Tv-bråket fortsätter i handelskammaren

TV4 får sända allsvensk fotboll. Måndagens dom i tv-bråket föll till kanalens och Kentaros fördel. Stockholms tingsrätt anser inte att agenten Kentaro har begått ett avtalsbrott beträffande rättigheterna till allsvenska tv-bilder. Det innebär också att Canal Plus ägare C More ska betala drygt 600 000 kronor för Kentaros rättegångskostnader. Men följetongen fortsätter nu i handelskammaren.


Det var den 28 februari som Canal Plus lämnade in en ansökan till tingsrätten om interimistiska säkerhetsåtgärder mot Kentaro. Canal Plus begärde i ansökan att tingsrätten skulle förhindra Kentaro att fullfölja sitt avtal med TV4 om visningsrättigheter till matcher från Allsvenskan, utöver de 14 matcher som de sedan tidigare har rätt att visa.

Dessutom krävde Canal Plus 4 miljoner kronor per match när Kentaro lät TV4 sända. Totalt handlade det om 36 matcher.

 

Avfärdas av tingsrätten
Tingsrätten stoppar inte TV4 och i måndagens dom avfärdas alla krav med tillägget att Canal + inte lider så stor skada att processen ska drabba tredje part (TV4).

Tingsrätten beslöt att TV4 tills vidare kan visa de ytterligare 36 matcher som bolaget förhandlat sig till från Kentaro. Tingsrättens utlåtande är att man av juridiskt tekniska skäl är förhindrad att ta det beslut som Canal Plus har begärt.

- Här har det varit en fråga om att bedöma den processjuridiska gången, inte sakfrågan. Beslutet innebär inte att tingsrätten har tagit ställning. De vill inte förekomma domen i skiljenämnden. Vi kommer att överklaga beslutet och vi är fortsatt övertygade om att vi har rätten på vår sida, säger Per Borgklint, VD för Canal Plus.

Väntar på en dom

Samtidigt pågår skiljeförfarandet i Stockholms Handelskammare och där ska den slutgiltiga domen enligt reglerna komma inom högst sex månader. Skulle det då visa sig att Kentaro inte hade rätt att sälja matcher till TV4 utöver de ursprungliga 14, kan Kentaro komma att krävas på skadestånd från Canal Plus.

Canal Plus hävdar också att i avtalet med Kentaro angående Allsvenskan står det att Canal Plus har exklusiv rätt att sända en match per allsvensk omgång, vilket betyder 30 matcher under denna säsong.

När Canal Plus valt Veckans Match kan TV4 välja 14 lördagsmatcher. En tittare som vill se de återstående matcherna kan göra det genom pay per view, alternativt skaffa ett säsongskort och se alla pay per view-matcher i allsvenskan mot en månadsavgift.

 

Överklagan till hovrätten

Det är den exklusiviteten som kanalen riskerar att gå miste om.

– Vi kommer att överklaga till Hovrätten, bekräftar Per Borgklint, vd för C More:.

Måndagens dom får också till följd att Canal + ska betala Kentaros rättegångskostnader på 635 000 kronor.

– Jag är inte en komplicerad kille, mitt jobb är fotboll och utifrån det perspektivet betyder bara denna dom att kan ägna ännu mer tid åt fotbollen och slipper att svara på en rad påhittade påståenden. Under den senaste veckan har vi vid två tillfällen visat att de vi säger är sant: För det första blev matchen Sverige-Brasilien utsåld, för det andra gav domslutet oss rätt, säger Philip Huber, vd för Kentaro Group, till tidningen Resumé.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.