SVT:s rekordbud räckte inte mot MTG

Så kom då beskedet. MTG köper de svenska sändningsrättigheterna för det 22:a vinter-OS, som genomförs 2014, och det 31:a sommar-OS två år senare, 2016. Från SVD uppger vd Eva Hamilton att deras bud var av rekordformat, men det räckte inte.

För första gången någonsin står SVT utanför sändningsrätten till OS. Desto större är glädjen hos MTG.

"Ett förtroende från IOK"

- Vi har fått förtroendet av IOK att ta hand om detta prestigeuppdrag. Olympiska Spelen är en enormt stark och högt uppskattad sporträttighet och är en stor ära att förädla den för landets TV-tittare, säger MTG:s Sverigechef Manfred Aronsson i ett pressmeddelande.

Vi har Sveriges största TV-sportredaktion som redan i dag direktsänder över 5 000 timmar sport per år, och som dessutom har vunnit pris för sin sportbevakning.

Totalt erbjuder MTG tolv svenska TV-kanaler utöver Viaplay, vilket möjliggör för mer OS-sändningar än någonsin tidigare.
- Fler än 9 av 10 svenskar har tillgång till våra fria TV kanaler. De stora händelserna och allt av högt nationellt intresse kommer att göras tillgängligt utan kostnad för TV-tittarna, säger Manfred Aronsson.

I alla kanaler

Förutom TV-kanalerna blir spelen även tillgängliga på Viaplay, som är en komplett tjänst för TV, sport och film online. Viaplays innehåll kan man ta del av via antingen en dator eller mobila enheter såsom smartphones och surfplattor.

- Kombinationen av alla våra kanaler och Viaplay gör att landets TV-tittare kommer att kunna få sitt lystmäte av OS, säger Manfred Aronsson.

I avtalet ingår även tillgång till programinnehåll från de olympiska spelens arkiv. Det utförliga arkivet av OS-innehåll kommer att inkluderas som en del av regelbundna program med höjdpunkter och profiler för att marknadsföra spelen och direktsändningarna.

Har också radiorättigheter

MTG har också tillgång till de icke exklusiva svenska radiorättigheterna för båda spelen.

Vinter-OS 2014 arrangeras mellan den 7 och 23 februari 2014 i Sotji, beläget i vid Svarta Havet i Södra Ryssland, i nybyggda anläggningar.

Sommar-OS 2016 arrangeras mellan den 5 och 21 augusti 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien i fyra olika områden i staden, välkända platser som Copacabana och Maracana.

Ett nederlag som svider

Hos SVT beklagar vd:n Eva Hamilton, att kampen är förlorad. Hon avslöjar också:

- Vi har sträckt oss mycket långt, längre än någonsin tidigare. Men IOK valde att sälja rättigheterna till en sportagent, som styckat upp de olympiska spelen i olika paket.

- Nu finns det risk för att stora delar av OS blir en betal-tv-produkt.

"Ännu tråkigare för TV-publiken"

Hamilton betonar också:

- Det är tråkigt för SVT och ännu tråkigare för den svenska idrottsintresserade publiken.

Per Yng är SVT-Sportens chef som tvingas konstatera att redaktionens främsta uppdrag upphör.

"Ska göra ett kanonjobb i London"

- Nu tar vi sikte på att göra ett kanonjobb på OS i London nästa sommar, där SVT har ensamrätt.

Han tillägger:

- Hos oss finns det alltid en plan B och C. Vi tänker fortsatt bevisa att vi kan ge den svenska publiken ett starkt sportutbud.

Sigge (inte verifierad)

tis, 2011-06-21 10:45

1. Huvudlöst

Protestera mot att OS sänds i MTG genom att skriva under denna namninsamling! http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5690

kent (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:45

2. OS

Inte med de politiker vi har idag, vad har de gjort för idrotten mer än pratat. Det enda som hjälper är att rösta med fötterna, alltså titta inte på reklameländet. Själv har jag många kanaler men zappar konsekvent till annan när reklamen kommer. så gör även alla jag känner. Undrar när reklamköparna fattar detta. PS röstar även med fötterna vid val till riksdag och kommun. Det kvittar vem du väljer, allt bestäms i slutna rum.

kent (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:46

3. Sigge

lägg ut rätt länk

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.