TV4 tar över även bandyns SM-final

TV4 tar över den ena efter den andra vintersporten och i samma grad mister SVT flera av de sportevenemang som har tillhört kanalen. Inte bara Vinterstudion upphör i sin gamla form – nu har TV4 också köpt bandyns SM-final.

TV4-Gruppen har säkrat rättigheterna till Elitserien och SM-slutspelet i bandy de kommande tre säsongerna, förmedlas i ett pressmeddelande på fredagsmiddagen. Avtalet innebär att svensk idrotts Super Bowl, SM-finalen i bandy, sänds i TV4 med start 2012.

River upp gamla beslut

- Bandyn blir ett viktigt tillskott till vår satsning på högklassig vintersport och bandyfinalen är en svensk idrottsklassiker som vi ser fram emot att sända de kommande tre åren, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

Svenska Bandyförbundet och dess ordförande, Håkan Ramsin, har precis signat ett avtal med Nationalarenan i Solna om att SM-finalen ska spelas där från 2013.

Nu kommer nästa nyhet. SM-finalen i bandy spelas nästa år på Studenternas i Uppsala, preliminärt söndag den 25 mars.

Fler matcher från Elitserien

Men från mars 2013 förläggs SM-finalen till nya Swedbank Arena i Solna med en publikkapacitet på 50 000 åskådare – och med TV:s personal och teknik.

Avtalet mellan TV4-Gruppen, Svenska Bandyförbundet och Föreningen Svensk Elitbandy sträcker sig från 2011/2012 till 2013/2014 och innebär att mellan 25 och 30 matcher per säsong, från Elitserien och SM-slutspelet, ska sändas i delar av TV4-Gruppens kanaler de kommande tre säsongerna.

- Med det här tv-avtalet kommer bandyn att synas i tv under hela säsongen. Den kontinuiteten är viktig för att ytterligare öka intresset för bandy, säger förbundets ordförande Håkan Ramsin.

Fyran dominerar allt mera

De flesta matcherna blir tillgängliga via TV4 Sport, men ett antal matcher från Elitserien samt stora delar av SM-slutspelet sänds i TV4.

För TV4 Sport innebär avtalet att satsningen på högklassig svensk lagsport fortsätter och förstärks. Sedan tidigare har TV4 Sport rättigheterna till bland annat Superligan i innebandy, samt Superettan och Damallsvenskan i fotboll.

Men framför allt, fyrans herravälde över vintersport i olika form blir allt kraftigare.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.