Åsa skriver om SVT:s jättesatsning i OS

Åsa Edlund Jönsson, 39, är projektledare för SVT:s jättelika satsning vid OS i London. Det handlar om 16 timmar långa arbetsdagar med ett ständigt högt tempo och frågor angående toalettpapper, kommentatorsschema, transporter, studiogäster till webblive och ytterligare femtioelva ärenden. Om det och mycket annat har Åsa skrivit speciellt för Idrottens Affärer.
SVT:s OS-studio är beläget i ett hus av byggnadsställningar. Här leder André Pops,Marie Lehmann och Yvette Hermundstad sändningarna med gäster och rapporterna från alla arenor.
Annons

 

SVT gör sin största satsning någonsin utomlands när en stor stab av reportrar, programledare, tekniker, kameramän, administratörer m fl ska ansvara för över 600 timmar med direktsändning i TV och långt över 1 000 timmar via hemsidan från OS i London.

En massiv insats till en  kostnad av åtskilliga miljoner. Hur många är okänt, det vill inte SVT berätta.

Åtta parallella sändningar

- Vi har mer resurser den här gången och kan ha fler journalister och kommentatorer på plats. Dessutom ligger London mycket bättre tidsmässigt än vad Peking gjorde 2008 till exempel, säger Per Yng, sportchef på SVT.

Det handlar om så många som 150 medarbetare, 60 på plats i London och övriga hemma i Stockholm.

Som mest pågår åtta parallella sändningar samtidigt på svt.se och SVT1. Plus allt vad som förmedlas på webben.

Två år med planering

Planeringen inleddes redan 2010 och sedan dess har många timmar av förberedelser  ägnats allt från stort till litet innan den första sändning kopplades på från London.

Åsa Edlund Jönsson har en bakgrund från Canal Plus, men kom till SVT 1999 och efter några år som reporter blev hon projektledare 2005.

Vid vinter-OS i Vancouver 2010 hade hon rollen som biträdande projektledare och nu har hon yttersta ansvaret för alla sändningar.

Hennes egen dagbok

Speciellt för Idrottens Affärer har Åsa här skrivit om en vanlig dag som projektledare i London. Läs och fascineras av en tämligen annorlunda arbetstillvaro.

Åsa Edlund Jönsson och många medarbetare med henne har långa pass. Det är vanligt med uppemot 16 arbetstimmar dagligen där hon ska försöka uppehålla koncentrationen hela tiden.

- Jag är nog lugn och sansad, rak och tydlig som chef, säger hon.

Hon framhåller medarbetarna, inte minst den tekniskt ansvarige, Adde Granberg, men det finns åtskilligt många fler som bidrar till resultatet. Alla lika taggade och väl medvetna om att jobbet pågår till dess sista bilden slocknar.

När vinden ökar i styrka svajar SVT:s OS-studio på byggnadsställningarna intill Olympiastadion. Ett specialbygge där André Pops, Marie Lehman och Yvette Hermundstad befinner sig högst upp på byggnadställningar, 13 meter upp i luften. Andra studios här är KBS Korea, den “statliga” TV-stationen i Korea, NRK,  YLE och TBS Japan.

Timme för timme

Så här ser en typisk arbetsdag ut för Åsa Edlund Jönsson:

07.45 Ringer Adde Granberg, tekniskt ansvarig för OS. Vi behöver fler speakerbås på IBC under några timmar. Adde och Jan Nilsson bygger om en redigering till speakerbås och löser problemet. Johan Ejeborg får kommentera rodden off tube på IBC istället för på roddarenan, då hinner han kommentera dubbeltennis sedan också. OS är logistik på hög nivå. Ringer Stockholm och meddelar ändringar så rätt ljud och feed kommer igenom.

08.30 Buss till kontoret. Träffar Jens Lind och Per Frisell på bussen. I vanliga fall ägnas bussresan åt telefonsamtal med Stockholm och sms. Denna morgon får jag en rapport från en reportageinspelning, blir många skratt. Härligt.

09.15 Genom säkerhetskontrollen. När militären sköter denna kontroll går det supersmidigt och snabbt. Märks att dom är drillade i diciplin. När det är volontärer som står det tar det längre tid. Men det är ju bra med rigorös säkerhet.

Guldmedalj till - barnen

09.20 Stannar på posten. Postar en guldmedalj i choklad till barnen. Missar deras sommarlov denna sommar, är ju fem veckor i London. Så en guldmedalj ska dom ha!

09.30 Pratar ihop mig med planeringsredaktör Tobias Alsing. Går igenom svenskarnas spelscheman, ändringar i TV-produktionen. Läser mail. Snittar på runt 200 mejl / dag. Minst hälften av dessa kräver åtgärd, alla måste läsas. I alla miniluckor som uppstår under dagen läser jag mejl.

09.45 Får rapporter från studiogänget att toaletterna är smutsiga i kontoret på studioplattformen. Vi delar kontoret med sex andra TV-bolag och alla är inte noga med hygienen. Jag kontaktar vår studioleverantör och ber dom se till att detta blir ordnat. Någon timme senare har någon satt upp en lapp på toalettdörren: "Don´t piss on the floor..."

Sex-sju samtal med Max Bursell

10.00 Telefonmöte med Max Bursell, min förlängda arm på Stockholmsredaktionen. Vi pratar med varandra 6-7 gånger / dag. Mest handlar det om våra livesändingar. Vi sänder live i åtta kanaler under OS, drygt 100 timmar live/dag. Dessa sändningar måste placeras ut på rätt sätt i TV respektive webb. Vi vill självklart sända så många svenska insatser live som möjligt i TV-kanalerna och därför pusslas det friskt hela tiden för att få till detta. Att lottningen sker sent i många sporter gör det hela mer komplicerat. Tennislottningen kommer tex först 21.00 på kvällen och spelar svenskarna påverkar det såklart hela stora sändningsplanen. När livesändningarna sedan är planerade måste vi meddela alla ändringar till kommentatorer, tekniker, redaktonellt på sociala medier etc.

11.00 Går igenom tittarsiffror. Får en rapport varje morgon från Stockholm. Ser bra ut, miljonpublik varje kväll hittills.

11.10 Justerar schemat för online. Vi måste förstärka på kvällen. Bollar med projektledaren för online, Linn Hellstrand, som tillsammans med Max håller ställningarna i Stockholm.

Handla nya stolar på Ikea

12.00 Pratar med kvällstidningarna och annan media. Får 5-10 samtal / dag från media. Många frågor om OS-sändningarna och våra profiler. Det är stort fokus på hur SVT-teamet ser ut och vad kommentatorerna säger.

14.00 Möte med EBU. Vissa länder har fler synpunkter än andra. På tapeten denna dag är stolarna på kommentatorspositionerna som på många arenor är för låga. Detta får som konsekvens att kommentatorerna inte kan se "field-of-play" eftersom TV-monitorerna är framför. Bestäms att arrangören ska handla nya stolar på IKEA!

 

Adde Granberg är tekniskt ansvarig för alla SVT:s sändningar och har ideligen kontakt med Åsa Jönsson Edlund.

14.45 Enskilt möte med chefen för alla arenorna. Justerar dom strikta reglerna som gäller i en av våra mixade zoner. Det är oerhört viktigt med personliga kontakter i denna värld annars blir vissa frågor otroligt stora och svårlösta. Meddelar NRK och DR att jag löst frågan och att vi nu kan jobba som vi önskar. Påminner mig om att jag ska lämna över någon bra present till arenachefen vid tillfälle.

Mycket snack om logistik

15.00 Möte med OBS, den olympiska hostbroadcastern, och alla TV-bolag. Samma tid varje dag. Mycket snack om logistik och synpunkter på produktionen på olika arenor. Det är många åsikter, lika många som alla TV-kanaler.

15.02 Londonkontoret ringer. Lämnar mötet. Svenskarnas tennismatch flyttad från TV-producerad bana till icke TV-producerad bana. Går igenom detta och meddelar Stockholm. Justerar tablån, meddelar kommentatorerna, meddelar online och våra sociala medieredaktörer så dom kan meddela på Facebook , Twitter och texttv.

16.00 Diskuterar mixed zone plats med NRK. Dom vill låna vår position under handbollen. Vi har ett nära samarbete med NRK, YLE och DR både tekniskt och redaktionellt. Vi utbyter inslag och hjälper varandra med inspelningar.

Han har väntat i en timme

17.00 Cykeltempot är slut och Magnus Bäckstedt har jobbat klart i detta OS. Snackar om hur OS-perioden varit och hur framtiden ser ut. Glenn Strömberg och Chris Härenstam kommer till redaktionen. Justerar deras kommentatorsplan. Chris kör både handboll och fotboll som krockar en del.

17.30 Kajsa Bergqvist och Anders Gärderud kommer. Dom har följt OS hemma så här långt med ansluter nu när det är dags för friidrott. Går igenom arbetsplanen med Kajsa, hon ska jobba mest med Marie i mixed zone men även sitta med André Pops i studion.

18.00 Ola Bränholm sitter och väntar vid mitt skrivbord, han har försökt prata med mig i nästan en timme men tusen andra personer har också ryckt i mig. Går igenom Olas närmaste dagar, det blir både tennis, handboll och omnium för hans del.

Hinner inte med feedback

18.30 Har gympan på i bakgrunden, försöker hitta tid att se sändningar och lyssna på kommentatorer. Blir inte mycket tid till detta tyvärr. Jag får jaga ikapp detta OS tävlingsmässigt i efterhand. Mejlar redaktionen om feedback. Förklarar att vi måste hjälpas åt med detta, jag hinner inte med att komma med feedback till alla i 150 personer som jobbar i projektet.

18.43 Ringer familjen. Hittar en tvåminuterslucka. Barnen verkar nöjda, kollar på gympan.

18.45 Messar med Ebba von Sydow, ändrar i kommentatorsschemat meddelar ändringar till berörda. EBU kommer förbi, jag måste hämta personal från SVT Nyheter som saknar rätt ackreditering, fixar med ENG-team som verkar lite förvirrade.

Hoppar över avspärrningar

18.50 Träffar Pelle Nyström. Han har fixat en intervju med cykelvinnaren Wiggins. Mycket bra!

19.00 Fastnar framför Play och kollar SVT1 och badmintonskandal. Pratar samtidigt med planeringsredaktör Patric Hamsch, bollar hur planen ligger för bevakningen av dubbel trap. Landar i att vår internationella koordinator bokar upp en feedpoint efter finalen.

19.05 Går till guest pass office, teamet från SVT Nyheter väntar. Hoppar över avspärrningar för att tjäna några minuter. Fångas inte av vakter, tur!

...ska skriva dagbok till IA också

19.45 Försöker skriva dagboken till Idrottens affärer, hinner inte riktigt med. Får notera i telefonen löpande och skriva sedan.

19.50 Lyssnar på simningen i Play - ligger upp i bakgrunden. Försöker hinna över och lyssna på fotboll i SVT24 också. Älskar SVT Play och hoppas att publiken gör det också, snacka om att man är sin egen bildproducent.

20.00 Pratar roddkommentering med Johan Ejeborg. Justerar rodden för morgondagen. Meddelar alla i Stockholm. En vänlig skäl kommer förbi och frågar om han ska köpa mat, bra idé. Har inte ätit sedan frukost. Kosthållningen blir ju inte helt lyckad under ett OS. Jag får tänka på det sedan.

En lugn stund!

20.20 I telefon med Björn Folin på SOK. Han leverar gäster till vår studio. Emma Johansson och Gustav Larsson på ingång. Men Folin vill stryka chatten. Meddelar Stockholm, redaktören, Pops och online så rätt info går ut.

21.00 Första lugna stunden på dagen. Dom flesta team har lämnat redaktionen. Nu kan jag börja jobba med tablåer och skicka ut alla justeringar som samlats på gula postit-lappar på mitt skrivbord under dagen. Dricker dagens 8:e kopp kaffe. Det blir många koppar varje dag.

21.30 Försöker hålla koll på London Live medan jag jobbar. Kvällsmagasinet är så snyggt och välproducerat med bra variation med gäster och fina reportage. Träffar Lotta Fahlberg, hyllar henne för fint roddreportage. Skickar mejl till Stockholm, Stockholmsgänget får några mejl från mig också varje dag...

Den kan vi nog "stjäla"

22.00 Sitter på NRK:s kontor, kollar på deras sändning. Snygg start med kul vinjettidé, den kan vi nog "stjäla" och använda någon gång. Bestämmer mig för att åka hem tidigt idag, avslutar på kontoret med att skicka fler mejl men låter vissa saker vänta till imorgon. Är för omväxlings skull inte sist kvar på redaktionen denna kväll, ett reportageteam sitter fortfarande och klipper en story till morgondagen. Dom får stänga och släcka kontoret.

22.23 Springer till bussen, den går 22.30. Stoppas av vakter, mediabussen inställd. En buss har under eftermiddagen krockat med en cyklist och cyklisten har tragiskt omkommit. Jag tar en buss till tunnelbanan. Kommer hem 23.45. Kollar mejl, svarar på tittarfrågor på twitter.

00.30 Stänger iPad, sätter telefonerna (två stycken) på laddning. Imorgon är en annan dag.

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.