Lithner struntar i kritiken

IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson släpptes från häktet på torsdagen efter tre dagars polisförhör. Misstankarna kvarstår om grovt skattebrott och vice chefsåklagare Lars Lithner funderade länge på att häkta Persson. Samma Lithner tillbakavisar samtidigt kritiken mot hans bryska metoder. Samtidigt kommer också rapporter om att misstankar riktas mot Elfsborg.
Han har tagit del av den kritik som riktas mot honom och ekobrottsmyndigheten.

- Vi talar inte om en förseelse utan om grovt skattebrott med ett minimistraff på sex månaders fängelse. Jag kan inte behandla en känd idrottsklubb annorlunda än näringslivet och för den delen andra skattskyldiga.

Mats Perssons advokat Per E Samuelsson står fast vid att hans klient fått en burdus behandling::

- Åklagaren har helt i onödan gått fram i sjumilastövlar. Nu är i fall Mats glad efter att ha sluppit ut ur arresten. Han önskar inte ge några kommentarer utan hänvisar till klubben, som handlagt alla ekonomiska frågor.

Lars Lithner vill inte kommentera rubriceringen på brottsmisstankarna, men alla upgifter säger att det handlar om en så kallad sign-on-bonus till Stefan Selakovic. Lithners enda kommentar:

- Generell kan jag säga att tillämpningen av så kallad artistskatt för bland annat idrottsmän är helt okontroversiell.

Var Stefan Selakovic i Sverige eller kvar i Holland när han tog emot sin övergångsbonus av IFK Göteborg? Det är den avgörande frågan i brottsutredningen.

Om Selakovic inte ansågs vara stadigvarande boende i Sverige vid det aktuella tillfället behöver han bara betala artistskatt på 15 procent, och IFK Göteborg befrias helt från att betala sociala avgifter. En lösning som båda parter önskar och där IFK kollade med expertis och fick klartecken.

- Det finns oklarheter för hur man ska se på det rättsligt. Eftersom tolkningen är oklar får man se på det här från fall till fall, säger Per Swanström.

IFK gjorde en första förskottsbetalning, en så kallad sign-on-bonus eller övergångsbonus, till Selakovic i början av januari Enligt Aftonbladet var Selakovic troligen i Sverige från och med den 19 december, då hans son föddes i Varberg. Han lär sedan ha firat jul och nyår i Sverige och återkom inte till Heerenveen förrän den 6 januari.

Övergången från holländska Heerenveen till IFK Göteborg blev klar den 10 januari. Selakovic sambo och son folkbokfördes i Varberg den 21 januari, Stefan själv den 4 april, allt enligt TT.

- Det är när själva vistelsen i Sverige inleds som är betydelsefull, inte när personen i fråga har folkbokfört sig, säger Per Swanström till Aftonbladet.

Och även om Selakovic skulle ha befunnit sig utomlands, kan det också räcka med om Selakovics familj anses vara stadigvarande boende i Sverige.

- Det är också viktigt om en person har vad som kallas väsentlig anknytning till Sverige. Till exempel att man har sin näringsverksamhet eller sin familj i Sverige, förklarar Per Swanström.

Även Elfsborg ska granskas av ekobrottsmyndigheten för oklara skatteaffärer. Klubbens ledande personer ska förhöras i nästa vecka.

I Borås använder inte polis och åklagare samma tuffa metoder som i Göteborg. Ekobrottsmyndigheten i Göteborg kom med poliser och stort pådrag hem till klubbdirektören Mats Persson och spelaren Stefan Selakovic. I Borås kallas de aktuella personerna med ett brev.

- Vi springer inte ut och hämtar in folk för sådant här. Vi har alla papper redan och vill nu bara prata med de inblandade, säger Jan Andersson, chef för ekobrottsmyndigheten i Borås, till TT.

Precis som i Göteborg handlar det om misstänkt grovt skattebrott. Enligt uppgift har inte klubben betalat tillräckligt med reklamskatt under 2001 och 2003 och dels underkänns vinns transaktioner när Fredrik Berglund flyttade till den holländska klubben Roda och Anders Svensson till brittiska Southampton. Klubben betalade inte skatt eller sociala avgifter vid utbetalningar till spelare.

Skatteverket har påpekat för Anders Svensson att han inte tog upp betalningen från Elfsborg som inkomst i deklarationen. Han slapp dock straffskatt, eftersom skattemyndigheterna menade han inte haft uppsåt att fuska.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.