Fotbollsfesten i TV inleds

Det är här de exponerar sig fullt ut, får möta internationellt motstånd – och tjänar miljontals med pengar. Alla klubbar är vinnare – liksom fansen även om det är just de som betalar för TV-bilderna eller entrébiljetten på arena. Dags för Champions League igen.

Glenn Strömberg är numera också Viasats expert, kanalen som har juvelen i TV-menyn, dvs Champions League. Han tror mest på Barcelona med pratar också mycket om Real Madrid.

Norden har en representant, FC Köpenhamn, som apropå pengar redan har garantier på minst 100 miljoner kronor i bonuspengar och entréintäkter från de tre hemmamatcherna i gruppspelet.

"Han har fått det han önskade"

Förra säsongens stora Champions League-flopp Real Madrid, har tagit det säkra före det osäkra och plockat in José Mourinho som ledde Inter till en historisk trippel.

- Mourinho har skaffat sig fullständig makt över spelare och omklädningsrum genom att flytta på inflytelserika spelare som Raúl och Guti, som inte skulle få så mycket speltid.

I gengäld har portugisen fått ett flertal nya spelare.

- Han har fått det han vill ha, framförallt Mesut Özil, i den roll som Wesley Sneijder hade i Inter.

Villa passar i Barcelona

Men Strömberg tror Reals värsta rival, Barcelona, har större chans att vinna Champions League. Utan Zlatan Ibrahimovic. Men med nyförvärvet David Villa.

- Det blev en lycklig lösning för alla.

- Zlatan och Villa är olika spelartyper. Villa är bra på insticken som Barcelona ofta gör, och träffar nästan alltid mål. Barcelona var i större behov av en avslutare då man har så många andra som har hand om speluppbyggnaden. Och Villa är en av världens bästa avslutare.

Däremot tror Strömberg att Inter får svårt att upprepa fjolårets triumf.

- Laget är det givetvis inget fel på. Men tränaren har försvunnit, och efter tre titlar är inte heller hungern densamma.

Milan en outsider

Ibrahimovic återfinns numera i Inters värsta rivaler.

- Med Zlatan, Robinho, Ronaldinho och Pato har Milan äntligen kommit fram ur Inters skugga. Det blåser optimism kring Milan. Och det finns inget lag i världen som är favoriter mot dem på San Siro.

Så vilka tror du har störst chans att vinna Champions League?

- Barcelona med Real Madrid, Manchester United och Chelsea som främsta utmanare.

Fakta

TV-Tider

Tisdag 14 september

Fotboll/Viasat Sport HD

20.00: Manchester United–Glasgow Rangers (Henrik Strömblad, Glenn Strömberg kommenterar)
TV10, 20.00: Werder Bremen–Tottenham (Niklas Holmgren, Bo Petersson)
Viasat Sport, 20.40: Barcelona–Panathinaikos (Anders Bjuhr)
Viasat Motor, 20.40: Twente–Inter (Claes Andersson)
Xtra 1, 20.40: Köpenhamn–Rubin
Xtra 4, 20.40: Lyon–Shalke
Xtra 5, 20.40: Benfica–Tel Aviv
Xtra 6, 20.40: Bursaspor–Valencia
I studion: Ola Wenström, Ola Andersson, Elin Ekblom Bak, Sladjan Osmanagic.

Onsdag 15 september
Fotboll/Viasat Sport HD

20.00: Milan–Auxerre (Henrik Strömblad, Glenn Strömberg)
TV10, 20.00: Bayern München–Roma (Niklas Holmgren)
Viasat Sport, 20.40: Real Madrid–Ajax (Claes Andersson) 
Viasat Motor, 2040: Arsenal–Braga (Pelle Bäckman)
Xtra 1, 20.40: MSK Zelina–Chelsea
Xtra 4, 20.40: Marseille–FC Spartak Moskva
Xtra 5, 20.40: CFR 1907 Cluj–FC Basel
Xtra 6, 2040: Shaktar Donetsk–FK Partizan
I studion: Ola Wenström, Ola Andersson, Bosse Petersson, Sladjan Osmanagic.

Klubbarnas förtjänst vid Champions League 2009/10:
Bonus för ett lyckat kval: 70 miljoner kronor.
Seger: 8 miljoner.
Oavgjort: 4 miljoner.
Åttondelsfinal: 30 miljoner.
Kvartsfinal: 33 miljoner.
Semifinal: 44 miljoner.
Finalförloraren: 55 miljoner.
Finalvinnaren: 90 miljoner.
I fjol tjänade Inter in drygt 500 miljoner kronor efter sin vinst och totalt fick de 32 medverkande klubbarna 746,4 miljoner euro från Uefa.

Här är de tio klubbar som fick de största beloppen:
1) Inter, 48 759 000 euro.
2) Manchester United, 45 811 000.
3) Bayern München, 44 862 000.
4) Barcelona, 39 061 000.
5) Arsenal, 33 359 000.
6) Chelsea, 32 167 000.
7) Bordeaux, 29 740 000.
8) Lyon, 29 060 000.
9) Liverpool, 28 877 000.
10) Olympiakos, 27 694 000.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.