Ringholm medger misstag

Enskede IK är klubben i förre finansministern Bosse Ringholms hjärta. I våras avgick han som ordförande. Men nu kommer tiden i kapp honom då det avslöjas att skattfusk har förekommit i föreningen.
Skatteverket bekräftar för Ekot att ett omfattande skattefiffel har skett i Enskede IK, där dåvarande finansministern, Bosse Ringholm, var ordförande samtidigt som han också var finansminister.

Bosse Ringholm har tidigare konfronterats med de här uppgifterna, men då tillbakavisat alla påståenden om fusk.

Hela undersökningen inleddes när Enskede IK hade missat att betala reklamskatt trots stora reklamintäkter.

Nu presenteras nya fakta som visar att 950 000 kronor har undanhållits från beskattning av föreningen.

Det är skatteverkets revision från åren 2000-2004 som har grävt fram fakta som visar att det har förekommit svarta löner till såväl tränare som spelare.

Vidare har föreningen oredovisade pensionsavtal och sponsoravtal. Vid revisionen upptäcktes också hur löneutbetalningar har bokförts som reseersättningar. I kontrakt har just resor fått förutbestämda belopp och det finns inte heller några verifikationer redovisade.

Bosse Ringholm har varit ordförande i 15 år i Enskede IK. Han har vid avslöjandena dels inte velat vidkännas uppgifterna och dels förklarat att det rörde sig om ett internt missförstånd och att problemet rättats till.

Men nu har Skatteverket funnit ytterligare avtal som klubben låtit bli att redovisa och det handlar om belopp om minst en halv miljon kronor.

I Ekot på tisdagen medgav Bo Ringholm vissa felaktigheter i hanteringen i Enskede IK:

- Dels är det ett fel som har begåtts rent administrativt när det gäller deklarationen, dels är det en diskussion mellan Skatteverket och Enskede IK om reseersättningar och om sponsorsintäkter.

- Det här är en förening med 2.500 medlemmar och 400 ledare och det här handlar om ett 20-tal ledare vars reseräkningar inte blivit godkända av Skatteverket, säger Ringholm.

Om sitt eget ansvar tycker han:

- Finansministern satt inte och granskade varje reseräkning, och det kan man i efterhand säga att det borde han kanske ha gjort, men vi hade andra personer som skulle granska reseräkningarna.

Skatteverkets beräknar att fotbollsklubben har undanhållit 950 000 kronor från beskattning under åren 2000-2004. Därav 240 000 som bedöms som svarta löner och utbetalats som reseersättningar.
Ringholm undviker att svara på frågan om han bör avgår som minister.

- Jag tycker definitivt att det här inte är bra för klubben, och inte för mig heller naturligtvis, att vi inte haft bättre kontroll på en del reseräkningar och en del av de underlag för reklamskatt som vi borde haft. Vi har lärt oss en läxa, säger Bosse Ringholm till Ekot.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen