Ett ja, och kaos uppstår

Tredje gången gillt? På onsdag avgörs det om Örebro SK är ett allsvenskt lag eller ej. Om närkingarna plötsligt får medvind uppstår ett kaos.
Fotbollförbundets licensnämnd respektive appellationsnämnd har sagt nej till ÖSK.
Nu är turen kommen till riksidrottsnämnden, RIN.
I fotbollförbundet är ordföranden själv, Lars-Åke Lagrell, lite frågande. Tänk om Rin ger ÖSK rätt…
- Då vet jag inte vad som händer, medger Lagrell
Assyriska har redan fått klartecken till ÖSK:s plats i allsvenskan.
RIN sammanträder för att besluta om ÖSK ska få prövningstillstånd. Och med en dom om att ett fel har begåtts i processen, som två gånger lett till att klubben blivit av med både elitlicens och den allsvenska platsen, blir det synnerligen besvärande för förbundet.
- För mig är det självklart att Örebro SK kan överklaga till RIN. Nu ska RIN kontrollera att nämnderna som tog besluten agerade i enlighet med våra egna bestämmelser, säger ordförande Lars-Åke Lagrell i Aftonbladet.
Beviljas ÖSK resning och möjlighet till krav på fortsatt allsvenskt spel uppstår rena virrvarret eftersom en liknande situation aldrig tidigare har inträffat och därmed saknas praxis.
- Om det ska göras några förändringar i seriesammansättningen så är det bara ett extrainkallat representantskapsmöte som kan fatta det beslutet, säger Lagrell.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.