Tv-kanalerna satsar hårt på fridrott-VM

Tv-utbudet från friidrott-VM blir omfattande och är en succé redan på förhand. Tittarna gillar friidrott och även om de svenska atleterna lär bli mindre framgångsrika räknar kanalerna med ett mycket stort intresse.

På lördag inleds tävlingarna och pågår till och med söndag om åtta dagar. Svt och TV4 delar på rättigheterna och har kommit överens om att sända varannan dag. Eurosport satsar och propagerar och anslår att det är den enda svenska kanalen som sänder hela VM från Berlin. Eurosport, inklusive hd-kanalen, planerar för över 100 sändningstimmar.

Kanalerna bytte jämnt - nästan

I början på året skrev Svt och TV4 ett  sportavtal för 2009 och 2010. Här uppnåddes enighet runt främst friidrott och fotboll, men också utbyte av nyhetsbilder. SVT fick möjlighet att sända Fotbollskväll med allsvensk fotboll de kommande två åren, medan TV4 direktsänder halva friidrotts-VM i Berlin i sommar.

Förhandlingarna slutade också med en förändring till friidrotts-EM i Barcelona nästa år. Ursprungligen delade kanalerna på rättigheterna, men nu får TV4 ensamrätten till mästerskapen i Spanien.

Eurosports sändningar från Berlin kommenteras av Anders Borgström och Lorenzo Nesi. Anders Borgström som tidigare varit svensk förbundskapten i friidrott firar i år 10-årsjubileum som kommentator av stora friidrottstävlingar på Eurosport.

Njuta av världsstjärnor

Första stora mästerskapet var VM i Sevilla 1999 som han kommenterade tillsammans med nuvarande svenska förbundskaptenen Stefan Olsson. De två gjorde sedan nio stora utomhusmästerskap tillsammans (tre OS, tre VM och tre EM) och mängder av inomhusmästerskap och andra stortävlingar.

- Det har varit fantastiskt att få följa det svenska friidrottsundret på plats under tävlingar som VM i Paris 2003 och Helsingfors 2005 eller på hemma-EM i Göteborg 2006, säger Anders Borgström som inte tror att vi får uppleva något liknande i Berlin.

- Det skulle vara en väldigt stor positiv överaskning med svenska medaljer i Berlin men på längre sikt ser det bra ut och vi kommer alldeles oavsett att få se fantastiska VM-tävlingar i Berlin med världsstjärnor som till exempel Usain Bolt och Jelena Isinbajeva, säger Anders Borgström.

Många ser via Svt Play

Svt slår också på stora trumman. Utöver sändningarna i SVT1 och SVT2 livesänds mästerskapen i SVT Play. Tv-sändningarna går att se i repris och Svt anpassar sig efter de allt mera vanliga tv-vanorna, dvs människor vill se sitt program när det passar dem själva.

- SVT ska leda utvecklingen när det gäller hur framtidens bevakning av stora mästerskap ser ut, och det här är ett steg i den satsningen, säger Albert Svanberg, sportchef på SVT.

Vid VM lanserar Svt för första gången två unika webbkanaler som följer tävlingarna i Svt Play och gör det möjligt för alla människor framför en dator att också se tävlingarna. Det här är en följd av OS i Peking där en webbkanal presenterades under namnet Peking+ som utan kommenterat följde grenar som oftast hamnade utanför tv-sändningarna.

Starkt Svt-team

Men på Svt märkte man en stark respons från tittarna och nu tar man steget fullt ut och från Berlin blir det ett massivt utbud i Svt Play.

- Vårt team av kommentatorer och experter besitter en enastående källa av kunskap inom friidrott. Spännande reportage och reflektioner i Friidrottskväll, kombinerat med en gedigen tävlingsbevakning under galorna och VM, borgar för att SVT:s satsning på friidrott under sommaren ska bli den bästa någonsin, säger Albert Svanberg, chef för SVT Sport.

André Pops och experten Erica Johansson lotsar tittarna genom sändningarna från studion i Berlin. Kommentatorer på plats är Jonas Karlsson, Jacob Hård och Anders Gärderud medan Marie Lehman tar plats i den mixade zonen.

 

Fakta

Olympiastadion byggd till OS 1936

Friidrotts-VM arrangeras på Berlins Olympiastadion som byggdes inför OS 1936. Det var här som Jesse Owens tog fyra OS-guld framför ögonen på Adolf Hitler. Tävlingarna sågs av ca 3,8 miljoner åskådare och det blev ett nytt deltagarrekord med 3 961 deltagare från 49 länder.

110 000 åskådare fick plats när arenan stod klar, men delar förstördes under andra världskriget. Britterna som kontrollerade den här delen av Berlin lät bygga upp arenan igen och arenan rymmer sedan dess 75 000 åskådare.

I friidrott-VM deltar ca 2 500 aktiva från 213 nationer.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.