Carro en av idrottskändisarna

Årets sommarvärdar till radions P1 är presenterade. Här finns flera välkända personer för alla idrottsvänner. Som Carolina Klüft, Johan Olsson och Kim Källström. MMA-fightern Alexander ”The Mauler” Gustafsson har sagt ja liksom Janne Andersson, fotbollens nye förbundskapten.
Årets Sommar har flera idrottskändisar som värdar. En av dem är Carolina Klüft. Foto: Mattias Ahlm

 

Lars Ulrich från Metallica, Carola, rapparen Silvana Imam, artisten Anna Ternheim är några från artist och underhållningsbranschen. Blad de utvalda finns också förre statsministern Ingvar Carlsson, Malou von Sivers, José González, deckarikonen Maj Sjöwall, Magnus Uggla och Bert Karlsson. 

En flykt undan

Nog är sommar här med möten, berättelser och kunskap. Vi gillar att umgås i tanken med alla människor via radion, för många lyssnare är den stunden på dagen då verkligheten i övrigt jagas på flykt.

- Sommar är en viktig radiotradition som fångar vår samtid. Vi lever i en komplex värld där gränser raderas och människor flyr, med många parallella offentligheter som sällan kommunicerar med varandra. I en polariserad tid är behovet av kunskap, öppenhet och en mångfald av idéer större än någonsin. Sommar är en brobyggare, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1.

Sommar 2016 smygstartar på midsommarafton med en poddspecial på engelska med Lars Ulrich, trummis i Metallica. 

Karro tvekar

Caroline Klüft ser fram emot den 5 augusti.

- Men jag funderar på vad mitt program ska handlar om. Ska jag fokusera på mina prestationer och berätta om alla mina guld eller ska jag vara helt nakten inför mig själv och berätta vem jag verkigen är? Mina funderingar kommer att fortsätta i Sommar.

Janne Andersson har redan bestämt sig inför den 10 augusti:

- Jag vill berätta om varför jag vill jobba med snälla människor som gör sitt bästa och som man kan lita på.

Johan Olsson vet också vad han vill:

- Mycket skidåkning, förstås, och om hur jag började vinna när slutade att tänka på resultaten. Och om karriärens största misslyckade och hur ett av mina största felbeslut är en del i det bästa som har hänt mig.

Kim Källström vet också vad han vill:

- Jag vill ge en inblick i hur det är att vara professioell fotbollspelare. Jag ska prata om min väg från barndomens grusplaner till de största mästerskapen. Om hierarkin i omklädningsrummet och viljan att träna och kämpa för att nå mina mål.

Premiär på midsommardagen

Sommar i P1 inleds sedan traditionsenligt på midsommardagen, först ut är författaren David Lagercrantz (ni vet, han som skrev boken om/med Zlatan) och han följs av programledaren Annika Lantz. 

Yngst är 18-årige Ahmad Khan Mahmoodzada, känd från Hollywoodfilmen ”Flyga drake” och ensamkommande flykting från Afghanistan. Äldst är Kerstin Ekman, en av Sveriges mest uppskattade författare.

På USA:s nationaldag 4 juli hörs Gloria Ray Karlmark som tog strid mot hat och rasism i The Little Rock Nine, en milstolpe i den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Andra Sommarpratare är Kikki Danielsson, Alexander Bard, diplomaten och visselblåsaren Anders Kompass, Bertil Hult, grundaren av språkreseföretaget EF, författaren Klas Östergren och Bert Karlsson. Politikern Marit Paulsen medverkar liksom systrarna Kronlöf som gör Sommar tillsammans.

Allt mellan himmel och jord

Lyssnarna kommer att få höra om tatueringar och slöj-design, om robotforskning och DNA-vetenskap. Programmet samlar uppåt 1 miljon lyssnare i radion och allt fler lyssnar via podden i efterhand. 

När halva sommaren gått kommer Sveriges Radio att publicera en topp-5-lista på de mest avlyssnade Sommarvärdarna och efter hela sommaren kommer sedan en topp-10 lista att offentliggöras.

Mer information om Sommarvärdarna och vad de tänker prata om i sina program: www.sverigesradio.se/sommar

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.