mig att växa i säger hon vidare. 

Hon lämnar Rosengård efter nio år i klubben. 

- Jag är redo

– jag vill testa något annat och jag känner mig redo. Så klart kommer det vara lite svårt men en så stor omställning men framför allt känns det kul att få den här möjligheten.

Tidigare har Everton värvat landslagsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård från FC Rosengård. 

– Det hjälper och det är en trygghet med Anna och Nathalie i laget, säger Hanna. 

Filippa Angeldahl lämnar Göteborg och satsar vidare i Manchester City.

Landslagsmittfältaren köps loss, med två månader kvar på kontraktet med Häcken.

Filippa Angeldahl lyckades mycket bra i OS i Tokyo och erövrade en ordinarie plats i landslaget. Det tände ett intresse i flera internationella klubbar.

Notera -  landslagstruppen i Japan hade dju spelare son nu hör hemma i damallsvenskan, övriga 14 har utländsk adress.

Filippa fick flera anbud och valde slutligen Manchester City. 

kom med nytt bud

- När”City kom tillbaka med ett nytt bud – då gick det fort”, är hennes kommentar.

På det engelska transferfönstrets sista dag köpte City Filippa som hade  två månader kvar på kontraktet med BK Häcken.

- Det känns jättebra för mig att äntligen kunna ta nästa steg i min karriär.  

Därmed, Hanna och Filippa utökar antalet exporter som nu är uppe i 48 spelare, enligt Johan  Rydén, sportjournalist på Borås Tidning, som driver en blogg om damfotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.