"Foppas" miljoner räddar golfbanan

Peter Foppa Forsberg och hans pappa Kent räddar Veckefjärdens golfbana genom betala in 11 miljoner.
Annons


– Antingen bidrar vi med mer ideella insatser, eller så blir det att betala högre årsavgifter, konstaterade Kent Forsberg på Tvillingsta AB:s årsstämma.

Varpå Kent, som är aktiebolagets ordförande, avslöjade att familjen Forsberg, som han uttryckte det, tillför ett villkorat aktieägartillskott om 10 720 000 kronor.

Medlemmarna applåderar och pustar ut. Därmed räddas klubben och verksamheten efter ett år där vädret och besökarna svek Veckefjärdens golfbana.

Familjen Forsberg, främst sonen Peters hockeymiljoner, har skapat banan och står till stor del bakom finansieringen. Men från det att banan öppnade med besök av ”Foppa” själv och en rad kändisar har verksamheten gått med underskott.

Budgeten har inte kunnat uppfyllas - 2004 skilde 2,4 miljoner och ifjol saknades 1,2 miljoner. Det innebar att underskottet har förstorats för varje år. Med ett minus om 3 miljoner för 2005 uppstod ett totalt underskott om hotfulla 9 276 567 kronor.

Tur då att klubben har sådana medlemmarna som Forsbergarna. De elva nya miljonerna borgar för en fortsättning – och förhoppningen är att få bättre styrning på verksamheten.

– Gemensamt för samtliga år är att inkomsterna har varit för små. Kostnaderna tycker jag att vi har haft ganska bra koll på slutet, sa Tvillingstas vd Anders Westman till Örnsköldsviks Allehanda.

Färre greenfeespelare, allmänt minskat intresse, sämre väder och därmed en sämre bana – skälen är många till att intäkterna inte har blivit enligt förhoppningarna.

Försäljningen av aktier har därtill upphört helt. Att ett 70-tal 45 000-kronorsaktier inte har sålts slår hårt med budgeten. Nu ska Tvillingsta marknadsföra ett erbjudande om att köpa en spelrätt utan tvånget att också betala för en aktie. Det innebär att en golfspelare för enbart en tusenlapp mer än aktieägarna i årsavgift kan köpa en spelrätt.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.