Boltic-Göta hotas av konkurs

Bandyklubben Boltic-Göta är illa ute. Klubben betalar inte skulderna och därför vill kronofogdemyndigheten i Karlstad lämna in en konkursansökan. – Det är inga problem alls, anser ändå Göran Svensson, ordförande i Boltic-Göta.

Bandyklubben Boltic-Göta är illa ute. Klubben betalar inte skulderna och därför vill kronofogdemyndigheten i Karlstad lämna in en konkursansökan. – Det är inga problem alls, anser ändå Göran Svensson, ordförande i Boltic-Göta. 

Boltic-Göta har en skuld på 109 369 kronor för kvarvarande skatteinbetalningar, och en annan minuspost om 38 000 kronor till ett byggföretag. Det är dessa två som äventyrar framtiden för föreningen.Klubbens trassliga ekonomi har länge varit känd och vid nyåret gick kronofogdens tidsfrist ut. Den första tidsfristen, ska betonas.

För även om myndigheterna har konstaterat att klubben saknar tillgångar har en handläggare gått med på en ny andhämtningspaus. Den 31 januari ska de 109 369 kronor vara betalda, annars blir hotet överhängande akut.

De ansvariga i klubben har levt under tuff press en längre tid. Ansträngningarna har dock gett resultat och därför ser ordförande Göran Svenssons ljusningar mitt i mörkret.Men den gamla mästarklubben har hamnat i en ond cirkel. Tidigare har materialleverantören Kosa krävt BolticGöta på ett sexsiffrigt belopp för grovt kontraktsbrott.

 

- Kontraktet med Kosa var en rävsax, och enligt vår advokat kunde vi bryta det, har klubbens Jonas Aronsson bestämt hävdat. Det var spelaren och tillika klubbdirektören Daniel Svedberg som reagerade och betraktade avtalet med Kosa som omöjligt.

- Vi fick gratis långkalsonger och badtofflor med mera men fick istället betala skyhöga priser för klubborna, berättar Aronsson i Aftonbladet.

 

 

Ett tre-årigt avtal med Kosa, skrivit 2005, skulle kosta klubben mellan 50 000 och 60 000 mer per säsong, enligt Aronsson.

- Därför kontaktade vi vår advokat (Henrik Nilsson) och enligt honom var det solklart att avtalet var formulerat så att vi kunde dra oss ut.

 

Men Kosa har reagerat med vrede. - Det här handlar om ett väldigt, väldigt grovt kontraktsbrott. Avtalet går inte att säga upp, hävdar Kosas Ulf Sandell.

Kosa har nu, via kronofogden, skickat en faktura på mer än 100 000 kronor för det frimaterial som BolticGöta fick i fjol.

Tidigare har Karlstad kommun också framfört krav om cirka 150 000 kronor i obetald planhyra av BolticGöta. Det överraskande svaret blev att ”det är kommunen som är skyldiga klubben pengar”. - Det var det dummaste jag hört, säger fritidschefen Mats Ahrén i Värmlands Folkblad. För drygt ett år sedan började klubben få problem. Skulderna för planhyra växte hos kommunen och var nära 200 000 kr ett tag.

- Eftersom vår ekonomi är mycket upp och ned ville vi hellre ha en fast månadsavgift än en flytande, förklarar Göran Svensson.

 

Men BolticGötas allt sämre lag lockar inte lika många åskådare. Det innebar bl a en förlust om 300 000 kronor i publikintäkter jämfört med föregående vinter. - Vi tänker inte göra några avskrivningar. Vi kan inte låta föreningar inte betala. Det ger en signal om att det är okej att inte betala till Karlstad kommun.

- Vi har inga pengar som ligger och skvalpar och i sånt fall måste vi ta från något annat håll. Fortsätter det i den här takten fungerar det inte längre. Vi är ingen bank till BolticGöta och nu har det slagit i taket. Någon gång måste man dra i bromsen, säger Mats Ahrén till Värmlands Folkblad.

 

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.