Landslaget tillbaka i Svt!

Svenska Fotbollförbundet vill att flera svenskar ska kunna följa landslaget i tv. Därför avslutas ett tioårigt avtal med ISPR om tv-rättigheter. Nu ska alla fotbollsälskare få se Zlatan&co direkt i avgörande matcher!
VM-kval är något som åtskilliga svenskar bryr sig om. Men att se matcherna i tv är bara förunnat de människor som har köpt sig rätten via Tv3.
I helgen inträffade det märkliga att Svt sände betydelselösa träningsmatcher i hockey (med kommentatorerna sittande i Stockholm) när Sverige spelade en avgörande VM-kvalmatch i fotboll.


Fotbollens ordförande Lars-Åke Lagrell har hellre sett förtjänsten än nyttan under några år. Miljoninkomsterna har fått även honom att bevakas. Han har låtit ISPR som handlar med tv-rättigheter att köpa fotbollen för att sedan sälja vidare till tv-bolag. Lagrell har inte kunnat säga nej till pengarna, då avtalet med ISPR har gett 100 miljoner kronor varje år. 

Men nu har förbundsbasen konverterat till en annan tro. Han vill ge fotbollen tillbaka till alla svenska supportrar. Därför är han beredd att avbryta ett mångårigt samarbete med ISPR för att behålla förhandlingsrätten att göra enskilda avtal med tv-bolag. Det öppnar för en dialog med Svt som också måste ta fram stora plånboken för att ändå betala någorlunda marknadspriser.

- Det är klart att jag har tagit åt mig av kritiken. Det lutar åt att vi gör direktavtal med tv-bolag, bekräftar Lagrell.
Möjligen får ISPR behålla en viss del av kakan.
- ISPR gör mycket annat som inte märks för svenska tittare. Bland annat säljer de rättigheterna till motståndarlandet. På den internationella arenan är bolaget starkt och där ser jag möjligheter.

ISPR har tjänat stora pengar genom framgångsrika förhandlingar med tv-bolag som har slagits med varandra om rättigheterna. 1996 inleddes samarbetet mellan ISPR och förbundet. För varje år har tv-marknaden hårdnat. Främst därför att tv-kanaler har lanseras via idrott och i synnerhet fotboll.
Mtg äger rättigheterna till landslaget och sänder ett magasin, Avspark, i ZTV med oerhört dåliga tittarsiffror. Senaste programmet sågs av 55 000 tittare. Att jämföra med Svt:s Fotbollskväll som med allsvensk fotboll lockade en halvmiljon tittare stadigt.
Canal plus har köpt bilderna till allsvenskan, varifrån Tv4 och Svt har rätt till nyhetsbilder. Dessutom sänder Svt24 och Sport-Expressen matcher från superettan. TV 4 visar damfotboll.

Lagrell anser att förbundet i dag har en mycket starkare förhandlingsposition. Landslaget har vunnit allt mer internationell respekt och popularitet samtidigt som konkurrensen mellan tv-bolagen har hårdnat ytterligare.
Därtill är nya innovationer som webb-tv och rörliga bilder i mobilen aktuella. Allt det här har fått förbundet att resonera i nya banor. Lagrell har tidigare också tagit beslutet att konsultera Anders Lind, tidigare Nordenchef vid ISPR, när tv-strategin ska bestämmas.

+ + +

Krönikören Åke Stolt skriver i Sydsvenska Dagbladet om svenskens stora intresse av att se landslaget:

”I nästa vecka sätter de nya tv-förhandlingarna igång. Innevarande avtal med ”tysken” går ut vid årsskiftet. Det är hög tid för både fotbollshövdingen Lars-Åke Lagrell och nye SvT-sportchefen Albert Svanberg att inse fotbollens storlek och betydelse. SvT har inte ansträngt sig över hövan för att ge en majoritet av svenskarna vad de har rätt att kräva för licensen.

Lagrell har nog inte insett tidigare hur farligt ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande kan skada en långsiktig garanti för fotbollens popularitet och dragningskraft.
Allsången på Skansen, valvakan, Vasaloppet, schlagerfestivalen; det finns kanske några ”riksregalier” till i tv-landet som inte får röras. Fotbollslandslaget och allsvenskan är två andra. De borde ingå som självklara förmåner för den som betalar sin tv-licens.

När jag ringer Lagrell för att duellera med mina åsikter om landslaget, fotbollen, tv och framtiden står det snart klart; han håller med. Om allt. Lagrell vill ge fotbollen tillbaka till folket. Han säljer inte hela ”tårtan” en gång till, han vill ha kontroll över var fotbollen hamnar. Det enda som han är besviken på med nuvarande avtal, säger han, är att ”tysken” sålde Fotbollskväll till TV3 och Hockeykväll till SvT. Han vill vara störst. Också i tittarsiffror.

Det är en annan typ av ”tårtkalas” den här gången. I nästa vecka startar försäljningen, Lagrell kommer att stycka upp fotbollen i bitar och den största, den med mesta grädden och sylten, vill han sälja till SvT.”

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.