Ringholm medger misstag

Enskede IK är klubben i förre finansministern Bosse Ringholms hjärta. I våras avgick han som ordförande. Men nu kommer tiden i kapp honom då det avslöjas att skattfusk har förekommit i föreningen.
Skatteverket bekräftar för Ekot att ett omfattande skattefiffel har skett i Enskede IK, där dåvarande finansministern, Bosse Ringholm, var ordförande samtidigt som han också var finansminister.

Bosse Ringholm har tidigare konfronterats med de här uppgifterna, men då tillbakavisat alla påståenden om fusk.

Hela undersökningen inleddes när Enskede IK hade missat att betala reklamskatt trots stora reklamintäkter.

Nu presenteras nya fakta som visar att 950 000 kronor har undanhållits från beskattning av föreningen.

Det är skatteverkets revision från åren 2000-2004 som har grävt fram fakta som visar att det har förekommit svarta löner till såväl tränare som spelare.

Vidare har föreningen oredovisade pensionsavtal och sponsoravtal. Vid revisionen upptäcktes också hur löneutbetalningar har bokförts som reseersättningar. I kontrakt har just resor fått förutbestämda belopp och det finns inte heller några verifikationer redovisade.

Bosse Ringholm har varit ordförande i 15 år i Enskede IK. Han har vid avslöjandena dels inte velat vidkännas uppgifterna och dels förklarat att det rörde sig om ett internt missförstånd och att problemet rättats till.

Men nu har Skatteverket funnit ytterligare avtal som klubben låtit bli att redovisa och det handlar om belopp om minst en halv miljon kronor.

I Ekot på tisdagen medgav Bo Ringholm vissa felaktigheter i hanteringen i Enskede IK:

- Dels är det ett fel som har begåtts rent administrativt när det gäller deklarationen, dels är det en diskussion mellan Skatteverket och Enskede IK om reseersättningar och om sponsorsintäkter.

- Det här är en förening med 2.500 medlemmar och 400 ledare och det här handlar om ett 20-tal ledare vars reseräkningar inte blivit godkända av Skatteverket, säger Ringholm.

Om sitt eget ansvar tycker han:

- Finansministern satt inte och granskade varje reseräkning, och det kan man i efterhand säga att det borde han kanske ha gjort, men vi hade andra personer som skulle granska reseräkningarna.

Skatteverkets beräknar att fotbollsklubben har undanhållit 950 000 kronor från beskattning under åren 2000-2004. Därav 240 000 som bedöms som svarta löner och utbetalats som reseersättningar.
Ringholm undviker att svara på frågan om han bör avgår som minister.

- Jag tycker definitivt att det här inte är bra för klubben, och inte för mig heller naturligtvis, att vi inte haft bättre kontroll på en del reseräkningar och en del av de underlag för reklamskatt som vi borde haft. Vi har lärt oss en läxa, säger Bosse Ringholm till Ekot.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.