Idrotten förlorar miljoner på fusket

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

Han skräder inte orden, och ser dessa tjänster som ett verkligt hot mot idrottens finansiering. IPTV möjliggör för konsumenter att följa sina favoritlag, utan tillstånd från rättighetsinnehavare, som Telia / TV 4.

-Tafatta åklagare driver inte dessa ärenden, här ses mellan fingrarna och marknaden för tjänsten växer hela tiden. Ja, jag vet att rättsväsende och polis är hårt belastat, men rättighetsfrågan är av ödeskaraktär för hela idrottsrörelsen.

krävs attitydsförändring

-Här måste idrotten, förbund och centrala organisationer som RF, SOK och Parasporten arbeta för en attitydförändring hos allmänheten, hos den grupp som konsumerar idrott i TV-rutan. 

-I den bransch som jag representerar arbetats ständigt med  att stoppa IPTV på teknisk väg. Så här långt har vi inte funnit några tekniska lösningar, meddelar Stefan Backman.

I juli i år dömes två män som såldes IPTV, till minst 5 000 kunder, till två och ett halvt års  fängelse vardera. De ska också betala 114 miljoner kronor i skadestånd till TV 4, Discovery och ViaPlay. Domen anses markera ett viktigt steg i kampen mot illegal TV.

Organiserade brottsligheten styr

-Jag tycker rättsväsendet kan göra mycket mer, och prioritera upp arbetet mot IPTV.  Rättsfall visar att det ytterst är den organiserade brottsligheten som styr den här olagliga verksamheten.

-Alla de som använder IPTV måste inse att de göder brottslighet – och den lokala idrottsklubben är förlorare, i form av minskade rättighetsersättningar, avslutar Stefan Backman.

Att marknadskartan för idrottens medierättigheter har ritats om var panelen överens om. Tidigare års överbud tillhör historien, SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, företräddes av Jessica Linnman, kommerisell chef. Säsongen 2025-2026 blir det sista inom nuvarande avtalsram. Bland fotbollens elitklubbar är fruktan stor att TV-kakan kommer minska rejält.

-Jag vill ändå vara optimist, se nya möjligheter och bättre möta våra konsumenters önskemål, sade hon.

Tidigare TV 4-chefen Jan Scherman tror i en TT-intervju att lösningen är att TV-bolagen närmar sig varandra, och ser till konsumentens bästa i stället för sig själva.

Han kallar det ”sublicensiering” och pekar på SvT och TV 4:s uppgörelse om rättigheter från OS I Milano/Cortina 2026.

-Här är det till och med icke kommersiell aktör som samarbetar med en kommersiell aktör. I dag är det annars koncernegoism som styr, menar Jan Scherman.

-De etablerade bolagen är stressade över att den  klassiska affärsmodellen inte håller, avslutar Jan Scherman.

'TV-bolagen inte lika köpsugna

Fotbollkanalens chefredaktör Olof Lundh och något av avtalsguru i den här branschen avslöjade att UEFA, den europeiska fotbollsorganisationen hade stora svårigheter att sälja slutspelet i Europa League och Conference League med svensk lagen  Djurgården, Elfsborg och Häcken.

-Först i det fjärde försöket gick det komma överens med Disney Plus som rättighetspartner. Det visar att marknaden krymper,  fastslog Olof Lundh.

SHL-ishockeyns guldkantade avtal med TV 4, det vill säga Telia, går ut efter säsongen 2026-2030.   När det skrevs i november 2020 bedömdes avtalet vara värt fem miljarder kronor och garanterar de 14 SHL-lagen cirka 50 miljoner kronor årligen.

Det har beskrivits som det bästa avtalet någonsin inom svensk idrott. Vad säger marknaden vid kontraktets utgång eller hur ser marknaden ut om tio år? 

Blir idrottsavtalen som musik tjänsten Spotify i framtiden? Frågan ställdes och blev hängande i luften. 

Olof Lundh var helt avvisande men Stefan Backman var inte lika katergorisk.

-Varför inte, om vi i Telia har plattformen!

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.