Tjejer 3 – utvandringen fortsätter

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.

Hanna Bennison beskrivs som en jättetalang. Me nu lämnar även Sverige och fortsätter kariären i England.

Det är ett betydande antal, men de svenska elitklubbarna förmår att lappa igen hålen i lagen på ett beundransvärt sätt. Återväxten är god och det gäller inte bara hur nya spelare kommer via ungdomslagen i elitklubbarna utan också hur rekryteringen ur breddrörelsen fungerar.

I sin tu betyder det att yngre spelare kan se en möjlig framtid i utlandet. Det om något innebär en stark motivation och betyder att de hellre väljer fotboll som sin sport.

Miljonbelopp

Hur mycket pengar det handlar om i damfotboll talas det tyst om. När Hanna Bennison presenterades av Everton och kontrakt över fyra år kom Sportbladet emellertid med uppgifften att kontraktet är värt mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor. 

18-åriga Hanna Bennison från Rosengård har jagats av flera klubbar, och hörde till Connect Mangement Group som också uppgav på Instagram att det rörde sig om ett av de största kontrakten någonsin inom svensk damfotboll”

Everton skriver också på klubbens hemsida att det handlade om en sexsiffrig övergångssumma. 

– Engelska ligan är den mest spännande just nu och det utvecklas väldigt snabbt. Everton vill vara en del av den utmaningen, gör en stor investering och det känns väldigt spännande att vara en del av det, säger hanna till instagramkontot. 

– Det känns fantastiskt att vara här. Jag är fortfarande ung och behöver lära mig mycket, det här är en perfekt miljö för mig att växa i säger hon vidare. 

Hon lämnar Rosengård efter nio år i klubben. 

- Jag är redo

– jag vill testa något annat och jag känner mig redo. Så klart kommer det vara lite svårt men en så stor omställning men framför allt känns det kul att få den här möjligheten.

Tidigare har Everton värvat landslagsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård från FC Rosengård. 

– Det hjälper och det är en trygghet med Anna och Nathalie i laget, säger Hanna. 

Filippa Angeldahl lämnar Göteborg och satsar vidare i Manchester City.

Landslagsmittfältaren köps loss, med två månader kvar på kontraktet med Häcken.

Filippa Angeldahl lyckades mycket bra i OS i Tokyo och erövrade en ordinarie plats i landslaget. Det tände ett intresse i flera internationella klubbar.

Notera -  landslagstruppen i Japan hade dju spelare son nu hör hemma i damallsvenskan, övriga 14 har utländsk adress.

Filippa fick flera anbud och valde slutligen Manchester City. 

kom med nytt bud

- När”City kom tillbaka med ett nytt bud – då gick det fort”, är hennes kommentar.

På det engelska transferfönstrets sista dag köpte City Filippa som hade  två månader kvar på kontraktet med BK Häcken.

- Det känns jättebra för mig att äntligen kunna ta nästa steg i min karriär.  

Därmed, Hanna och Filippa utökar antalet exporter som nu är uppe i 48 spelare, enligt Johan  Rydén, sportjournalist på Borås Tidning, som driver en blogg om damfotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.