Ringholm medger misstag

Enskede IK är klubben i förre finansministern Bosse Ringholms hjärta. I våras avgick han som ordförande. Men nu kommer tiden i kapp honom då det avslöjas att skattfusk har förekommit i föreningen.
Skatteverket bekräftar för Ekot att ett omfattande skattefiffel har skett i Enskede IK, där dåvarande finansministern, Bosse Ringholm, var ordförande samtidigt som han också var finansminister.

Bosse Ringholm har tidigare konfronterats med de här uppgifterna, men då tillbakavisat alla påståenden om fusk.

Hela undersökningen inleddes när Enskede IK hade missat att betala reklamskatt trots stora reklamintäkter.

Nu presenteras nya fakta som visar att 950 000 kronor har undanhållits från beskattning av föreningen.

Det är skatteverkets revision från åren 2000-2004 som har grävt fram fakta som visar att det har förekommit svarta löner till såväl tränare som spelare.

Vidare har föreningen oredovisade pensionsavtal och sponsoravtal. Vid revisionen upptäcktes också hur löneutbetalningar har bokförts som reseersättningar. I kontrakt har just resor fått förutbestämda belopp och det finns inte heller några verifikationer redovisade.

Bosse Ringholm har varit ordförande i 15 år i Enskede IK. Han har vid avslöjandena dels inte velat vidkännas uppgifterna och dels förklarat att det rörde sig om ett internt missförstånd och att problemet rättats till.

Men nu har Skatteverket funnit ytterligare avtal som klubben låtit bli att redovisa och det handlar om belopp om minst en halv miljon kronor.

I Ekot på tisdagen medgav Bo Ringholm vissa felaktigheter i hanteringen i Enskede IK:

- Dels är det ett fel som har begåtts rent administrativt när det gäller deklarationen, dels är det en diskussion mellan Skatteverket och Enskede IK om reseersättningar och om sponsorsintäkter.

- Det här är en förening med 2.500 medlemmar och 400 ledare och det här handlar om ett 20-tal ledare vars reseräkningar inte blivit godkända av Skatteverket, säger Ringholm.

Om sitt eget ansvar tycker han:

- Finansministern satt inte och granskade varje reseräkning, och det kan man i efterhand säga att det borde han kanske ha gjort, men vi hade andra personer som skulle granska reseräkningarna.

Skatteverkets beräknar att fotbollsklubben har undanhållit 950 000 kronor från beskattning under åren 2000-2004. Därav 240 000 som bedöms som svarta löner och utbetalats som reseersättningar.
Ringholm undviker att svara på frågan om han bör avgår som minister.

- Jag tycker definitivt att det här inte är bra för klubben, och inte för mig heller naturligtvis, att vi inte haft bättre kontroll på en del reseräkningar och en del av de underlag för reklamskatt som vi borde haft. Vi har lärt oss en läxa, säger Bosse Ringholm till Ekot.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.