"Nu ska de få veta hemma i stugorna"

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

Jessica Lindell Vikarby med sin då nyvunna bronsmedalj efter tredjeplatsen i damernas storslalom vid alpina VM i Beaver Creek. Foto: Pontus Lundahl / TT

Den 20-21 november inleds de alpina sändningarna på Viaplay och TV6, vilket också blir premiär för Jessica i den nya expertrollen.

– Det är inspirerande att få vara med och bygga upp något från början, säger hon.

"Som folk inte har en aning om"

Den före detta alpina stjärnan brinner av ambition.

– Mycket har gjorts tidigare, men det går att göra ännu mer. Jag tänker på sådant som är vardag för de aktiva, men som man hemma i stugorna inte har en aning om, säger Jessica och utvecklar:

– Hur jobbar man med skidornas stålkanter för att de ska minska friktionen? Hur är det att ge sig upp på en glaciär klockan 05.30 med fyra olika pjäxor för att kolla hårdheten på de olika underlagen?  

Jessica lyckades 2015 med vad få idrottsstjärnor är förunnat, att sluta på topp.

Janne från formel 1

– Avslutningen på karriären var verkligen höjdpunkten. Under näst sista säsongen var jag på pallen flera gånger och slutade tvåa i storslalomcupen. Och VM-bronset året efter blev grädden på moset. 

Vid sin sida under sändningarna kommer Lindell Vikarby ha den rutinerade kommentatorn Janne Blomqvist, som kanske mest är känd från Viaplays Formel 1-sändningar.

– Jag gjorde bland annat alpint på OS 2014, och känner mig trygg med sporten som faktiskt påminner en hel del om racing.  – Hon har alla egenskaper som gör en duktig expert. Målet är att ge tittarna större nördkunskap, och kasta mer ljus kring detaljer som material och underlag.

Viaplay blir vintersportens nya hemvist och erbjuder allt från NENT Groups skidsporträttigheter – reklamfritt. Samtliga tävlingar kommer att vara tillgängliga i sin helhet 48 timmar från sändningsslut räknat.

TV6 kommer att sända allt från NENT Groups längdskidåkningsrättigheter, upp till hälften av de alpina tävlingarna samt ett urval av tävlingarna i freestyle och backhoppning.

V Sport-kanalerna ska också sända en stor del från NENT Groups vintersporträttigheter.

Fakta, Nent Groups nya vintersport-profiler

 

Johanna Ojala, programledare

Peter Jihde, programledare

Johan Olsson, längdskidåkningsexpert

Frida Hansdotter, alpin expert

Lovisa Giertta, programledare/reporter

Per Forsberg, kommentator längdskidåkning

Anna-Karin Strömstedt, längdskidåkningsexpert

Ludvig Holmberg, reporter

Jessica Lindell Vikarby, alpin expert

Janne Blomqvist, alpin kommentator

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.