Idrotten förlorar miljoner på fusket

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

Han skräder inte orden, och ser dessa tjänster som ett verkligt hot mot idrottens finansiering. IPTV möjliggör för konsumenter att följa sina favoritlag, utan tillstånd från rättighetsinnehavare, som Telia / TV 4.

-Tafatta åklagare driver inte dessa ärenden, här ses mellan fingrarna och marknaden för tjänsten växer hela tiden. Ja, jag vet att rättsväsende och polis är hårt belastat, men rättighetsfrågan är av ödeskaraktär för hela idrottsrörelsen.

krävs attitydsförändring

-Här måste idrotten, förbund och centrala organisationer som RF, SOK och Parasporten arbeta för en attitydförändring hos allmänheten, hos den grupp som konsumerar idrott i TV-rutan. 

-I den bransch som jag representerar arbetats ständigt med  att stoppa IPTV på teknisk väg. Så här långt har vi inte funnit några tekniska lösningar, meddelar Stefan Backman.

I juli i år dömes två män som såldes IPTV, till minst 5 000 kunder, till två och ett halvt års  fängelse vardera. De ska också betala 114 miljoner kronor i skadestånd till TV 4, Discovery och ViaPlay. Domen anses markera ett viktigt steg i kampen mot illegal TV.

Organiserade brottsligheten styr

-Jag tycker rättsväsendet kan göra mycket mer, och prioritera upp arbetet mot IPTV.  Rättsfall visar att det ytterst är den organiserade brottsligheten som styr den här olagliga verksamheten.

-Alla de som använder IPTV måste inse att de göder brottslighet – och den lokala idrottsklubben är förlorare, i form av minskade rättighetsersättningar, avslutar Stefan Backman.

Att marknadskartan för idrottens medierättigheter har ritats om var panelen överens om. Tidigare års överbud tillhör historien, SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, företräddes av Jessica Linnman, kommerisell chef. Säsongen 2025-2026 blir det sista inom nuvarande avtalsram. Bland fotbollens elitklubbar är fruktan stor att TV-kakan kommer minska rejält.

-Jag vill ändå vara optimist, se nya möjligheter och bättre möta våra konsumenters önskemål, sade hon.

Tidigare TV 4-chefen Jan Scherman tror i en TT-intervju att lösningen är att TV-bolagen närmar sig varandra, och ser till konsumentens bästa i stället för sig själva.

Han kallar det ”sublicensiering” och pekar på SvT och TV 4:s uppgörelse om rättigheter från OS I Milano/Cortina 2026.

-Här är det till och med icke kommersiell aktör som samarbetar med en kommersiell aktör. I dag är det annars koncernegoism som styr, menar Jan Scherman.

-De etablerade bolagen är stressade över att den  klassiska affärsmodellen inte håller, avslutar Jan Scherman.

'TV-bolagen inte lika köpsugna

Fotbollkanalens chefredaktör Olof Lundh och något av avtalsguru i den här branschen avslöjade att UEFA, den europeiska fotbollsorganisationen hade stora svårigheter att sälja slutspelet i Europa League och Conference League med svensk lagen  Djurgården, Elfsborg och Häcken.

-Först i det fjärde försöket gick det komma överens med Disney Plus som rättighetspartner. Det visar att marknaden krymper,  fastslog Olof Lundh.

SHL-ishockeyns guldkantade avtal med TV 4, det vill säga Telia, går ut efter säsongen 2026-2030.   När det skrevs i november 2020 bedömdes avtalet vara värt fem miljarder kronor och garanterar de 14 SHL-lagen cirka 50 miljoner kronor årligen.

Det har beskrivits som det bästa avtalet någonsin inom svensk idrott. Vad säger marknaden vid kontraktets utgång eller hur ser marknaden ut om tio år? 

Blir idrottsavtalen som musik tjänsten Spotify i framtiden? Frågan ställdes och blev hängande i luften. 

Olof Lundh var helt avvisande men Stefan Backman var inte lika katergorisk.

-Varför inte, om vi i Telia har plattformen!

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.