2,3 miljoner tv-tittare såg Vasaloppet

"Ett av de bästa arrangemangen någonsin". Många åkare berömde Vasaloppet och de ansvariga slapp kritiken som framkom i fjol. 13 873 åkare startade i Berga by för att åka de nio milen till målet i Mora. 2,3 miljoner tv-tittare såg Daniel Tynells spurt.

Årets Vasaloppet nådde den största snittsiffran på tre år i SVT. Inte mindre än 1 760 000 personer (19,8 procent) följde den fem timmar långa sändningen, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Television. Toppnoteringen nåddes då segraren Daniel Tynell korsade mållinjen, då 2,3 miljoner personer tittade.

- Det här är glädjande siffror för SVT och för hela vår satsning på skidsport som kulminerat under februari med sändningar från tre VM och nu Vasaloppet. Årets satsning från Vasaloppet gav en rejält ökad tittning totalt jämfört med förra året, säger Albert Svanberg, chef för SVT Sport som fortsätter traditionen och finns på plats även den 6 mars nästa år.

De flesta följde Daniel Tynells imponerande lopp som resulterade i hans tredje seger i Vasaloppet. Men bakom honom var det flera profiler som kämpade på i spåret. Gunde Svan gjorde ett uppmärksammat lopp tillsammans med sin forne serviceman Ferry Grill. Sida vid sida åkte de i mål och noterade 5.40.10 och fick placeringarna 1 611 och 1613.

Innan loppet pratades det också om flera dueller. En av de mest omtalade kamperna stod mellan Olof Tufte, norsk OS-guldmedaljör i rodd, Lassi Karonen, svensk OS-finalist i rodd, samt Eirik Verås Larsen, norsk OS-medaljör i kanot.  Det var en prestigefylld kamp som Eirik Verås Larsen vann. Han kom på 77:e plats och noterade tiden 4.27.31 Lite senare kom Olof Tufte i mål som 82:a på 4.28.23. Lassi Karonen fick alltså se sig slagen av de bägge norrmännen och kom 102:a med tiden 4.32.00.

När målet stängde på kvällen hade hela 13 257 åkare tagit sig i mål. Endast 616 åkare bröt. Detta visar att det var bra förhållanden. Riktigt vinterväder i kombination med flera åtgärder för att underlätta deltagarnas färd mellan Sälen och Mora skapade en skidfest.

Tommy Höglund, som är Vasaloppets sportchef, ville på egen hand kontrollera att de nya förutsättningarna vid starten verkligen gav resultat. Därför ställde han sig i nionde led, med nummerlapp och åkte de första kilometerna uppför backen - mitt i folkhavet.

- Jag upplever att det flöt på riktigt bra. Betydligt bättre jämfört med i fjol. Det var många som kände igen mig och jag fick många glada tillrop innan det var dags att hoppa av spåret, berättar en nöjd Tommy Höglund.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.