Patrik tillbaka vid brottsplatsen

Utåt var Patrik Sjöberg och Viljo Nousiainen ett radarpar som slog världen med häpnad, men bakom fasaden pågick tränarens skräckregim. Nu har Patrik återvänt till platsen för övergreppen.

I ”Livet blir bättre” i TV3 i kväll, onsdag, berättade Patrik Sjöberg om hur han utsattes för omfattande sexövergrepp av sin höjdhoppstränare i sin ungdom.

En sannsaga med en baksida

Patriks karriär blev en glimrande sannsaga med VM-guld och världsrekord, men idag säger Patrik att han gärna hade avstått från framgångarna.

- Om jag kunnat resa tillbaka i tiden hade jag valt att inte bli höjdhoppare, säger Sjöberg.

I premiäravsnittet av TV3:s nya serie begav sig Patrik Sjöberg tillsammans med programledaren Renée Nyberg Slottsskogsvallen. En plats där Viljo Nousiainen uppges ha utsatt honom för övergrepp.

"En ond människa"

- Viljo var en ond människa, det är inte värt det jag fick utstå, nu är det som det är, det går inte att ändra.

I programmet visas också hur Patrik Sjöberg besöker den lägenhet där han bodde mycket tillsammans med Viljo. Gamla minnen återvände.

- Det känns så där att komma tillbaka hit.

Många har det tufft

Men han vill inte dölja något. Patrik Sjöberg vill ställa upp för andra ungdomar i en liknande situation.

Många barn får en tuff start i livet, där de växer upp med mobbning, övergrepp, missbrukande föräldrar eller rädslan för att leva öppet som homosexuella. Ibland är starten så tuff att det handikappar dem socialt.

Ett av sju svenska barn utsätts för våld i hemmet, mer än 11 000 barn mobbas dagligen, och varje år tar 50 barn livet av sig. Det är nästan ett barn i veckan.

"Ge inte upp..."

I värsta fall går det så långt att barn funderar på att ta sina liv. I den här programserien är budskapet enkelt: Ge inte upp, livet blir bättre.

I ”Livet blir bättre” tar sex kända svenskar med tittarna på en resa tillbaka i tiden, en resa till svåra uppväxter med övergrepp, missbrukande föräldrar och rädsla för att vara sexuellt avvikande.

Men det är också en berättelse om hur de har lyckats vända sina motgångar till styrka. Deras gemensamma mål är att förmedla hopp till utsatta barn.

Tre idrottare

I programserien möter Renée Nyberg ett antal kända svenskar som berättar sina djupt personliga historier om smärtsamma erfarenheter som barn. Men de berättar också att livet blev bättre till sist.

Några av dem som medverkar är tre idrottare, Patrik Sjöberg, Emma Igelström, Anton Hysén samt tre personer kända från underhållningsbranschen, Sanna Bråding, Dogge Doggelito och Jessica Andersson.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.