Toppuppdrag för svenskt tv-bolag

IEC in Sports, med säte i Stockholm, har åter lyckats landa ett stort mediekontrakt. Den här gången har IEC erövrat ett avtal med det internationella friidrottsförbundet om att sälja tv-rättigheter i Europa och Afrika för de stora friidrottsmästerskapen, inklusive VM. Kontraktet är på tre år och det största i IEC:s historia.

I en process som pågått i nio månader, drog alltså IEC det längsta strået i kampen om ett av de mest åtråvärda kontrakten. IEC får nu för IAAF:s räkning paketera och förhandla fram lukrativa kontrakt för rättigheter på tv- mobil- och internetsidan.

IEC in Sports, som ägs av franska mediejätten Lagard`ere, förlorade nyligen kampen om rättigheterna till friidrottens Diamond League till IMG,. Den nya serien av friidrottsgalor ersätter Golden League och där svenska DN Galan finns med. Nu tog man revansch i det "rättighetskrig" som råder där IMG och IEC är stora aktörer.

Prestigefyllt

"Vi är förstås väldigt glada över att ha tilldelats ett så prestigefyllt uppdrag. Det är det största avtalet för oss, hittills. IEC:s långvariga engagemang inom friidrott och vår erfarenhet inom branschen spelade säkert in i förbundets beslut", kommenterar IEC in Sports vd Jonas Persson.

Han får medhåll av det internationella friidrottsförbundets president Lamine Diack:

"IEC står för en blandning av nytänkande med erfarenhet och passion. Med tanke på de senaste stora tävlingarna, OS i Peking och VM i Berlin så står friidrotten på tröskeln till en ny gyllene epok. Så det blir ett viktigt arbete att kunna få ut det fulla värdet av våra rättigheter."

Många stortävlingar

Att det är ett prestigefyllt och viktigt kontrakt är självklart. Sedan friidrotten fick sitt eget VM har tv-rättigheterna tillhört den europeiska tv-unionen EBU som nu får lämna över stafettpinnen efter många års samarbete med IAAF.

Bland de evenemang som finns med hör VM utomhus i Korea 2011 och i Moskva 2013, VM i terränglöpning, VM i halvmaraton, VM för juniorer och ungdomar. Arbetet med försäljningen börjar omedelbart, inte minst på den stora sportmässan Sportel i Monaco nu i oktober.

En viss Usain Bolts framgångar i Peking och Berlin lär väl öka på intresset från tv-bolagen.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.