Många stora affärer även i svenska Silly Season

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen

AIK värvade Ioannis Pittas och han har gjort en lyckad entré i laget. Han stod för två mål och bidrog i hög grad till segern och tre poäng mot Varberg. Pittas har ökatoptimismen i klubben inför hösten. Foto: Magnus Andersson / TT

In i det sista pågår affärer och nya uppstår. handeln här hemma har varit tämligen intensiv. Hos IFK Göteborg och AIK har jakten på nyförvärv varit konstant eftersom klubbarna har känt tvånget att förstärka för att försöka undvika degradering ur Allsvenskan.

Hotet om degadering

Båda klubbarna har satsat flera miljoner för att få starkare lag. Deras kapplöpning undan nedflyttningsspöket blir ännu tuffare i höst när striden fortsätter på planerna.

Även i Häcken, Malmö FF (där Jo-Inge brget nu har gjort klarrt med Sarpsborg) och Hammarby har det skett förändringar bland spelarna, om än inte lika stora som i de två bottenlagen

BP har hamnat i fokus de senaste dagarna. Klubben vägrade att sälja Leach Holm till AIK samtidigt som18-årige Fredrik Nissen flyttar till Milan och BP kan räkna in Fredrik Löfgren på lån från Djurgården. Men nya är också Rebin Sulaka, Leonard Zuta, Wilmer Odefalk, Alexander Johansson, Zeidane Inoussa, Liiban Abadid och Lucas Hägg-Johansson och kanske också Alex Timossi Andersson, 22, från Heerenveen i Holland, men ursprungligen från Helsingborg

Karusell runt Lukaku

Ute i Europa är i synnerhet en övergång omtalad de senaste dagarna - forwardsstjärnan Romelu Lukaku blir utlånad av Chelsea till Roma. Förra säsongen var han utlånad till Inter som var intresserade av att köpa loss honom, men nu återförenas han med tränaren Jose Mourinho.

Chelsea värvade den nu 30-årige Lukaku för över en miljard kronor 2021, men han kom inte överens med dåvarande Chelseatränaren, Thomas Tuchel och gjorde bara en säsong på kontraktet som gäller till 2026.

Mera internationellt. MFF-fostrade Amin Sarr köptes av Lyon för 30 miljoner, men misslyckades och nu har fransmännnen tröttnat på att vänta på ett genombrott. Sarri lånas ut till Wolfsburg och i stället kommer Nordsjällands 19-årige anfallstalangen Ernest Nuamah i en dansk rekordtransfer värd över 300 miljoner kronor. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.