TV-pengar styr Champions League

Det är Premier Leagues miljarder som bestämmer över fotbollen Champions League, men det är spelare från Brasilien, Sydamerika och Afrika som styr spelet på planen.

Efter åttondelsfinalen skärskådade tidningen The Guardian de 16 lagen. Då framkom att Brasilien bidrar med tre gånger så många spelare som England och att Sydamerika/Afrika dominerar mer än Italien, Spanien och England tillsammans. Tidningen konstaterade "nu borde vi inse varför vårt landslag inte är bättre".

Vid en översyn av åttondelsfinalens samtliga använda spelare (263 från 43 länder) visar det sig att en fjärdedel kom från Sydamerika (65) och i 15 av de 16 lagen fanns importerade profiler från Brasilien. Det är Göteborgs-Posten som så ambitiöst har kartlagt spelarnas bakgrund.

I startelvorna i 15 av de 16 lagen fanns importerade profiler från Brasilien. Det svarta Afrika exporterar fler stjärnor till Champions League än vad ungdomsfotbollen i Storbritannien förmår slussa fram. Elfenbenskusten, Kamerun, Ghana, Mali och Nigeria bidrog med 16 ofta tongivande spelare i åttondelarna. Att jämföra med tolv spelare från England.

De engelska lagen har dominerat så här långt i Champions League, men det är tack vare utländska stjärnor. Premier Leagues framgångar ska ställas mot Serie A:s motgångar. Inte ett enda lag har nått långt, men det finns 28 italienska spelare i England.

Flest spelare i Champions Leagues åttondelsfinaler hade Spanien med 31 spelare. Därpå följde Frankrike med 23 spelare. Det fanns för övrigt dubbelt så många spanjorer i Liverpool än i Real Madrid vid deras möten.

Guardian påpekar för övrigt att under de fyra senaste säsongerna har engelska ligan bidragit med nio av 16 semifinallag, fem finalister och två vinnare jämfört med spanska La Ligas tre semifinalister och Serie A:s två representanter.

Champions League har en historia som kan delas in i tre olika perioder, konstaterar GP. De italienska framgångarna pågick 88/89 fram till 1998, de spanska segrarna kom 1999-2004 och den engelska vågen inleddes 2005.

Det är de gigantiska ersättningarna från tv-bolag som gör Premier League så konkurrenskraftig. Det är därför stjärnspelarna kommit i allt större antal de senaste åren. Cristiano Ronaldo, Tevez, Berbatov, Ballack, Drogba, Essien, Torres, Xabi Alonso och Kuyt har alla gjort de främst lagen ännu bättre.

Samma mönster finns bakåt i tiden. När de italienska lagen var som bäst, från 1984, stod också Serie A-klubbarna bakom transferrekordet vid nio tillfällen. Sedan tog spanjorerna över, inte minst tack vare Real Madrids spektakulära köp av Figo (2000) och Zidane (2001). Men efter 2004 har de fyra dyraste spelaraffärerna skett i just Premier League.

De utländska tränarna i den engelska fotbollen har också sin del i segrarna. I dag finns det inget som tyder på att styrkeförhållandena kommer att skifta under de närmaste åren. Pengarna, spelarna och tränarna lockas till England.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.