TV-bolagen slåss om OS-bilder

Sportfive, som tillhör franske mediakoncernen Lagardère, har lagt beslag på sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016. Nu är det upp till tv-bolagen att bjuda för att komma över bilder.

IOK (Internationella olympiska kommittén) tog redan i fjol beslutet att upphöra med samarbetet med EBU (European Broadcasting Union) som har bevakat marknaden för Europas public service-företag. Ett unikt ställningstagande eftersom parterna har varit eniga i 52 år.

Därmed är det inte lika givet att OS kommer att sändas i Svt. Rättigheterna förväntas bli rekorddyra, men IOK har i det nya avtalet åtminstone ett krav om att varje land får tillgång till minst 200 timmar i tv-kanaler som sänder gratis

- Ända sedan det blev klart att det inte blev EBU som fick rättigheterna har det varit klart att det stått mellan två agenter. Redan då sa vi att det gäller för oss att komma över rättigheterna på annat sätt än via EBU, säger Albert Svanberg, chef på SVT Sport, till TT.

Konkurrenten till Sportfive var schweiziska Infront Sports and Media. Lagardère finns för övrigt representerat i Sverige som ägare till rättighetsföretaget IEC och numera också tennisturneringarna Swedish Open och Light Open i Båstad.

- Det här avtalet innebär en ny era för OS-sändningarna. IOK ska garantera att så många som möjligt ska kunna få tillgång till den bästa möjliga OS-upplevelsen, säger IOK:s ordförande Jacques Rogge till Reuters.

Om det sker i form av enbart styckegods är en annan sak. En början sker i OS 2014 i ryska Sotji. Svt:s sportchef, Albert Svanberg, försöker ändå att vara positiv: ”Det gäller för oss att komma över rättigheterna på något vis”.
 

Vi måste komma över rättigheterna på annat sätt än via EBU
Svt:s sportchef, Albert Svanberg

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.