Elitspelarna har miljonfonder

Iishockeyns elitserie tvingas åtskilliga spelare att ta av sina pensionspengar direkt när de slutar sin karriär. - Många använder sina pensionsförsäkringspengar direkt, under tiden de utbildar sig till något annat, säger Arne Nordlund, Hockeyligans försäkringsmäklare. Stjärnorna har däremot sparat flera miljoner i pensionsfonder.

I ishockeyns elitserie tvingas åtskilliga spelare att ta av sina pensionspengar direkt när de slutar sin karriär.

- Många använder sina pensionsförsäkringspengar direkt, under tiden de utbildar sig till något annat, säger Arne Nordlund, Hockeyligans försäkringsmäklare.

Stjärnorna har däremot sparat flera miljoner i pensionsfonder.

 

Bland elitspelare i både fotboll och ishockey är det vanligt att spelarna sparar halva lönen i en mycket förmånlig pensionsförsäkring. Därmed har de pengar över till den dag karriären är slut.

Den här finansiella lösningen har aktualiserats i samband med Tommy Sjödin kontrovers med Brynäs gällande löfte om jobb den dagen han har gjort sitt i rinken. Efter diverse turer klargjordes att Sjödin ändå har ett nytt jobb klart i Brynäsorganisationen efter karriären.
Samtidigt framkom att 41-åringen har uppskattningsvis fem miljoner kronor på ett pensionskonto tack vare flera år med inbetalningar.


Arne Nordlund är försäkringsmäklaren som för Hockeyligans räkning förhandlat fram pensionslösningen för elitspelarna hos SEB Trygg Liv. I Arbetarbladet bekräftar han att det är enligt reglerna att reservera 50 procent av sin lön till pensionen.
– Många fortsätter ju inom idrotten genom att få nya jobb i klubben, de kan ju skjuta på utbetalningen av pensionspengarna hur länge de vill. Men det är också vanligt att spelarna tvingas börja utbilda sig för ett yrke i någon annan bransch. Då används pensionspengarna som en säkerhet under omställningsfasen. Det är egentligen grundtanken för pensionsförsäkringen.
   
Tommy Sjödin är i en lycklig situation. Han har en lång, framgångsrik och därmed välbetald karriär, han kan göra minst ytterligare en säsong och har ett stort pensionskonto.

- Många spelare lägger upp utbetalningen så att de hamnar strax under brytpunkten för marginalskatt, runt 320 000–330 000 kronor om året, säger Arne Nordlund.
Pensionssystemet kan trygga framtiden, men innebär också en försäkran inför risken att bli svårt skadad.

- Numera har spelarna i alla elitserieklubbar samma pensionsavtal. Och det är ett av världens bästa, säger Nordlund.
Avtalet har en väsentlig skillnad jämfört med vanliga pensionslösningar.
- Vanliga pensionssparare får inte röra sina pengar före 55 års ålder. Hockeyspelarna kan, om de vill, börja sin utbetalning redan dagen efter de slutat på elitnivå (elitserien och allsvenskan).

 

Villkoren är så pass bra att elitseriepelare, oavsett nationalitet, är garanterade 90 procent av sin lön upp till minst 36–40 års ålder. Dessutom får de full pensionsavsättning under tiden som hockeyinvalid.
Arne Nordlund slår fast:

- En världsunik uppgörelse. Vicepresidenten i NHL Bill Daly var så imponerad av vår spelarförsäkring att han ville placera NHL-spelarnas pensionspengar i Sverige. Men regelverket satte stopp, berättar Arne Nordlund.

Tommy Sjödin tjänar enligt uppgift tjänar cirka 110 000 kronor i månaden. Han tillhör de fem bäst betalda spelarna i Brynäs sedan många år. Ett Brynäs som är åtta i elitserieklubbarnas löneliga.
En spelaragent berättar för Arbetarbladet om den vanliga lösningen vid spelarkontrakt:
– När klubben och spelaren är överens om lönen är det sedan upp till spelaren själv att bestämma hur mycket som ska avsättas i pensionsförsäkring. Det är vanligt att en spelare med en lön kring 100 000 kronor tar ut ungefär hälften i lön och lägger den andra hälften till pensionen.

 

Läs mera!

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.