- Kräv en egen idrottsminister

En kropp och en själ som mår bra är en förutsättning för allt. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen. Idrotten får en halv miljard kronor extra och studieförbundet får en fördubbling av årligt anslag i den nya statsbudgeten, men ändå ifrågasätts regeringens vilja att uppskatta idrotten.
Annons
”En kropp och en själ som mår bra är en förutsättning för allt. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”.

Idrotten får en halv miljard kronor extra och studieförbundet får en fördubbling av årligt anslag i den nya statsbudgeten, men ändå ifrågasätts regeringens vilja att uppskatta idrotten. 

Sydsvenska Dagbladets Åke Stolt anser att det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar, och betonar samtidigt att politikerna inte ska detaljstyra vad idrottsrörelsen skall göra med sina pengar. Han skriver också: ”Jag har länge slagits för idrotten som ett vidare begrepp, idrotten integrerad i samhället och som ett redskap att använda till mycket.
Idag är det lätt att se hur idrotten naturligt nästlar sig in i hälsofrågorna, skolan, integrationen, jämställdheten, juridiken (våldet, bevakningen), finanserna, turismen, infrastrukturen, sociala frågor.
Idrotten är stor, berör ett par miljoner människor, genererar arbetstimmar som skulle kosta miljardbelopp”.
 

I den nya budgeten får idrottsrörelsen 500 miljoner kronor i en särskild satsning och Riksidrottsförbundets Karin Mattsson menar:

- Satsningen har blivit större än väntat. 500 miljoner per år är en avsevärd förstärkning, säger Karin Mattsson.
Därtill får idrottens eget studieförbund Sisu Idrottsutbildarna 140 miljoner kronor per år, därtill direkt till egen förvaltning och inte som tidigare via Folkbildningsrådet.
- Det här gör att vi får väldigt mycket mer pengar då vi hade 68 miljoner detta år. Samtidigt är det också kopplat till stora förväntningar när det gäller nya insatser, säger Rolf Carlsson, ordförande i Sisu Idrottsutbildarna.

Alliansen utlovar 500 miljoner i en särskild satsning under det första verksamhetsåret samtidigt som det ordinarie anslaget på drygt 445 miljoner kronor kvarstår. Dessutom gäller även det lokala aktivitetsstödet om cirka 560 miljoner kronor.
- Det är bra att regeringen i budgetpropositionen visar att de menar allvar med inriktningen som gavs i regeringsförklaringen och ser idrotten som den viktiga resurs och kraft i samhället som den är. Med betoningen på vår fria och självständiga roll kan vi förhoppningsvis förvänta oss förtroendet att avgöra hur resurserna till idrotten gör bäst nytta, säger Karin Mattsson.

- Det är bra att regeringen tydligt markerar fortsatt stöd för våra OS-förberedelser och satsningen på talanger. Det är också bra att man fullföljer löftet från valrörelsen att utöka pengarna för särskilda satsningar med 100 miljoner per år. Samtidigt trycker man starkt på idrottens egen förmåga att bestämma hur pengarna ska användas, tycker Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

Åke Stolt påvisar möjligheterna med idrotten och närheten till beslutsfattarna: ”Det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar. En bra regering med en klok, modern och vidsynt idrottsminister kan använda idrottens kraft till vad den vill. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”. 

Åke Stolt påvisar möjligheterna med idrotten och närheten till beslutsfattarna: ”Det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar. En bra regering med en klok, modern och vidsynt idrottsminister kan använda idrottens kraft till vad den vill. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”. 

Stolt hävdar också att ”skolan och idrotten kan - det är jag helt övertygad om - tillsammans åstadkomma underverk om skolans ledare är starka nog att kräva att idrottens ”infiltratörer” också tar hand om de mindre talangfulla, de som behöver motionen bäst.

 

Läs Åke Stolts hela krönika

  

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.